Пчелите са пред изчезване – това не е добра новина

shutterstock_216129058

Според нов доклад пчелите и другите опрашители са в толкова голяма беда, че много от тях са пред изчезване.

Изнесеният в петък доклад на Междуправителствената научно-политическа платформа за биологично разнообразие и екосистемни услуги (IPBES) е плод на двугодишно проучване на заплахите, пред които са изправени опрашителите – както гръбначните (като птици и прилепи), така и безгръбначните (пчели, пеперуди и други насекоми). Според международния доклад в някои региони на планетата неизброимите въздействия върху околната среда са застрашили безгръбначните опрашители до такава степен, че 40% от видовете са пред изчезване. Под най-голям риск са поставени пеперудите и пчелите. От гръбначните видове пък са застрашени 16.5% в световен мащаб. Опрашителите представляват голяма биологична група: според доклада само дивите пчели наброяват 20 000 различни вида, много от които все още не са идентифицирани.

285px-IC_Macroglossum_stellatarum1Освен голяма, опрашителите са и изключително важна биологична група. Зависими от опрашителите са почти 90% от дивите цъфтящи растения, както и 75% от хранителните култури из цял свят. Според изчисленията на доклада всяка година опрашваните култури в световен мащаб са на стойност между 235 и 577 милиарда долара.

„Без опрашители много от нас вече няма да могат да се наслаждават на кафето, шоколада, ябълките, както и много други храни, които са част от ежедневния ни живот“, заяви съпредседателят на оценката Саймън Потс.

other_pesticidesМеждуправителствената платформа, която в съставянето на своя доклад се позовава на вече извършени научни изследвания, определи пестицидите и болестите като две от най-съществените заплахи пред опрашителите – и най-вече отглежданите медоносни пчели. Акарите Вароа, например, се превърнаха в истинско бедствие за колониите от медоносни пчели. Те се прикрепват към пчелите и изсмукват живителните им сокове, като по този начин отслабват популациите и разпространяват опасни заболявания. Пестицидите, особено масово използваните неоникотиноиди, доказано увреждат мозъците на пчелите и също допринасят за загубата на значителна част от колониите. През месец януари Агенцията за защита на околната среда публикува своите открития за пестицида имидаклоприд – най-често използваният неоникотиноиден пестицид в САЩ. Агенцията откри, че когато бива използван върху определени хранителни култури, пестицидът е изключително вреден за пчелите. В момента се извършват проучвания и относно ефектите на други три неоникотиноида.

Post_107_3

Като заплахи за опрашителите организацията също така изброи промените в използването на земята, промените в климата, както и инвазивните видове. Промените в земеползването могат да превърнат поляни от диви цветя в полета, върху които се отглеждат едва една-две култури. За пчелите това представлява рязко преминаване от богата и разнообразна в една по-бедна хранителна диета. Изменението на климата пък може да доведе до промяна във връхната точка на потока от нектар при цъфтящите растения. В случай, че отглежданите пчели по някаква причина пропуснат този поток от нектар, това може да доведе до отслабване на роя. Докладът съобщава, че климатичните промени вече са довели до изменения в разпределението на земните пчели, пеперудите и зависимите от опрашване растения.

B2

Докладът изброява няколко подхода, които могат да подпомогнат опазването на популациите на опрашителите. Част от тях са създаването на по-гостоприемни за опрашителите местности с разнообразни видове цъфтящи цветя, както и намаляването на използването на пестициди чрез заместването им с по-безвредни методи за справяне с вредителите. Вече се полагат усилия за осъществяването на някои от тези мерки: през октомври 2015 г., например, земеделското министерство на САЩ отдели 4 милиона долара, за да помогне на фермерите, животновъдите и горските земевладелци да засадят по своите земи диви цветя, местни треви, детелини и други благоприятни за опрашителите растителни видове. Учените и пчеларите проучват нови начини да защитят пчелите от акарите Вароа и други подобни заплахи: беше открито, че хмелът отблъсква акарите. Гъбеният сок пък защитава пчелите от някои видове заболявания.

Butterfly-in-front-of-flower

*Бел. ред. – Тези дни ООН излезе с доклад със същите констатации за изчезване на пчелите и опрашителите в световен мащаб, като най-засегнати са Северна Америка и Северозападна Европа. Проучването е резултат от работата на 80 учени от цял ​​свят и бе огласено официално. В България тази тенденция не е достигнала застрашителни размери и благоприятните решения биха могли да я неутрализират с по-голям успех.

Превод: Memoria de futuro

Източник: Climate Progress

Още от автора: Кейти Валънтайн

Кейти Валънтайн

Кейти Валънтайн е американски журналист и заместник-главен редактор на Climate Progress. Изследва екологични въпроси, както и международната политика за климата.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни