ИДИЛ планира атаки по европейските плажове (обновена)

2,w=993,c=0.bild

Терористичната групировка, свързана с „Ислямска държава“, планира атентати на плажове в Европа, съобщава германският BILD. Такава информация германските спецслужби са получили от Африка чрез италианските си колеги.

Според вътрешна информация на италианските специални служби, посочва изданието, терористите се готвят да се представят за продавачи на сувенири и напитки и така да извършат бомбени нападения, или да заложат взривни устройства между лежащите на плажовете летовници. Като потенциални цели се посочват крайбрежията на Италия, Испания и Южна Франция.

“Напълно възможно е ИДИЛ да възнамерява преминаване към ново ниво на терор. Плажовете по курортите едва ли могат да бъдат защитени”, е заявил източникът на BILD.

Ето какво казва репортерът на БИЛД Франк Шнайдер, добрал се до информацията за терористичните планове по европейските плажове в предстоящия курортен сезон:

Маскирани като търговци на слънчеви очила, шнорхели, маски и други плажни принадлежности, терористи се готвят да обикалят гъсто населени плажове на редица европейски курорти, но вместо стока, те имат намерение да сеят смърт.

Подробностите все още не са известни в детайли, но, както става известно в Париж и Брюксел, информацията идва от Африка. Високопоставен полицейски  ръководител от Сенегал е заявил съвсем категорично, че са му известни терористични лагери, в които се обучават терористи – конкретно африканци, които трябва да всяват страх и ужас в международните курорти, подобно на миналогодишния ужас в египетския курорт, когато бяха разстреляни почиващи на шезлонгите им.

Зад този план са Ислямска държава и Боко Харам. Известно е, че Боко Харам се присъедини към ИДИЛ, като този път вече става дума за съвместна акция. Африканските служби са научили за това и са информирали италианските си колеги, тъй като става дума за италиански плажове, за испански плажове и вероятно за френски курорти. Информирани са и други европейски служби, като по този начин информацията стигна и до нас, журналистите. Естествено, загрижеността да не се всява паника е голяма, но  проблемът е сериозен, а хилядите километри плажни ивици в Европа, сами разбирате, не могат да се охраняват ефикасно, ако въобще могат да се охраняват.

Всеки е виждал тези „летящи търговци“ с чанти, пълни с плажни принадлежности. Как могат да се контролират хиляди такива търговци? Малко от тях са терористи, повечето наистина са търговци. Как да разбереш кой е опасен и кой безобиден. И това е най-обезпокоителното. Това е целта на този план – трябва да се всява страх, да се насажда несигурност, да се сринат туристическите плановете на цели региони – освен Турция, във фокуса на терора сега се очертават плажовете на Италия, Испания, Франция. Хората се питат – къде да почиваме?

Испанската полиция арестува привърженик на терористичната мрежа ИДИЛ в Палма де Майорка, съобщава още BILD.

„Майорка Цайтунг“ съобщава за 26-годишен мароканец, който вербува в социалните мрежи доброволци за терористични удари.

Рано сутринта днес служители на националната полиция на Испания атакували и обградили с 15 въоръжени полицаи пететажната сграда. Заподозреният бил арестуван в неговото жилище. Според полицията заподозреният „представлява несъмнена заплаха за националната сигурност“.

Живеещият в Палма де Майорка мъж се опитвал да вербува в интернет-форумите терористи за ИД. Предлагал съдействие в организирането на пътувания в районите на бойните действия в Сирия и имал контакт с лидер на ислямистите в Сирия. В по-тесен кръг той агитирал за терористични удари в Испания и в други европейски страни.

2,w=985,c=0.bild

Александър Александров / Memoria de futuro

Източник: BILD

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни