#Революция На Рибните Кюфтенца: подготовка за цветна революция в Хонконг?

8237c0be-cf29-11e5-a371-05d2ff0b4d8d_1280x720

В нощта между 8-ми и 9-ти февруари Хонконг стана свидетел на най-тежките сблъсъци с полицията от „революцията на чадърите“ през 2014 г. насам. Размириците започнаха по време на честването на Китайската нова година. Като повод за насилие бяха използвани действията на полицаите, чиято цел бе да отстранят незаконните продавачи на храна по фестивалите.

Сблъсъците в Хонконг

Обикновено властите в Хонконг пренебрегват незаконната търговия по време на фестивалите, но тази година те решиха да затегнат мерките. Използвайки платформите на социалните мрежи, активистите на радикалната опозиционна групировка „Хонконг на местните“ събраха няколкостотин човека на необявен протест. Протестиращите започнали да провокират полицията около сборния им пункт в района на железопътна гара Монкок. По време на сблъсъците демонстрантите замеряли полицаите с камъни и коктейли Молотов. 54 души са били арестувани при разпръсването на протеста.

Hong-Kong-protest.jpg.hashed.7475b895.desktop.story.inline

Активисти от протестни движения отправиха обвинения към полицията за това, че е стреляла по протестиращите, и разпространиха хаштага #FishballRevolution (#РеволюцияНаРибнитеКюфтенца) из социалните мрежи, подканвайки организирането на нови действия срещу властите. Протестите бяха подкрепени от широката западна публика. Бунтовете се случиха на фона на разпространените от западните медии и длъжностни лица изявления, че Китай налага политическа репресия на Хонконг и нарушава правата на неговите жители.

Сепаратизмът като движеща сила на протестите

960x0Радикалната групировка „Хонконг на местните“ е създадена през 2015 г. като реакция срещу нарастващото влияние на Континентален Китай в Хонконг. Основните принципи на нейната идеология са подкрепа на местната идентичност и борба срещу всичко, свързано с Континентален Китай. Движението счита китайците за чужденци и ревностно защитава хонконгския кантонски език от все по-разпространяващия се мандарин, чието използване правителството насърчава след превръщането на Хонконг от британска колония в специален административен район на Народна република Китай. „Хонконг на местните“ призовава за директни действия срещу Китай и неговите власти. Повечето от активистите са млади хора, родени след 1990 г.

В сблъсъците са участвали още няколко групировки със сходни възгледи.

Хонконг – една чувствителна зона

В Хонконг, за разлика от Континентален Китай, Туитър и Фейсбук не са блокирани. Това прави района чувствителен към технологиите на цветните революции, използващи социалните мрежи за своя платформа. Хонконг не попада в сферата на китайския върховен контрол над интернет пространството и представлява част от глобалната мрежа.

Друга отличителна черта на Хонконг е неговата близост със западния манталитет. Хонконг е част от Британската империя в продължение на над сто години – до 1997 г.Съчетани с трудностите, които възникват в процеса на интегриране на Хонконг в китайското икономическо и политическо пространство, тези два фактора превръщат района в най-предразположената към западно влияние част на Китай.

Геополитическата значимост на Хонконг

В качеството си на един от най-големите финансови и икономически центрове в света, Хонконг играе съществена роля в световната геополитика. Провокирането на сепаратистки настроения е в интерес на геополитическите противници на Китай, предимно САЩ. Същевременно с това насърчаването на разногласията в Хонконг има и друга цел – оттам те могат да се прехвърлят и в останалите части на Китай.

920x1240

Демонстрация на сила?

Насилието по улиците на Хонконг е знак, че външните фактори са готови да използват не само мирни протести. В сблъсъци с полицията се формират групировки на цветната революция, които проявяват своята сила. Значимостта на този фактор бе демонстрирана в Украйна през 2014 г., когато десни радикални групировки се превърнаха в острието на подпомогнатия от САЩ преврат.

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: Katehon

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни