Китай на път да създаде своя собствена DARPA

Shenyang_J-31_(F60)_at_2014_Zhuhai_Air_Show

Китайският изтребител от пето поколение Shenyang J-31, или Fighter Hawk, е в процес на разработка / снимка Danny Yu/Wikimedia Commons.

 

Взимайки под внимание призивите на президента Си Дзинпин за иновация в залитащата икономика на Китай, Народната освободителна армия връща под свой контрол проучванията за военно развитие и създава нова агенция по примера на DARPA – агенцията към министерството на отбраната на САЩ, занимаваща се с развитието и проучването на високи технологии за военни цели, предаде Science Insider.

nkor1_mПо този начин Китай става част от една актуална тенденция в Азия: подобна агенция вече стартира и Япония, а Южна Корея е в процес на подготовка. Ричард Вайц, директор в Центъра за политическо-военни анализи на института Хъдсън, сподели: „Напълно нормално е, че Китай и някои други държави се опитват да създадат организации като DARPA, които да обвържат най-новите научни открития и технологията в името на националната отбрана.“ Друг е въпросът обаче, изтъкна той, дали Китай ще успее с подобно начинание, тъй като успехите на DARPA – сред които е и създаването на интернет – се коренят в защитата на свободата на словото. Все пак според Вайц Китай има едно голямо предимство: народната република „е изключително добра в набавянето по най-различни начини на напреднала технология от чуждестранни организации.“

Като част от планираното от Си преструктуриране на въоръжените сили, Китай сформира нов комитет по наука и технология, който да ръководи проучванията за военно развитие. Според говорител на китайското министерство на отбраната, комитетът има за цел да отговори на нуждите на текущата военна модернизация. Той добави, че основните функции на комитета ще бъдат да укрепи управлението на военната технология, да насърчи местните иновации в националната отбрана, както и да координира интегрираното развитие на военните и гражданските технологии. Китайското правителство има намерение да похарчи 147 милиарда долара от годишния бюджет в сферата на отбраната; каква част от тази сума ще бъде използвана за проучвания, остава държавна тайна. „Това никой не знае“, заяви Денис Бласко, бивш военно аташе в посолството на САЩ в Пекин.

1422900677_3_559x

Концепция на самолетоносача „Ляоинг“. Пекин съобщи през януари, че строи втори самолетоносач. Това става в момент, когато между Китай и съседите му има териториален спор за множество острови в Южнокитайско море. / снимка – People’s Liberation Army Navy

 

Новият комитет бележи възстановяването на централизирания правителствен контрол над военните проучвания за отбрана. През 1958 г. основателят на модерен Китай Мао Дзъдун създава научен комитет за национална отбрана с цел разработването на ядрено оръжие. През 1982 г. комитетът става граждански и бива причислен към невоенни министерства. Новият комитет ще докладва пред ръководената от Си Централната военна комисия на Комунистическата партия. Негов председател е Лю Гуодзъ, физик от Китайската академия на науките. В своето минало Лю е ръководил ядрена тестова база в Синдзян и е бил заместник-директор на вече несъществуващото ведомство по въоръжението на Народната освободителна армия. По думите на източник, пожелал анонимност, в момента комитетът на Лю е ангажиран със създаването на подобна на DARPA агенция под свой контрол. Източникът не предостави информация относно планираните размери на агенцията, нейния бюджет и обхват, както и кога тя ще започне своята дейност.

full_85c515c5-ebfa-4b85-8bce-c966ee940797

В началото на 2016 г. Китай обяви промени във въоръжените си сили. Те са определени от президента Си Дзинпин като „стратегическо решение за осъществяване на китайската мечта за могъща армия“. Президентът заяви, че иска да направи китайската армия по-ефикасна, като намали числеността й с 300 000 души – до 2 милиона, и засили контрола на комунистическата партия върху нея. Обявените промени се отнасят до създаването на три нови подразделения: контрол над арсенала стратегически ракети, генерално командване на сухопътните сили и подразделение за подкрепа на бойните части.

 

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: Science

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни