Брюксел предлага създаването на „федерална агенция” за предоставяне на убежище в ЕС

2110868438

Европейската комисия е на път да предложи радикални промени в системата за убежище в ЕС според информация на испанския El Pais. Изданиието се е запознало с проект за изменения, пише журналистът Клауди Перес.

Авторът на публикацията посочва трите начина, по които ЕС се опитва да реши миграционната криза. На първо място е разработена система за преселване на бежанци директно от Турция. Тя трябва да заработи, ако споразумението ЕС-Турция не се провали. Второ, предлага се създаването на общоевропейска гранична служба за защита на целостта на Шенгенската зона. И на трето място, планират се радикални промени в областта на правото на убежище в ЕС, тъй като сега там има много вратички.

До дни Европейската комисия ще представи своя проект за изменения в Европейския съвет и Европейския парламент. Въпреки това, окончателният вариант ще се появи през май, отбелязва авторът. Основните пунктове в него са два: 1. Превръщане на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) във федерална агенция с широки правомощия, която ще разглежда централизирано молбите за убежище (в случай, че ЕС избере по-амбициозния проект) и 2. Промяна на Дъблинския регламент, изискващ от кандидатите да искат убежище в страната, в която са пресекли външната граница на ЕС.

Брюксел предлага два варианта за промяна в Дъблинския регламент. Първият, по-смелият, е „новата агенция да разпределя молбите за убежище централизирано, между всички 28 страни от ЕС и на принцип, сходен със схемата за преразпределение на бежанците“ – в съответствие с „площта, богатството и способността за „абсорбиране” на бежанци“ на всяка страна. Вторият вариант е по-реалистичен: да се запази настоящия регламент, но да се въведе коригиращ механизъм, който да разпределя молбите за убежище сред всички 28 държави, ако в една от страните е налице извънредна ситуация, както това вече се случва в Гърция./ Memoria de futuro

Източник: El Pais

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Мария каза:

    Категорично НЕ! Това е нагъл начин да се вкарват ЗАКОННО имигранти от третия свят в ЕС. Лидерите на ЕС продължават последователно и систематично да обслужват наднационалната олигархия в намерението и да погуби ХРИСТИЯНСКА Европа.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни