Гърция: завръщането на големите фамилии

Greece_01

Младият лидер на дясната партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис е син на Константинос Мицотакис – сановник на гръцката поличитеска класа. Това може да бъде знак за завръщане в главната роля на великите гръцки фамилии, свикнали да окупират властта от поколение на поколение.

2016-01-29_150100Младият лидер на „Нова демокрация“ носи добре позната за всички гърци фамилия. 47-годишният Кириакос Мицотакис е син на Константинос Мицотакис, който беше министър-председател от 1990 до 1993 г. Дали това е знак за завръщането на големите политически династии начело на Гърция? След двойната победата на СИРИЗА на Алексис Ципрас на изборите през януари и септември миналата година изглеждаше, че времената на едни и същи фамилии във власта са останали в миналото. Дотогава начело на властта в Гърция се сменяха три семейства.

2016-01-29_144328На първо място, това е Папандреу. Георгиос Папандреу беше премиер от 1930 г., по времето на президента Елевтерос Венизелос, великият държавник на предвоенна Атина, и заемаше високи държавни постове до идването на власт на полковниците през 1967-ма. Неговият син Андреас доминираше гръцката политика от 1981 до 1996 г. със създаването на ПАСОК (Общогръцката социалистическа партия) след падането на диктатурата през 1974 г.. Неговият внук Георгиос беше премиер от 2009 до 2011 г. На вълната на икономическата криза той се опита да се върне на власт през 2015 г. с Движението на демократичните социалисти, но не спечели дори и едно депутатско място. За първи път от 1923 г. в гръцкия парламент няма нито един Папандреу.

2016-01-29_144705Караманлис са следващите.

„Великият“ Константинос Георгиу Караманлис, приятел на Валери Жискар д’Естен, многократно е заемал министерски постове от 1947 г., беше ръководител на правителството преди и след режима на полковниците, изкара и два президентски мандата – 1980-1985 и 1990-1995.

Племенникът му Костас Караманлис беше премиер от 2004 до 2009 г.

2016-01-29_144933И накрая, Мицотакис. Константинос Мицотакис беше премиер само три години (1990-993 г.), но съперничеството с клана Караманлис дълго време предизвикваше вълнения в „Нова демокрация“. Дъщеря му, Дора Бакояни, беше външен министър в правителството на Костас Караманлис, докато между двамата настъпи разрив и тя напусна партията, за да основе нова формация – „Демократичен алианс“. Слабитете резултати я накараха да се върне в „Нова демокрация“ за изборите през 2015 г.

Брат й Кирякос стана новият лидер на партията. В хода на вътрешнопартийната кампания той се опита да се дистанцира от фамилията си. Случайно или не, сестра му помогна за това. Тя застана на страната на съперника му Вангелис Меймаракис, който беше временен председател на „Нова демокрация“ след оставката на Антонис Самарас, последвала поражението от СИРИЗА.

Мицотакис срещу Ципрас

Потомъкът на фамилията Мицотакис вече може да претендира за поста на министър-председател. Връща ли се гръцката политика към миналото? Външността може да бъде измамна. Кириакос Мицотакис е млад и добре образован (дипломи от Харвард и Станфорд), полиглот (освен гръцки, владее френски, английски и немски), представител е на новото поколение гръцки политици, които са наясно с проблемите на страната и са готови да предприемат необходимата модернизация на политическата система и общестото. Той беше министър на административната реформа в последното правителство на Самарас и всички оценяват стремежа му да изпълнява поставените задачи, въпреки че усилията му невинаги завършват с успех.

Докато разочарованите от СИРИЗА сред левите и средната класа стават все повече, младият Мицотакис предлага друг изход на Гърция от задънената улица. Застъпник на либералната икономика, той се обявява за отваряне на страната към приватизацията и чуждестранните инвестиции, без да се подкопават оскъдните ресурси на жертвите на кризата.

Greece_06

Алексис Ципрас

 

За Алексис Ципрас той е един опасен съперник. Лидерът на СИРИЗА има мнозинство в парламента само с три гласа. Това създава впечатлението, че той постоянно се колебае между собствените си убеждения и исканията на кредиторите, като в крайна сметка отстъпва пред второто. След една година на власт Ципрас приема старата практика на традиционните партии. А точно критиката срещу тях му донесе победа на изборите./ Memoria de futuro

 Източник: Slate.fr

Още от автора: Даниел Верне

Даниел Верне

Даниел Верне е известен френски журналист, специалист по международна и европейска политика. Колумнист в портала Slate.fr. Бил е главен редактор на международния отдел във в. Le Mondе, както и кореспондент в Бон, Москва и Лондон. Автор на много книги, сред които „Пожертваната мечта“, „Хроника на югославските трагедии”, „Романът на Берлин”, „Малка история за падането на комунизма” и др.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни