Бежанският поток – петте възможни сценария за Европа и Германия

23AB8F3600000578-2857756-image-38_1417540571817

По пътя към Европа – африкански бежанци преодоляват мароканската граница

 

Със споразумението с Турция Европа иска да спре потока от бежанци. Това е наивно, показва симулацията на немския аналитичен център SAT. Дори и в най-добрия случай, в Европа през 2016 г. ще влязат над 1 милион бежанци.

Експертите на известния немски аналитичен център SAT от Фрайбург се съмняват, че миграционното споразумение с Турция, според което Анкара е длъжна да взема обратно бежанци, блокирани в Гърция и нямащи шанс за получаване на убежище в ЕС, ще бъде в състояние да разреши кризата с мигрантите. Специално за германския вестник Die Welt компанията е анализирала пет възможни сценария за по-нататъшното развитие на ситуацията с бежанците. При най-оптимистичния вариант до края на 2016 г. броят на новите бежанцит в ЕС няма да надвиши 1,8 милиона души, което означава, че в Германия към сегашните 1 милион ще бъдат добавени най-малко още 800 хиляди.; в най-лошия сценарий броят на бежанците ще достигне 5.4 милиона души.

Според експертите на SAT днешните преговори с Турция показват, че „правителството не разбира динамиката на случващото се и се концентрира само върху един от аспектите – а именно, иска се затварянето на един от маршрутите, игнорирайки другите възможни фактори, като например възникването на нови бежански потоци заради обострянето на конфликтите в Африка или откриване на нови маршрути през други страни.“

Първият сценарий предполага сключването на споразумение с Турция, на което големи надежди за справяне с миграционната криза възлага германският канцлер Ангела Меркел. Изследването на SAT обаче, отбелязва Die Welt, показва, че дори и в този случай „броят на бежанците, които искат да стигнат до Германия, само ще се увеличи, защото въпреки споразумението, сирийският конфликт остава нерешен, а бежанците, сред които покрай сирийците се включват и афганистанци, иракчани и пакистанци, могат да да изберат за достигане до Западна Европа маршрути през Северна Африка или Кавказ.“ Максималният възможен брой бежанци при този вариант е 2,1 милиона души, или средно  – около 1,3 млн.

DWO-WI-Szenarien-Flucht-1а

Вторият сценарий включва установяването на мир в Сирия, което, по мнението на политиците, ще доведе до намаляване на броя на бежанците. Но симулацията на SAT рисувя напълно различна картина: „Дори ако в света в един момент се възцари мир, до края на 2016 г.  в Германия така или иначе ще влязат още 1,8 милиона души. Според този сценарий т.нар Балкански маршрут ще остане отворен, тъй като политиците няма да имат политическа воля да го закрият, което, от своя страна, ще даде възможност да бъде използван от иракчаните и афганистанците.“

DWO-WI-Szenarien-Flucht-1

В третия сценарий – при продължаване на гражданската война в Сирия, Балканският маршрут ще бъде частично затворен, а през него към Европа ще могат да се движат само иракчани и сирийци, т.е. бежанци от зони на бойни действия. В този случай в Германия ще пристигнат около 2,3 милиона. На мигрантите, търсещи пребиваване в Европа по икономически причини, в този случай ще им се наложи да търсят заобиколни маршрути, в това число – в Италия през Средиземно море, пише Die Welt.

Междувременно войната в Сирия едва ли ще остане единственият „доставчик“ на бежанци. „Независимо от това, че „Балканският път” е практически затворен, проблемите няма да бъдат избегнати, ако т.нар. държави в упадък в Африка се провалят“, казва ръководителят на SAT Томас Aрцт. Аналитичният център е изчислил какво може да се случи, ако тлеещите конфликти в Африка ескалират.

DWO-WI-Szenarien-Flucht-3а

Четвърти сценарий – нови конфликти в Африка. По-специално Нигерия – силно зависима от продажбата на петрол и  заплашена от терора на „Боко Харам”, рискува да прекрати своето съществуване. Големи потоци от бежанци могат да тръгнат от Чад, Судан и Конго. Изключително напрегната е ситуация в страните от Близкия изток, най-вече в Ливан, Йемен и Египет. „И ако сирийският конфликт не бъде разрешен, към този поток от бежанци може да се прибавят и потоци от африканския континент“,  уверява SAT. В случай на този сценарий, до края на 2016 г. броят на бежанците само в Германия може да достигне 3,7 милиона души.

DWO-WI-Szenarien-Flucht-4

Петият сценарий –  вариантът с 3,7 милиона мигранти ще се случи при условие, че „Балканският път” бъде затворен за несирийци и неиракчани. Ако обаче  границите останат отворени, SAT прогнозира, че общият брой на бежанците в Германия ще се увеличи до 6,4 милиона, пише Die Welt.

 Memoria de futuro

 Източник: Ди Велт

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни