Досегашните изстрелвания на сателити с руски ракети се поемат от милиардера Илон Мъск

KOMPSAT-5_Launch_web-pic905-895x505-79080

Пуск на ракетата РС-20 (ракета-носител „Днепър)

 

От Павел Котляр

Световният сателитен оператор Iridium не дочака разрешение от Москва за изстрелване на своите сателити с руска ракета и се обърна към милиардера Илон Мъск. Априлският старт на „Днепър“ на стойност 30 млн. долара няма да се състои, спътниците ще бъдат изведени в космоса с ракетата Falcon.

thumb640x320_spacexelonmuskНай-големият в света спътников оператор Iridium се умори да чака позволение от Москва за изстрелване на своите спътници с помощта на руската ракета Днепър и предпочете компанията SpaceX на световно известния милиардер Илон Мъск. Това стана ясно след изявление на ръководството на самата компания.

През 90-те години, след подписване на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, в Русия се повдигна въпроса за съкращаване на броя на балистичните ракети РС-20 „Сатана“. В тази връзка постъпи предложение тези ракети да се модернизират по такъв начин, че с тяхна помощ да могат да се извеждат в орбита комерчески спътници. С тази цел през 1997 година бе създадена Международна космическа компания „Космотрас“. Тъй като в създаването и обслужването на ракетите РС-20 участваха украински специалисти от конструкторското бюро „Южное“, Днепропетровск, а изстрелванията се осъществяваха включително и от Байконур, компанията бе съвместен проект на Русия, Украйна и Казахстан.

След модернизация, балистичната ракета с течно гориво РС-20 получи име Днепър, и от 1999 година с нейна помощ бяха осъществени 22 изстрелвания и изведени в орбита 128 полезни товара. Поръчките идваха от космически агенции и комуникационни компании от Великобритания, САЩ, Италия, Саудитска Арабия, Германия, Франция и други страни.

BaikonurИзстрелванията се осъществяваха от космодрума Байконур и от космическата база Ясный. През последните години ракетите Днепър се изстрелваха средно два пъти годишно, но за последен път такъв старт се състоя на 25 март 2015 година, когато в орбита бе изведен южнокорейски спътник.

Между другото, въпреки влошените отношения между Москва и Киев, в това изстрелване, както и преди, участваха украински специалисти.

Според плановете, със следващото изстрелване на ракета Днепър трябваше да бъдат изведени в орбита два спътника на компанията Iridium Communications. По план през 2015 – 2017 г. операторът трябваше да разгърне в космоса нова система от 66 сателита, покриващи цялата планета, за да увеличи пропускателната способност и скоростта на предаването на данни.

Първите два спътника трябваше да заминат с Днепър през април тази година, обаче без разрешение за изстрелване от правителството, стартът няма да се състои“, заяви пред инвеститорите Мат Деш, директор на американската компания. „Космотрас“ ни уведоми за закъснение в получаването на разрешително за изстрелване на нашите сателити. Неопределеността около това одобрение накара компанията Iridium да промени последователността и разписанието за първите изстрелвания по програмата Iridium NEXT“, допълни Деш.

flaconПо неговите думи, в създалата се ситуация компанията се отказва от извеждането на първите два сателита с ракета Днепър през април, а вместо това ще изстреля наведнъж десет апарата с ракетата Falcon през юли тази година. На свой ред извеждането на двата апарата с руската ракета ще се състои по-късно, когато бъде получено разрешение.

Изданието Space News вижда причината за протакането в руската бюрокрация. Iridium твърди, че е чакала априлския пуск няколко месеца и винаги я уверявали, че одобрението всеки момент щяло да се получи. Обаче компанията не е съгласна повече да чака и да допусне вариант, според който към края на 2017 година цялата група сателити да се окажат неизведени в орбита, поради което прие решение да предостави първото изстрелване на американската компания SpaceХ. „Дори с тези промени системата Iridium NEXT трябва да бъде напълно разгъната през 2017 година“, заяви Деш.

Истинската причина за отказа за изстрелването на американските сателити обаче може да е свързана не толкова с бюрокрацията, колкото с политическата обстановка. „Това е политически въпрос“, съобщи на Газета.Ru осведомен източник. През юни 2015 година командващият Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВНП) Сергей Каракаев заяви, че летателните изпитания по програмата „Днепър“ се прекратяват. През декември същата година командващият обяви „преустановяване“ на програмата.

Причината за отказа може да се крие и в самата специфика на комуникационните спътници Iridium. Известно е, че компанията Iridium има договореност за обслужване на интересите на министерството на отбраната на САЩ.

Всъщност, на спътниците от второто поколение се намира американска система за предупреждение за ракетно нападение.

IridiumNext_Iridium3X4

„Ако РВСП ще осъществят това изстрелване, те доста добре ще подпомогнат Пентагона“, заяви по-рано източник на Интерфакс в Министерството на отбраната на Русия. Междувременно в началото на януари една от водещите на телевизия Русия 24 обяви, че за периода 2016-2017 г. са планирани пет пуска по програмата „Днепър“. Същата водеща обаче, говорейки за изстрелването на ракетата-носител Протон от марсианската мисия „ЕкзоМарс“ първоначално спомена януари, а след това март 2016 година.

„Изстрелванията на „Днепър“ бяха не само начин за печелене на пари, но и добра възможност за оценяване на ресурса на ракетата. Освен това, за този период „Космотрас“ успя да се сдобие с голяма клиентска база, което е много важно. А ако операторите на изстрелването на ракети нямат възложители, значението им пада“, каза пред Газета.Ru редакторът на списание Новости на космонавтиката Игор Афанасиев.

По негови думи, изстрелването на една ракета Днепър, способна да носи два сателита Iridium се оценява на 30 млн. долара. А стойността на изстрелването на ракета Falcon с десет такива сателита е 60 млн. долара. „И все пак, ако на компанията Iridium й се наложи на замени един-два спътника, ще й бъде по-изгодно да се възползва от руска ракета“, смята експертът.

Превод: Снежана Лоза / Memoria de futuro

Източник: gazeta.ru

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни