„Unirea-2018″ – проектът за анексиране на Молдова, или румънският „аншлус”

01

Днес Република Молдова е на изключително важен кръстопът и е близо до критичен поврат в постсъветската си съдба. Главна причина за хроничната политическа криза, която разкъсва Молдова не само през последните месеци, а от години, е надвисналата над нея от времето на „най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век“ – разпадането на СССР,заплаха от румънски „аншлус“, или поглъщането на Молдова от съседна Румъния.

Дългата политическа криза в републиката увеличава предпоставките и усилва опасността от юнионистки (прорумънски) държавен преврат. Главният лозунг на юнионизма е„Молдова не се състоя като като държава, затова трябва незабавно да се обедини с Румъния“. Юнионистите работят както на ниво държавната власт, така и сред разноцветната, протестираща и искаща предсрочни парламентарни избори опозиция.

bc8dd8e5f0957e1bb9047cdc1b3edf8c

Десетки хиляди излязоха в края на януари на протест в Кишинев с искане за оставка на новоизбраното правителство на Павел Филип и предсрочни избори / снимка AFP

 

Готвеното поглъщане на Молдова съвпада със 100-годишнината от така нареченото „Велико Обединение на Румъния от 1918 г.“, когато в резултат от разпадането на Австро-Унгарската империя, към Кралство Румъния са присъединени унгарската Трансилвания и Буковина (сега част от Югозападна Украйна).

Молдовските юнионисти получават вдъхновение най-вече от Букурещ, но напоследък има признаци, че Unirea-2018 е одобрен и от водещите столици на евроатлантическия Запад. Съвсем наскоро, на 5 февруари, Deutsche Welle убеждаваше на румънски език читателите си: „Повечето от членовете на правителството на Молдова заявяват, че на политическо ниво има разбиране от необходимостта да се изпълняват условията, поставени от Румъния, за получаването на обещания заем от 150 милиона евро. Без тези пари правителството не може да плати дори заплатите и пенсиите.“

На 10 февруари м.г. в румънския парламент беше създадена групата „Prietenii Unirii” („Приятели на Обединението), в които влизат 40 румънски депутати и сенатори.Основната задача на групата е да изготви и внесе до края на 2016 г. план за обединението на Молдова и Румъния.

На 16 ноември 2015 г. няколко молдовски медии съобщиха, че лидерът на още нерегистрираната в Молдова партия „Десница“ Ана Гуцу призовава гражданите на Република Молдова да подпишат „Декларация за обединение с Румъния“, чийто текст е изготвен от нея. Тъй като документът е оформен като проект на решение на парламента за обединението на Молдова и Румъния, се разчита, че той може да бъде признат за закон, приет от парламента на Република Молдова.

09

На 4 февруари молдовският интернет-вестник Actualitati.md написа: „Молдовско-румънският магнат и бивш премиер на страната Йон Стурдза, по повод на това, че румънското правителство е предало на Кишинев списък с условията, които трябва да бъдат изпълнени за получаване на първия транш от заема от 150 млн.евро, ентусиазирано заяви: „Румънците идват!… За първи път от 1812 г. насам Румъния като държава поема пряката отговорност за територията между Прут и Днестър – Република Молдова”.

Букурещ, окуражен от Вашингтон, наистина е готов да „поеме отговорността“ за анексирането на Молдова. Сегашният министър-председател на Молдова Павел Филип (отЛибералната партия) посети румънската столица на 26-ти януари и получи уверения за това, че ако протестите в Кишинев се активизират, правителството на Молдова може да разчита на помощ от Румъния, тъй като съгласно подписания през 2013 г. договор за военно сътрудничество, в Молдова могат да бъдат изпратени подразделения на румънските карабинери.

04_FIlip_Cholosh

Молдовският премиер Павел Филип (вляво) и румънският му колега Дачиан Чолош

 

В класическия си вид проектът „Велика Румъния“ предвижда, че в процеса на „обединението“ в състава на Румъния трябва да влязат в Молдова, Приднестровието, както и част от Украйна (Буковина и Одеска област). Заместник-председателят на Либералната партия и кмет на Кишинев Дорин Киртоака казва: „Мечтая тази проклета граница да изчезне и отново да бъдем един народ и една държава … Ако бяхме една обединена държава, щяхме да имаме много по-различна съдба и живот“.

05_Dorin_KirtoakaДорин Киртоака е протеже и разпространител на идеите на „злия гений“ на молдовската политика и действителният владелец на Молдова – олигарха Владимир Плахотнюк (между другото и бизнес-партньор на Петро Порошенко). Неотдавна, докато са на посещение в Яш, кметът на Кишинев, в присъствието на румънския премиер Дачиан Чолош и на президента Клаус Йоханес, отново призова за обединение на „двете румънски държави“, наричайки го единственото възможно решение на системната криза, която преживява Република Молдова.

В момента мнозинството в молдовския парламент се държи от Демократическата партия, контролирана изцяло от Плахотнюк. В плановете му влиза и избирането му от парламента за президент (мандатът на настоящия президент Николае Тимофти изтича в края на март т.г.). Молдовските юнионисти вече обявиха старта на специализирания тв канал Unirea TV. „Вярвам, че единственият шанс за нас е обединението с Румъния. А Плахотнюк обеща, че ако го изберем сега, през 2019 г. ще осъществи обединението с Румъния „, каза заместник-председателят на Либералната партия Вячеслав Унтиле.

06_Plohotnuk

Владимир Плахотнюк

 

Румъния се смята за втори аванпост на НАТО на изток (след Полша), затова и проектът „Велика Румъния“ се вписва добре в полския проект „Междуморие” – създаването на противостоящ на Русия блок на държавите от Балтика до Черно море.

Второто „Велико обединение“ на Румъния е важно звено във формирането на антируската Балтийско-черноморска дъга. Известният кишиневски публицист, директор на изданието „Панорама“ – Дмитрий Чубашенко, смята, че замисленото от Букурещ и от западните центрове на властта „обединение“ между Молдова и Румъния ще означава ускорен вариант на евроатлантическа интеграция на бившата съветска република: чрез гласуване в парламента и чрез просто преместване на румънската граница на изток, на сутринта молдовците ще се събудят едновременно и в Европейския съюз, и в НАТО.

07_moldova_europa1

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: fondSK

Още от автора: Владислав Гулевич

Владислав Гулевич

Владислав Гулевич е украински политолог, външнополитически анализатор. Политически наблюдател в седмичника „Час пик“, в сп.”Геополитика”, член на експертния екип на външнополитическото издание „Международен живот”. През 2014 г. е принуден да напусне Украйна и оттогава живее и работи в Русия.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни