Започна ли политическа революция в САЩ?

Sen-Bernie-Sanders-pushes-past-Clinton-in-New-Hampshire-poll

След първите, предварителни избори в Айова и Ню Хемпшир стана ясно, че зад кандидата за президент от Демократическата партия, Бърни Сандърс, наистина стоят голям брой поддръжници. В Айова резултатът бе виртуално равенство: Хилари Клинтън 49.84% – Бърни Сандърс 49.59%В Ню Хемпшир Сандърс прегази Клинтън с рекордна за този щат разлика от 22% – Сандърс 60%, Клинтън 38%. Всеизвестно е обаче, че в тези два щата преобладават белите (над 90% от населението) и то предимно либерално настроени. Например според едно неотдавнашно проучване 48% от хората в Ню Хампшир биха приели за президент демократичен социалист. Това предполага, че тези два щата са най-благоприятни за Сандърс, който е сенатор от щата Върмонт – щат, в който 97% са бели.

Кой е Бърни Сандърс?

bernie_sanders_crowd_rtr_img

Сенаторът от щата Върмонт е най-дългогодишният независим член на американския конгрес в историята на конгреса. Самоопределящ се като демократичен социалист, Бърни е някакво необичайно явление в американската политика, доминирана от двата гиганта – Републиканската и Демократическата партия. Започнал политическата си кариера през 1981 г. като независим кмет на най-големия град в щата Вермонт – Бърлингтън, и побеждавайки дългогодишния кмет от Демократическата партия, Бърни бива преизбиран за още 3 двугодишни мандата след това. През 1990 г. става независим конгресмен от Върмонт в долната камара на конгреса, където бива преизбиран в продължение на 16 години. През 2006 г. е избран за Сенатор от Върмонт и преизбран през 2012 г. с голяма преднина – 71% от гласовете.

През цялата си политичеса кариера Бърни Сандърс защитава прогресивните виждания и интересите на обикновените американци, които са подложени на постоянни удари вече повече от 35 години.

Защо толкова много американци, и то главно младите, подкрепят 74 годишния Сандърс?

Сенаторът е дългогодишен борец срещу социалното неравенство. В САЩ, още от идването на Рейгън на власт, та до днес, работните заплати са стагнирали за сметка на постоянно увеличаващите се рекордни печалби за корпорациите. Икономистите изчисляват, че ако темпът на работната заплата е продължил да нараства в съответствие с темпа на нарстване на производителността на труда, то днес средният доход на американското домакинство би трябвало да бъде $100 000 вместо сегашните $50 000 годишно. Сандърс иска да увеличи минималната работна заплата от $7.25 на $15 на час. Друго негово предложение е инвестиции от $1 трилион долара в рушащата се инфраструктура, създавайки по този начин 13 милиона добре платени работни места.

Сандърс предлага също безплатно здарвеопазване за всички, подобно на това в Канада, където правителството поема всички разходи. Той също е и за безплатно висше образование в държавните университети и разширяване на социалните придобивки за възрастните, ветераните и инвалидите. В същото време той ще затвори различните данъчни вратички, които позволяват корпорациите да избягват данъци в САЩ, ползвайки офшорни зони като Кайманските острови.

947579_1_new hampshire_standardДруга точка от неговата програма е промяна на финансирането на политическите кампании. В момента Върховният съд на САЩ е одобрил закон, наречен “Обединени граждани”, който позволява на корпорациите и богатите индивиди неограничено финансиране на политическите кампании. В момента Бърни е единственият кандидат за президент, който не приема пари от корпорациите. Единственото му финансиране идва от над 1.3 милиона обикновени американци, които, досега, са му изпратили около $100 милиона като средното дарение е $29. През миналия месец той набра с $5 милиона повече средства дори и от шампиона в тази дисциплина Хилари Клинтън. Сандърс се зарича, че, като президент ще предложи за върховни съдии само такива хора, които обещаят, че ще отхвърлят този закон, превърнал американската демокрация в плутокрация.

Следва промяна в правосъдната система. В момента САЩ е страна №1 по брой на затворниците в света – около 2.3 милиона. За справка – в Китай има около 1.5 затворници. Това е така, тъй като в САЩ има частни затвори и тяхното лоби плаща огромни суми на политиците във Вашингтон. Те са превърнали затварянето на хората в печеливш бизнес. Сандърс иска да забрани със закон частните затвори и да легализра марихуаната. Неговият довод е, че когато някой млад американец е хванат с малко марихуана, той се сдобива с полицейско досие за цял живот, докато в същото време изпълнителните директори на банките от Уолстрийт, които почти сринаха американската икономика с незаконната си дейност през 2008 г., са на свобода. Сандърс иска да отдели инвестиционните от търговските банки и да обложи с данък спекулативните сделки на Уолстрийт.

Сенаторът води борбата и срещу промяната на климата. Той ще обложи с допълнителни данъци големите нефтени компании и ще насочи правителствени инвестиции в разработването на технологии за възобновяема енергия.

Във външната политика Сандърс е за сътрудничество с Русия и страните от Близкия изток за решаването на проблемите в региона. Той е за прекратяването на постоянно водените от САЩ войни. Всеизвестен е фактът, че Бърни Сандърс не само гласува против, но и водеше опозицията в конгреса срещу войната в Ирак, опасявайки се, че това ще доведе до дестабилизация на региона след отстраняването на Садам Хюсеин, което за съжаление и стана. Той бе и против намесата в Либия поради същите съображения.

19firstdraft-Bernie-tmagArticleНа 20 февруари предизборният маратон продължава в Невада, на 27 февруари в Южна Каролина, а на 1 март е т. нар. Супервторник, когато предварителни избори ще се проведат в 12 щата – Алабама, Аляска, Арканзас, Колорадо, Джорджия, Масачузетс, Минесота, Оклахома, Тенеси, Тексас, Вермонт, Вирджиния.

Изборите в Невада и Южна Каролина ще тестват доколко малцинствата (испаноговорящи и черни) ще подкрепят политическата революция на Сандърс. В тези щати те са повече от 50% от гласуващите на демократическите предварителни избори. Тук, в САЩ, е всеизвестен фактът, че черните американци имат дългогодишна любовна връзка със семейство Клинтън. Бил Клинтън бе наричан навремето първия черен президент.

 

 

Още от автора: Райчо Марков

Райчо Марков

Райчо Марков е завършил Международни отношения в УНСС. От 2005 г. е сътрудник във влиятелната адвокатска фирма в Ню Йорк по защита на работници и служители Vladeck, Raskin & Clark, P.C. Основател е на Българо-американската фондация за пълна заетост и ценова стабилност в Ню Йорк, а през 2013 г. съвместно със Съюза на икономистите в България организира първата международна ММТ (Модерна монетарна теория) кръгла маса в София. Интереси – в областта на икономиката и политиката.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни