Великобритания – Троянският кон в ЕС. Джонсън срещу Камерън

Day 2 - Paralympic Torch Relay ...Mayor of London Boris Johnson (left) with Prime Minister David Cameron during the lighting of the Paralympic Cauldron in Trafalgar Square, central London. PRESS ASSOCIATION Photo. Picture date: Friday August 24, 2012. See PA story PARALYMPICS Torch. Photo credit should read: Yui Mok/PA Wire

Великобритания утвърди репутацията си на „троянския кон на САЩ в ЕС“. Дейвид Камерън се върна от срещата на държавните и правителствените ръководители на ЕС с победа. Повечето негови условия бяха приети и Великобритания ще получи специален статут в Европейския съюз. Но в Брюксел започват да се появяват опасения, че този прецедент ще бъде използван и от други държави.

Исканията на Великобритания

Част от исканията, които Великобритания представи пред държавите от ЕС, бяха: прекратяване на изплащането на социални помощи за имигрантите от държави от ЕС, превръщането на ЕС в многовалутен съюз, превъзходството на държавното законодателство над европейското. Великобритания също така настоя да не участва в инициативите на ЕС за създаването на „един по-съгласуван съюз“ и съвместни европейски военни сили. При тези условия Камерън ще бъде част от кампанията за оставане в Европейския съюз на предстоящия национален референдум, насрочен за 23-ти юни.

Дясната критика

Въпреки това, голяма част от поддръжниците на Консервативната партия, шест британски министри, както и евроскептиците от Партията на независимостта, изразиха несъгласие с Камерън и нарекоха направените от ЕС отстъпки недостатъчни, призовавайки за излизането на Великобритания от съюза.

Троянски кон на САЩ

Традиционно Великобритания е един от основните съюзници на САЩ в Европа. Двете държави споделят общи култура, език и атлантическа геополитическа ориентация. Основната цел на влизането на Великобритания в ЕС бе желанието на САЩ да затегне контрола върху процеса на европейска интеграция. Не е случаен фактът, че като поддръжник на идеята за обединена континентална Европа, Шарл дьо Гол активно се противопоставяше на приемането на Великобритания в ЕС.

При какво условия може да се осъществи отделянето?

Излизането на Великобритания от ЕС (и запазването на подчинената ѝ позиция спрямо САЩ) е възможно едва когато институциите на европейската интеграция се сринат из основи – тогава САЩ няма да се нуждае от използването на вътрешен натиск в Европа. В момента САЩ се опитва да запази членството на Великобритания в ЕС и същевременно с това пречи на процеса на европейска интеграция, като по този начин превръща съюза в една още по-нестабилна и фрагментирана организация. Други държави, особено ориентираните към Великобритания скандинавски страни, които едно време бяха част от алтернативната на ЕС Европейска асоциация за свободна търговия, могат да последват примера на западните си съседи.

Анти-руската реторика

Запазването на Великобритания в ЕС е необходимо за противопоставянето между съюза и Русия. Камерън не веднъж е заявявал нуждата от превръщането на ЕС в анти-руски блок. В кампанията за оставане на Великобритания в ЕС се появиха и анти-руски слогани, които откровено уплашиха обикновените британци с твърдението, че „руската заплаха“ може да бъде спряна само от „обединена Европа“.

Борис Джонсън срещу Дейвид Камерън

cameron

В неделя страстите в Лондон се нагорещиха.

Кметът на Лондон заяви, че след сериозен размисъл е решил да не уважи молбата на Дейвид Камерън да подкрепи членството в ЕС.

В изявление, направено пред дома му в Северен Лондон, кметът Борис Джонсън заяви, че решението му е било „болезнено трудно“. Той добави: „Бих желал да видя едни нови взаимоотношения, основани на търговия и сътрудничество, в които наднационалният елемент е значително ограничен. Да се противопоставя на Камерън или правителството е последното нещо, което искам, но въпреки това направих своя избор, тъй като това е единственият избор, който мога да направя. Ще застана зад кампанията „За напускане“ – или както я наричат множеството хора, желаещи излизане на страната ни от ЕС – тъй като искам по-добри условия за нашите граждани; искам да им спестя средства и да възстановя контрола. В това е целият смисъл на референдума.“

Решението на Джонсън е голям удар за министър-председателят, който вчера официално помоли кмета да не застава зад страната на Найджъл Фарадж и Джордж Галоуей, които се обявиха за излизането на Великобритания от ЕС.

Джонсън зави, че няма да вземе участие в телевизионни дебати срещу своите съпартийци. Той похвали привилегиите, които Камерън успя да извоюва за Великобритания за отрицателно време и отрече, че подкрепя излизането на Великобритания от ЕС, за да увеличи своята популярност и да укрепи позициите си в Консервативната партия.

Той е един от най-популярните политици в страната, член на Консервативната партия, от която е и министър-председателят Камерън. Борис Джонсън обаче заяви, че решението му не е продиктувано от амбиции за лидерство в Консервативната партия. Дейвид Камерън го призова настоятелно по-рано през деня да не се присъединява към кампанията за напускане на ЕС. Мнението на харизматичния Джонсън може да повлияе върху решението на милиони британци, които ще направят своя избор на референдума през юни за „Брекзит“.

През май Джонсън напуска кметската си позиция и се счита за един от възможните приемници на Дейвид Камерън. Другият потенциален нов председател на Консервативната партия – настоящият финансов министър Джорд Озбърн, подкрепя оставането на Великобритания в ЕС.

До този момент шест министъра от британското правителство са заявили открито, че ще агитират британците за излизане от ЕС. Предполага се, че лидер на кампанията им ще бъде правосъдният министър Майкъл Гоув. Той е бил на евроскептнични позиции през цялата си 30-годишна политическа кариера.

London Mayor Boris Johnson speaks in front of his home in London, Britain February 21, 2016. Britain will hold a referendum on European Union membership on June 23. REUTERS/Peter Nicholls

Кметът на Лондон заяви, че ще изрази причините за своята позиция в неделната си колонка във вк Телеграф, която ще бъде публикувана в 22 ч. по Гринуич. На сайта на изданието се отчиташе времето, оставащо до публикацията.

Джонсън обаче обяви преди обявения час, че е взел решение да действа, тъй като европейският политически проект е „под заплаха да излезе от демократичен контрол“.

„Суверенността е способността на хората да контролират своя живот и да направят така, че хората, които те избират, да прокарват желаните от тях закони. Проблемът е, че ЕС до голяма степен подкопава тази свобода.“

Имаме върховна съдебна институция в лицето на Европейския съд, която налага единен съдебен ред върху територия, обитавана от 500 милиона души – и от това не произтичат никакви средства.“, заяви кметът на Лондон. Според Джонсън нещата излизат извън контрол, тъй като Европа налага твърде много закони върху Великобритания.

Застъпниците за излизането на Великобритания от ЕС няма да бъдат на себе си от щастие, че са привлекли на своя страна един от малкото политици, които ще дбъдат „бонус“ на кампанията преди референдума. Подкрепата на Джонсън до голяма степен ще им помогне да избегнат една от основните слабости на техните предшественици от референдума през 1975 г., когато лидерите на кампанията за излизане от ЕС бяха представени като политици от малки крайно леви или крайно десни партии.

Камерън едва ли ще прости това лесно. Може би ще му бъде напомнено да предложи на Джонсън по-незначителен пост в кабинета, стига британският премиер да спечели референдума на 23-ти юни, а Великобритания да остане член на ЕС. В случай че Камерън загуби референдума обаче, Джонсън ще бъде един от основните кандидати за нов лидер на Консервативната партия.

Камерън заяви, че ако загуби референдума, той ще остане на поста си, за да осъществи преговорите по напускането на ЕС. Той направи подобно изявление и преди референдума за независимост на Шотландия, за да може неговата позиция да не повлияе на кампанията. В действителност обаче Камерън тайно бе подготвил реч за своята оставка, която щеше да произнесе, в случай че Шотландия бе напуснала Великобритания.

След решението на Борис Джонсън в-к Телеграф постави на сайта си брояч, отчитащ времето до Референдума.

Вижте продължението на темата: Кметът на Лондон Б. Джонсън: ЕС колонизира държавния суверенитет и се сдоби с върховна власт

Момчил Вачев / Memoria de futuro / Обобщение от The Telegraph, The Guardian, Katehon

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни