Това не е Сирия. Това е Турция: геноцидът в кюрдския град Джизре, за който Европа си затвори очите

Djizre_01

Снимачен екип на телевизионния канал RT успя да заснеме ексклузивни кадри от населения предимно с кюрди град Джизре в югоизточната част на Турция, пострадал по време на операцията на турските въоръжени сили през септември 2015 г. На кадрите се вижда резултатът от обстрела от страна на турската армия: разрушени квартали, неексплодирали бомби и кръв по стените на сградите. По време на обсадата на Джизре в продължение на осем дни населението беше лишено от доставки на храна и лекарства.

http--www.memoriabg.com-wp-content-uploads-2016-03-12833269_10209008443036688_1300271421_n-270x152Кореспондентът на RT Уилям Уайтман е сред първите журналисти, посетили Джизре в опит да научи лично какво се случва в региона. Градът изглежда като полуразрушения сирийски Алепо, въпреки че е на турска територия, казва журналистът. В репортажа на RT местни жители разказват подробности за масовата разправа.

http--www.memoriabg.com-wp-content-uploads-2016-03-Djizra_02-249x138Това е сградата, в която се съобщава,че са били изгорени от 100 до 150 души. Те били блокирани в мазето на горящия блок, който бил обкръжен от турски военни.

„Това е жилищна сграда, където имаше жени и деца… Ердоган уби всички с тежка артилерия. Казват, че се борят с терористи, но къде тук са терористите?”, разказва жителка на Джизре. По думите на жените, с които разговаря екипът на RT, жертви на операцията на турската армия са станали между 300 и 500 души, включително възрастни хора и деца. По-рано представители на прокюрдската Демократична народна партия съобщиха за 137 изгорени живи от турските сили за сигурност жители на Джизре.

http--www.memoriabg.com-wp-content-uploads-2016-03-12528135_10209008407195792_1495746874_n-280x157Снимачният екип се спуска и в мазето на друга сграда, където, според местните хора са извъшени масови убийства на кюрди. „Те отсякоха главите им, ходих на аутопсията и видях… Горяха ги живи и ги обезглавяваха”, разказва местен жител. Само в това мазе били изгорени между 40 и 50 души, допълва мъжът.

Каналът е изпратил потресаващи заснети материали до международни правозащитни организации с въпрос ще има ли разследване за военни престъпления. Ето публикуваните видеоматериали:

По-рано кюрдската активистка Нурджан Байсал също разказа в интервю за RT за жители на Джизре, изгорени в мазетата на сградите. През март 2016 екип на канала беше в град Африн, на границата между Сирия и Турция, и успя да заснеме лагер на бойци от „Джабхат ан-Нусра“ в непосредствена близост до мястото, където са били разположени и турските военни.


В края на февруари в Страсбург, Франция около 3 хиляди кюрди протестираха срещу операцията на турските сили за сигурност в Джизре. Участниците в акцията проведоха демонстрация пред сградата на Съвета на Европа и Европейския съд по правата на човека с призив „да се разобличи мълчанието на европейските институции“ за атаките на турските въоръжени сили срещу цивилни граждани./ Memoria de futuro

Източник: RT

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. ИСТИНАТА каза:

    ТИЯ“ МИРНИ“ КЮРДИ СТРЕЛЯТ С ГРАНАТОМЕТИ ПО ТУРСКАТА ПОЛИЦИЯ !!!СНАЙПЕРИСТИ ПРЕМИНАЛИ НЕЗАКОННО ТУРСКО- СИРИЙСКАТА ГРАНИЦА СТРЕЛЯТ ПО ТУРЦИ НО ПОСЛЕ ВИДИШ ЛИ ТУРЦИТЕ ИМ ИБАЛИ МАМАТА НА ТИЯ КЮРДСКИ ЦИГАНИ !!! АМИ АКО И В БЪЛГАРИЯ ТЕРОРИСТИ СТРЕЛЯТ ПО ПОЛИЦИЯ И ВОЙНИЦИ ВЗРИВЯВАТ БОМБИ ПО УЛИЦИ КАКВО ЩЕ ИМ НАПРАВИТЕ ? ПРЕДПОЛАГАМ ,ЧЕ НЯМА ДА ГИ ПОСРЕЩАТЕ СЪС ХЛЯБ И СОЛ А ЩЕ ГИ ИЗБИЕТЕ ДО КРАК !!!ЕРДОГАН ПОСТРОИ НА КЮРДСКИТЕ ЦИГАНИ НОВИ ПЪТИЩА,УЧИЛИЩА И БОЛНИЦИ НО ЦИГАНИТЕ ХВЪРЛЯТ КОКТЕЙЛИ МОЛОТОВ И ГИ ПАЛЯТ !!!КЮРДСКИТЕ ЦИГАНИ ПАЛЯТ ЧИСТО НОВИ ЛИНЕЙКИ И СТРОИТЕЛНА ТЕХНИКА !!!ЦИГАНИТЕ НЕ ПЛАЩАТ ТОК !!! И КОГАТО ТУРСКАТА НАЦИЯ СЕ НАДИГНА И ЗАПОЧНА ВЪЗМЕЗДИЕТО ЦИГАНИТЕ ЗАПОЧНАХА С ЛЪЖИТЕ,ЧЕ ТУРЦИТЕ ГИ КОЛЕЛИ !!!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни