„Гардиън“: неизвестните около смъртта на палестинския беглец в посолството в България

2560

Омар Найеф Зайед, който беше намерен ранен и в последствие почина в палестинското посолство в София.

 

В петък сутринта в градината на палестинското посолство в София бе открито разкървавеното и сломено тяло на палестинеца, който в продължение на четвърт век бяга от израелските власти заради присъда за убийство. Омар Найеф Зайед бе намерен около 07:30 часа сутринта от своя син и служители на посолството. Палестинският посланикАхмед ал-Мадбух съобщи пред Гардиън, че Омар все още е бил жив, когато е бил намерен. „Извикахме линейка, но той издъхна докато лекарите се опитваха да го спасят.“

Посланикът заяви, че Зайед е бил сам в посолството. Той е бил заключен в триетажната сграда от мерки за сигурност, а след инцидента не са били открити никакви следи от влизане с взлом. На въпроса какво според него се е случило, посланикът отговори: „С помощта на българските власти в момента провеждаме разследване, което ще отговори на всички въпроси.“

4000

Полицай охранява района около палестинското посолство в София в петък. Димитър Дилков/AFP/Getty Images.

 

По-късно през деня българските медии съобщиха, че Мадбух е определил смъртта като убийство и „резултат от продължителното преследване от страна на Израел“.

Външното министерство на Израел отказа да коментира смъртта на Зайед. Израел има дълга история в ликвидирането на палестински радикали, които подозира в убийството на израелски граждани.

Палестинският посланик заяви, че Омар е един от палестинските бойци, които поведоха борбата срещу окупацията и изпълниха своя дълг пред земята и народа си.“

Зайед е един от тримата членове на марксистката организация „Народен фронт за освобождение на Палестина“ (НФОП), които през 1986 г. бяха осъдени за убийството на 22-годишния еврейски студент Елияху Амади в Стария град на Йерусалим. За убийството бе осъден и братът на Зайед – Ахмед.

През 1990 г. Зайед обявява гладна стачка и в резултат е прехвърлен в болница, от която успява да избяга. Четири години по-късно той се появява в България, където усяда, създава семейство и работи в магазин за хранителни стоки.

През декември 2015 г. Израел поиска неговото екстрадиране и подтикна българската полиция на нахлуе в дома му. Зайед избяга отново и потърси убежище в палестинското посолство в София.

Според поддръжниците на Зайед той не е бил посрещнат топло и е бил предупреден, че съществува риск да бъде убит от израелска страна. Мохамед Катиб, член на мрежа за солидарност към палестинските затворници със седалище в Брюксел, заяви, че още от първия ден посолството не е било доволно от пристигането на Зайед и го е убеждавало да напусне. „Не искаха да се срещне с нас. Изгониха адвокатите, които изпратихме. Цялата ситуация беше много сложна. Посланикът го предупреди, че ако не напусне посолството, може да му се случи нещо.“

За последно Катиб е разговарял със Зайед в сряда, когато беглецът е бил на ръба на силите и нервите си. „Последното нещо, което ми каза, беше, че в посолството се случва нещо странно. Чуваше неща, които не можеше да обясни. Усещаше, че за него там става все по-опасно“, заяви Катеб. Той добави, че Зайед трябва да е бил убит в интервала между 23:00 и 07:00 часа, тъй като е разговарял по телефона с брат си късно вечерта в четвъртък.

Народният фронт за освобождение на Палестина заяви, че „пълна отговорност за това нечестиво престъпление носят ционистката държава и Мосад […] Виновни са и палестинските власти, както и палестинското посолство в България, които не успяха да го предпазят.“

4256

Протест в Лондон против екстрадирането на Омар Найеф Зайед през месец януари. Peter Marshall/Demotix/Corbis.

 

Мадбух отрече да е поставял Зайед под натиск да напусне посолството, както и да го е предупреждавал, че се намира в опасност. С помощта на преводач, той заяви, че подобни твърдения са само слухове, скалъпени от медиите, както и че беглецът е бил „защитаван от посолството през цялото време“.

Посланикът също така заяви, че посолството няколкократно е поискало затегнати мерки за сигурност, но българското външно министерство не е предприело нищо. Според Мадбух България е оттеглила охранителите на посолството преди седем години под претекста, че то не е било обект на атака от двадесет години.

Народният фронт за освобождение на Палестина също така има дълги и напрегнати взаимоотношения с Фатах – доминиращата палестинска партия, която според НФОП от години е твърде мека спрямо Израел. В исторически план Народният фронт за освобождение на Палестина е търсил съюзници в чужбина, създавайки връзки с военни групировки, като например немската Баадер Майнхоф и Японската червена армия. За привличане на внимание към своята кауза фронтът е използвал предимно отвличането на самолети.

Българската прокуратура сякаш даваше противоречиви сигнали по случая в петък. Първоначално тя бе цитирана да съобщава, че в посолството е повикана полиция „относно мъж, умрял в резултат от насилие“. По-късно говорителка предаде, че по тялото не са открити следи от насилие. Тя добави, че прокуратурата разследва дали Зайед е паднал или е бил бутнат от висок етаж на сградата на посолството.

Палестинският беглец загина едва часове, след като българският министър-председател Бойко Борисов се върна в София от своето посещение в Палестинските територии и Израел. В петък премиерът заяви пред репортерите, че въпросът за екстрадирането на Зайед е бил повдигнат по време на срещите му както с израелските, така и с палестинските власти.

Борисов заяви: „Казах и на двете страни, че България зачита върховенството на закона и ще следва законните процедури по случая.“

Президентът на Палестина Махмуд Абас изпрати екип от служебни лица, които да вземат участие в разследването. Палестинската информационна агенция УАФА предаде: „Президентът категорично осъди престъплението и разпореди членове на следствения комитет незабавно да отпътуват за България, за да разберат какво се е случило.“

Превод: Memoria de futuro

Източник: The Guardian

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни