Папата на новия световен ред

Dec. 31, 2013 - Vatican City State (Holy See) - POPE FRANCIS celebrates Vespers and Te Deum in St. Peter's Basilica on New years Eve at the Vatican. (Credit Image: © Evandro Inetti/ZUMAPRESS.com)

Папа Франциск поздравява всички католици по случай настъпването на новата 2014 година в базиликата „Св. Петър“ във Ватикана

 

Журналистът от в.”Свободная пресса” Андрей Иванов разговаря с експерта по Ватикана ОЛГА ЧЕТВЕРИКОВА и с историка АНДРЕЙ ФУРСОВ за новия световен ред и плана за създаване на нова религиозна световна система.

В навечерието на Коледа главата на Римокатолическата църква призна, че не изпитва обичайното благоговение, а самия празник нарече безсмислена суматохата и фарс в условията на една война, в която е потопен целият свят. „Цялата тази суета е безсмислена. Светът така и не разбра как да живее в хармония. Целият свят е в състояние на война… руини, хиляди необразовани деца, множество невинни жертви и пари в джобовете на търговците на оръжие“, констатира римският папа. Малко по-рано папа Франциск предупреди човечеството за опасноста от трета световна война.

В последно време апокалиптичните прогнози от главата на Ватикана бяха немалко. Кардинали и епископи говорят сериозно за война, а папата в почти всичките си проповеди се моли за решаване на многобройните въоръжени конфликти по света. По време на рождественското си обръщение „Към града и света” на 25 декември, Франциск отново напомни за Сирия, Йемен, Украйна и други нестабилни държави.

Разбира се, главата на католическата църква е длъжен да се моли за мир и да призовава всички за мир. Но в изказванията на папата ясно се чу и предупреждение, че скоро ситуацията ще се влоши още повече.

papa-gulubi-vrana

На 26 януари 2014 г. папа Франциск призова в неделната си проповед за прекратяване на насилието в Украйна и две деца пуснаха два бели гълъба. Но символичното действие за мир завърши с лоша поличба – врана и чайка нападнаха белите гълъби.

 

Към думите на папата трябва да се отнасяме с цялата сериозност. Това не е самопровъзгласил се „пророк“, а духовен учител за повече от 1 милиард души по света. Ватиканът притежава колосално политическо влияние и големи финансови ресурси. Съществуват десетки католически ордени, които действат по целия свят с военна дисциплина и в тях членуват доста влиятелни хора. Всички тези ордени са подчинени на Папата.

През цялата история на католическата църква папата е бил не само духовен водач – в Рим по сложен начин са сплетени нишките на световната политика. Думите на главата на Ватикана за глобалната война от последно време дори могат да бъдат не просто предупреждение, а определяне на план за действие.

papa_02– Папата и Ватикана, като цяло, сега играят важна роля в създаването на единна световна религиозна концепция – казва експертът по Ватикана в Московския държавен институт по международни отношения доц. ОЛГА ЧЕТВЕРИКОВА. – Папата иска да бъде лидер в този процес. Напомням, че наскоро Франциск обяви началото на трета световна война и по този начин пое отговорността за случващото се в света.

papa-francisk-i-shimon-perez-SmallИма и друг факт. През септември 2014 г. папата се срещна с бившия президент на Израел Шимон Перес. Тогава Перес заяви, че ООН е показала своята неефективност в борбата с терористите и затова е необходимо да се създаде Организация на обединените религии, или „ООН на религиите”, която би помогнала да се сложи край на войните. Според Перес именно папата можем да считаме за морален авторитет на света и би било чудесно той да оглави новата организация. Фактически започна подготовката за създаване на глобална структура, начело на която да застане римският папа. Ето защо, думите на папа Франциск следва да разбираме не само като предупреждение, че за християните предстоят тежки времена, но и като заявка за създаване на световна организация на религиите, водена от папата, която би решила настоящите проблеми.

„СП“: – Но всяка религия има свой предмет на вярата, как могат да бъдат обединени?

– Ватиканът вече се обяви за икуменическа откритост, тоест, за диалог с другите религии. Работата е там да се признае върховната роля на папата, а всички учения могат да останат неприкосновени. Що се отнася до християнството, за 2017 г. се готви подписването на споразумение, което да обяви за несъществуващ разколът между католици и протестанти. Така ще бъде отбелязана 500-годишнината, откакто Мартин Лутер разкритикува Църквата и постави началото на протестантската Реформация. Документът е готов, част от англиканите вече преминаха под властта на папата. Те запазиха своето учение, своите ритуали, единствено признаха водещата роля на папата.

През 2013 г. Констатинополският Патриарх – Вартоломей, за първи път след разкола от 1054 г. посети интронизация на папа в Рим.

35672_2_902x600

Констатинополският патриарх се счита за вселенски, тоест, за глава на всички православни. За 2016 г. е планирано да се събере Всеправославен събор. По предварителни данни, на него се предвижда в крайна сметка да се признае водещата роля на Патриарха на Константинопол и да се създаде всеобщ православен Синод. Необходимо е да се създаде единен орган, както в католическата църква, за да бъде възможно да се води икуменически диалог. Това ще бъде последната крачка, преди православието да признае водещата роля на папата, неговия морален авторитет. Чрез този авторитет папата вече ще може да реализира своята власт.

В диалог с Ватикана сега са и последователи на конфуцианството, будисти, мюсюлмани.

„СП“: – Зад епископите стоят милиони хора, а всеки човек вярва по своему.

2016-01-30_015726v– Лидерите на вероизповедания вече водят диалог помежду си. Но не става дума за това, да се откажат от своите учения, става сума единствено за признаването на моралния авторитет на папата.

Възниква ясна структура. Папата ще е морален авторитет за всички вероизповеданияСъответно, налице е религиозна основа за нов световен ред. На всички ще бъде казано, че с такава структура може да се сложи край на войната, на хаоса.

През 2013 г. Ватикана издаде документ, озаглавен „Към реформа на международната финансова и парична система в контекста на глобален орган на властта“. Един вид, ние се нуждаем от глобален орган и единна финансова система, които да сложат край на войната и размириците. Сега виждаме как в качеството си на планетарна заплаха се използва „Ислямска държава”. И всички политици говорят, че трябва да се обединим, за да се постигне победа над тероризма и екстремизма.

„СП“: – Значи сливането е планирано изключително в религиозната плоскост, или зад него стоят и държавни и финансови структури?

– Действия на Папата са само религиозна обосновка за новия световен ред. Зад всичко това стоят финансови структури, транснационални корпорации, глобални фондове, най-големите банки. Ролята на Ватикана е да се даде религиозна обосновка.

Институтът за религиозни дела (действащ като банката на Ватикана) реално е преминал под контрола на Федералния резерв на САЩ, вграден е в системата на американските банки. В действителност Бенедикт XVI бе принуден да се оттегли, за да се изключи независимостта на Ватикана във финансовата област. Ватиканът трябва да бъде интегриран в новия световен ред, а папата е отговорен за обосновката от религиозна гледна точка.

zx350c_2004342

„СП“: – Много хора може да се замислят за това, как новият световен ред ще съответства на ученията на техните религии, които се опитват да обединят.

– За несъгласните се готви репресивен апарат. Но не обичайният, а модерен. Виждаме как всички плащания вече се правят в електронна форма и не е трудно да бъдат блокирани.

„СП“: – Тогава възниква въпросът имат ли религиозен проект строителите на новия световен ред?

– Те вярват в „религията на властта.“ Това е религия, която се корени в гностическите и кабалистичните учения. Те се стремят към тотална духовна власт, най-важното за тях е властта. Те вярват в това, че са „избрани” да властват над хората. Те имат свои собствени доктрини, окултни общества, свои форми на посвещения.

„СП“: – Навярно ще има съпротива в света срещу подобни планове?

– Много от православните хора виждат в съвременната геополитика някакъв духовен смисъл, сравняват случващото се с Откровението на Йоан. Някои не приемат електронните средства за контрол. Много атеисти вярват, че развитието на технологиите ще донесе щастие на всички, а въвеждането на контрол разглеждат като естествено развитие на научно-техническия прогрес. В действителност, ние трябва да се борим за правото ни да бъдем самите себе си. Шефът на Google Ерик Шмид казва, че след няколко години хората вече няма да имат личен, частен живот. Що за живот е това?

fursov– Римският папа показа, че Ватиканът разбира сложната ситуация в света, казва историкът и политолог АНДРЕЙ ФУРСОВ. – И второ, папа Франциск дава сигнал, че Ватиканът е готов за сериозни сътресения и е готов да участва в тях. Ватиканът разполага със сериозни финансови ресурси, със собствено разузнаване и с много инструменти за влияние върху държавите и политиците.

„СП“: – Възможно ли е зад думите на папата да стоят планове за нов световен ред?

– Мисля, че световно правителство – религиозно или светско – е невъзможно. Заради факта, че съществуват много противоречащи си интереси на различни групи от световната управляващата класа. Разбира се, ще бъдат направени опити всички религиозни организации да бъдат поставени под един „общ знаменател“. Трудно мога да си представя как това може да бъде направено. Но опити ще има.

„СП“: До каква степен тези опити могат да бъдат ефективни?

– Започва процес на изграждане на нова световна система. Сегашната световна финансова система се пука по шевовете, капитализмът ще остане в миналото. Съответно, нужна е нова рамка, която да удържи света. Християнството отстъпва под натиска на исляма. Ясно е, че религиите също трябва да стигнат до споразумение. Естествено, Папата иска споразуменията да са под негов контрол. Диалогът с другите религии – това е опит да се създаде духовна рамка за новия свят. Доколко опитите ще бъдат ефективни? Съмнявам се, че ще бъдат успешни.

0014155673

Папа Франциск и иранският президент Хасан Рохани във Ватикана, 26 януари 2016 г. / снимка – Reuters

 

„СП“: – Какви сили ще осъществяват тези опити и кои сили ще им противодействат активно?

– За да се отговори точно на този въпрос, човек трябва да притежава вътрешна информация. Можем да погледнем ситуацията като цяло. Кой обикновено се ориентира към Ватикана? Това са северноиталианската, немската, частично френската и испанската аристокрации. И по-точно представителите на аристократичните семейства. Както казваше американският учен Имануел Уолърстийн, ценностите са много гъвкаво понятие, когато става дума за власт и печалба.

Сега интересите на европейската аристокрация съвпадат с интересите на Уиндзор, на част от Лондонското сити и Ротшилд. Те не искат Америка да погълне Европа, като я включи в трансатлантическата търговска общност. Американците са нетърпеливи да решат проблемите си, но така ще изядат икономиката на Западна Европа. И част от европейските елити се противопоставят на това. Тоест, върху религиозните процеси се наслагват елементи от политико-икономическата борба. Едни и същи групи могат да се окажат на едно мнение по някои проблеми и от двете страни на барикадата – по други. Именно затова се съмнявам в ефективността на опитите светът да бъде обединен под една власт.

2016-01-30_011022Ние не бива да допускаме (не толкова де юре, колкото де факто) поглъщането на православната църква от католиците, които са и числено повече, и по-добре организирани. Католицизмът, в действителност, е военно-религиозна организация. Православието никога не е било такова. Сега има опити центърът на православието да се измести от Москва в Константинопол, все пак патриархът на Константинопол е доста по-сговорчив, отколкото Московския патриарх. Зад Вартоломей просто не стои велика държава. Много ще зависи от руската власт и Руската православна църква.

„СП“: – А в какво вярват строителите на новия световен ред?

– През следващите 20-30 години основна ще бъде борбата за бъдещето. Кой ще остане в бъдещия посткатастрофически свят, кой кого ще отстрани от обществения пай, кой ще контролира ресурсите, след като капитализмът остане в миналото? Тук става дума и за религиозната, и за икономическата, и за политическата власт. Но най-важното е, че фамилиите, които в момента са на върха на световната пирамида, се борят за това да останат на върха на пирамидата и тогава, когато тя престане да бъде капиталистическа. Ако тези фамилии в продължение на 400-500 години са били на върха на тази пирамида, нормално е да не им се иска да слязат надолу. Властта за тези хора е цел сама по себе си. Разбира се, някои са фокусирани върху магическо-окултни системи. Но властта е важна от гледна точка, преди всичко, на социобиологичния принцип. Въобще, това е общ принцип на всички антиентропни системи – всички те имат йерархичен характер. А всяка йерархия се стреми да спаси себе си.

Светът навлезе в криза, която ще продължи най-малко няколко десетилетия. Тя може да бъде сравнена с кризата, която продължава от средата на XV до средата на XVII век. Сега просто всичко се случва по-бързо и можем да се вместим в XXI век. Но е ясно, че кризата винаги заплашва йерархията и тези, които са на върха, се борят да съхранят своя статут.

Преди време, за да запазят позицията си, властимащите са поддържали религиозния разкол. Сега, навярно, за да запазят статута си, те трябва да преодолеят този разкол. Но преодолявайки един разкол, те по-скоро ще предизвикат друг. В историята винаги се случва така. Очакват ни много опасни и много интересни времена.

А ако говорим за „края на времето“, то трябва да говорим за края на света, който съществуваше през последните 50 години. Приключва светът на сегашната система. Така погледнато, това е „краят“.

618x346

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: Свободная пресса

Още от автора: Андрей Фурсов

Андрей Фурсов

акад. Андрей Фурсов е известен руски социолог, историк, геополитически анализатор и публицист. Директор на Центъра за руски изследвания при Московския хуманитарен университет; ръководител на Центъра по методология и информация към Институт на динамическия консерватизъм; академик на Международната академиия на науките (Инсбрук, Австрия). Лектор в много университети в Европа и по света.

  1. Константин Димитров каза:

    Обикновено се говори за Католическата църква от хора, непознаващи я отвътре – нито вътрешния ѝ живот във Ватикана, нито живота на католическите общества, нито пък традицията на Западната църква. Колкото повече непознаване, толкова повече митове и химерични и апокалиптични теории могат да се произвеждат.

    Жал ми е за госпожата. Тя просто плюе под прикритието на гръмки титли. А колкото до уважавания от мен Фурсов – той е по-умерен и рационален, но предпазлив – и с основание. Освен това, той не може да иде отвъд известна умереност спрямо Западната църква и папата, тъй като в противен случай рейтингът му рязко ще падне.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни