Туньо е повод. Причината е България

trifon-ivanov777

Смъртта на Трифон Иванов докосна сърцето на всеки българин и се прокрадна неизбежно в онова най-чисто кътче на душата, където повечето от нас все още пазят искрата на националния дух. Прощаването с Туньо беше едновременно малка смърт и плахо възкресение – имплозия на онази красива, жива и дръзка българска мечта, в която Вярата, Надеждата и Любовта летят с копнеж към своето бъдеще. Днес вече знаем – в този толкова бърз и устремен полет изгубихме зад себе си Мъдростта.

Днес близките плакаха за човека и приятеля.

Но България страдаше за Вярата, Надеждата и Любовта, които неусетно изгуби заедно Мъдростта. Днес България издигна фланелката с тройката като хоругва на Троицата – с упованието, че чудото може пак да се случи. И че Големият мач може би предстои, а ние отново ще излезем на терена, за да влезем в Играта, в която народите воюват за своята съдба и за съдбата на света.

Затова всички се стекоха на Смъртта на играча, станал герой. Гладни за късче сакралност. Жадни за славните спомени. Най-много – за оня миг на гордост, в който заедно ставахме едно под звуците на „Мила Родино“.

Туньо беше повод. Причината е България, която не успяхме да забравим.

Предлагам ви да спрем с оплакването.

И да се попитаме дали сме достойни.

Дали ни стиска да сме нещо повече от публика, която гледа жалкия мач на аматьорите в телевизора. Да спрем да псуваме съдията, който не свири за нас. Да, не свири за нас! Значи продължаваме нататък.

С мрънкане няма да влезем отново в Играта.

С оплакване няма да си върнем честта и мъжеството.

Затворете лаптопа.

Изключете телевизора.

И се попитайте какво можете да направите вие. Лично вие. Персонално и точно вие.

Имате време.

Всички имаме време до края на мача.

 

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни