Когато нямаш собствена мисъл, си служиш с мислите на другите

volgin

Интервю на Христина Христова с Петър Волгин за Мемория

Здравей. Тишината в ефира в събота по обед беше оглушителна за аудиторията на „Деконструкция“. Преди няколко дни за трета поредна година ти беше избран за Журналист №1 на „Хоризонт“ и едновременно с това авторското ти предаване бе свалено. Това звучи като небивалица. Кой е поръчителят? Кой се уплаши от теб толкова много? За всички ни е ясно, че Гого Лозанов е просто пионка.

От „Деконструкция“ се плашат всички онези, които през последните 25 години бяха свикнали да учат българите какво да мислят и какво да говорят. Говоря преди всичко за онзи „грантов елит“, съставен от политици, анализатори, политолози и какви ли не още „-ози“, който съществува не благодарение на някакви особено недостижими интелектуални качества, а благодарение най-вече на щедрото външно финансиране. Дълги години тези хора абсолютно необезпокоявано набиваха в главите на хората няколко основни клишета – държавата е нещо много лошо и ролята й трябва да бъде сведена до минимум; солидарността между хората е нещо отвратително, тя води до комунизъм и затова трябва да бъде заменена с класическия егоизъм; на света има само една абсолютно добра велика сила – Съединените американски щати, пред която трябва да стоим в молитвена поза; има, разбира се, и една отвратителна сила – Русия – която трябва да заклеймяваме с всичката страст, на която сме способни.

Това, всъщност, са въпросните „евроатлантически ценности“, с които постоянно ни проглушават ушите. В момента най-гласовитите им адепти са се скупчили около президента, който минава за най-правоверен евроатлантик. Той изглежда мисли същото за себе си. Ако трябва да говорим откровено, г-н Плевнелиев олицетворява най-безмозъчната пропазарна и русофобски настроена част от политическия елит. Въобразил си е, че като демонстрира бясно американофилство, има вид на особенo умен човек. Не, няма такъв вид. Росен Плевнелиев е типичен пример за човек, който абсолютно не разбира какво трябва да прави на заемания от него пост и поради това слуша онези, които в очите му изглеждат особено интелигентни – активистите на кръга „Капитал“ и стипендиантите на „Америка за България“. Когато нямаш собствена мисъл, си служиш с мислите на другите, колкото и глупави да са те. Тъкмо тези хора мразят „Деконструкция“, защото тя защитава социалната справедливост и националната независимост. А фондации като „Америка за България“, чийто служител на практика се явява Плевнелиев, не искат в България да има нито едното, нито другото.

Знаеш ли, много се надявам нашето общество да узрее до степента, в която няма да се идентифицира с външни сили и няма да се дели на фили и фоби, а ще обърне поглед най-вече към самите нас, българите. Ще ти призная, че в днешните времена най-много ми липсват българофилите. В тази връзка да те попитам – какво според теб e нивото днес на българската журналистика? Защо вече няма ярки имена? Не е ли абсурдно, че по времето на тоталитаризма имаше личности, които въпреки идеологическата рамка, се стремяха да бъдат професионалисти, имаха респектираща ерудиция и създаваха истинска журналистика, а днес, във времето на демокрацията, запомнящите се имена са твърде малко? Ето например когато Тома Томов даде интервю за някоя електронна медия, започва неговото светкавично разпространение в мрежата. Това се отнася и за други имена от близкото минало. Сякаш днес е трудно да се достигне високото ниво на истинска публицистика и журналистика. Оглупяха ли българските журналисти или просто бяха купени?

Повечето днешни български журналисти, особено тези с претенциите да притежават някакво свръхестествено геополитеческо проникновение, по нищо не се отличават от хората, за които си говорихме преди малко. Те не са глупави, но отдавна са купени от американските NGO-та. За да отидат на безплатна екскурзия във Вашингтон, маскирана като „семинар“ или „обучение“, са готови да пропагандират всички глупости, които донорите им спускат. Ето защо казаното от Тома Томов или от Димитри Иванов ще бъде цитирано и препечатвано, а „откровенията“ на 30- или 40-годишните днешни журналисти-международници, ще се четат единствено от спонсорите. И то ще се четат не защото са особено интересни, а защото спонсорите трябва да преценят дали да отпуснат следващата субсидия.

Има ли свобода на словото в България? А ако сравниш положението у нас с това в Европа и с последните събития в Кьолн, които бяха укривани няколко дни от германските медии? Само български ли е проблемът, или общоевропейски?

Разбира се, че проблемът не е само български. Той е световен. Медиите, особено електронните, отдавна са част от мултинационални корпорации и основното, което правят, е да защитават интересите на собствениците си. Който ви говори, че западните медии защитават обществения интерес, и правото на хората да бъдат информирани, който ви съветва да правите така, както правят в световните телевизиони канали, или няма никаква връзка с реалността, или е особено циничен. Да, през 1990-та година може да сме си мислели наивно колко прекрасни са западните медии. Само че е достатъчно да си припомним как те отразяваха войните в Югославия, нахлуването в Ирак и съвсем скорошната драма в Украйна, за да се убедим, че информацията на въпросните медии по нищо не се отличава от откровената лъжа. Така че нека никой не се заблуждава – няма от какво толкова да се научим от западните медии, освен на още по-големи манипулации.

Същото важи и за институциите. Ние постоянно обвиняваме българските власти, че не казват истината. Ами какво правят властите в тази толкова „по-напреднала“ от нас Европа? Абсолютно същото. Покрай драмите в Кьолн се разбра, че полицията е отделяла настрана информацията за вършените от мигрантите безобразия. Тоест криели са истината от хората. Това е поредното доказателство, че тази толкова прехвалена от нашите евроатлантици западна „демокрация“ е просто една лъскава фасада, зад която се крият особено гнусни практики.

Предполагам, че ако Деконструкция беше в ефир, темата щеше да бъде случващото се в Германия. Кой организира масовите нападения на мигрантите в новогодишната нощ според теб и защо? Според мен най-важен е именно този въпрос – защо? Цели ли се дестабилизация в Европа и може ли да се предполага, че преселението на народите минава в някаква нова фаза на европейски терен?

Дестабилизацията на Европа не започна с бежанската криза от 2015 г. Европа или по-скоро брюкселският елит започна бавно и методично да се самоубива, когато реши да играе ролята на послушен вашингтонски пудел. Абсолютно безмозъчно лидерите на ЕС и на големите държави в тази организация подкрепяха деструктивните действия на САЩ по света, педкрепяха т.нар. „войни за демокрация“, които, разбира се, нямаха нищо общо с демокрацията, а целяха единствено установяването на американската хегемония. В името на тази хегемония бяха съсипани цели държави в Близкия Изток и Северна Африка, а милиони хора трябваше да бягат, за да спасят живота си. Е, къде да отидат тези хора, когато единоверците им от богатите мюсюлмански страни затръшнаха вратите си под носа им, а Съединените щати са твърде далеч, за да доплаваш до тях с разбито корито? Естествено, че ще отидат в Европа. Най-близо е, а и е най-лесно. А в някакъв смисъл дори е най-справедливо. С ужасяващо късогледите си действия европейските лидери предизвикаха мигрантската вълна, която сега съвсем логично залива държавите им.

Ти не криеш левите си убеждения. Искам да те попитам – съгласен ли си с повечето ляво мислещи анализатори, че проблемът с бежанците в Европа не е етнически и цивилизационен, а социален? Възможна ли е социална интеграция на имигрантите от Близкия изток, Азия и Африка? Това ли е проблемът – социалната изолация?

Проблемът с мигрантите е ужасно сложен именно защото съчетава в себе си религиозни, цивилизационни и социални компоненти. Това е един ужасяващ гордиев възел, който не може нито да бъда развързан, нито разсечен. В момента ние сме се концентрирали върху културните и религиозните проблеми, които произтичат от наплива на толкова много хора с друга религия. Само че социалният момент е не по-малко съществен и съвсем скоро ще се сблъскаме с него. Тези хора, чийто брой вече надхвърля милион, са бъдещата евтина работна ръка. Отсега нататък германците, австрийците, холандците и всички останали европейци трябва да знаят, че няма да има нито повишиване на заплатите им, нито каквато и да било сигурност за работните места. В момента, в който тръгнат да защитават правата си, ще им посочат вратата с обяснението, че навън чакат безкрайно много ганайци, сирийци, иракчани, които са готови да работят същата, че и по-изнурителна работа, за несравнимо по-малко пари. Ето така социалната защита на хората в Европа, на която неолиберализмът през последните трийсетина години нанесе сериозни удари, окончателно ще престане да съществува.

Каква е твоята прогноза за Европа през 2016-та? Къде е шансът на Европа според теб да се справи с бежанския проблем?

Първото нещо, което европейците трябва да направят, е веднага да зарежат либералните лиготии. Плюшените меченца и сърчица, надписите „welcome“ и „willkommen“ стоят много добре на кадрите, излъчвани по корпоративните медии, но в реалността не вършат никаква работа. Няма да се учудя, ако се окаже, че някои от жените в Германия, станали жертва на сексуален тормоз от страна на мигрантите, преди няколко месеца са се възторгвали от същите тези мигранти и са призовавали властите да приемат всеки чужденец, изразил желание да се заселили в страната, без да му задават каквито и да било въпроси.

А иначе европейските държави просто трябва да прилагат законите, които важат за всички европейски граждани. Ако един германец, австриец или холандец нарушава реда, бие се, граби, изнасилва, той ще бъде арестуват и осъден. По същия начин трябва да се подхожда и към ганайците, сирийците, иракчаните. Тези от тях, които вършат безобразия, които нарушават закона, трябва да бъдат осъдени и/или експулсирани.

Настоящият лигав либерализъм е не просто самоубийствен за Европа, той е най-малкото обиден по отношение на нас, гражданите на бившите комунистически държави. Нали помните през колко трудности и през какви унижения трябваше да мине един българин, румънец или поляк, за да заживее и да може да работи в същата тази Германия, например, или в която и да било „стара“ членка на ЕС? При това говорим за хора със сходен начин на мислене, сходна култура, една и съща религия. А сега какво се оказва? Достатъчно е да кажеш, че си сириец и всички европейски врати са отворени широко пред теб. Защо тогава да не си помислиш, че можеш абсолютно безнаказано да грабиш и изнасилваш? Нали г-жа Меркел лично те е поканила…

Твоята прогноза за политическата съдба на Ангела Меркел?

Във всяка нормална държава политик като Ангела Меркел не би трябвало да има никакво политическо бъдеще. През последната година тя действаше така сякаш беше непрекъснато под влияние на много лоши наркотици. Именно нейните безумни покани към мигрантите от целия свят да дойдат да поживеят в Германия ще доведат до там, че в страната ще се събудят отдавна забравени бесове. Колкото повече се увеличава в Германия броят на „откликналите на поканата мигранти“, толкова по-голяма популярност ще набират крайнодесните организации. Ще печелят популярност не защото имат някакви кой-знае колко далновидни или харизматични лидери, а защото ще използват обяснимия страх на хората от неконтролирания наплив на чужденци. И ако, не дай Боже, знамената със свастиката /или с някой друг подобен символ/ отново се развеят над официалните германски сгради, основните виновници за това ще бъдат политици като Меркел.

Каква трябва да бъде реакцията на властите в България, за да избегнем подобен бежански сценарий у нас? Ясно е, че ние винаги вървим след събитията, но все пак – какво трябва да направим?

Нашите власти трябва да правят нещо удивително нормално – да се погрижат законите на страната да бъдат спазвани. Това означава, че хората, които имат нужда от защита и минават границата на съответните места, трябва да бъдат приемани, а тези, които се опитват да влязат нелегално на наша територия, трябва да бъдат връщани обратно. Ако българските власти постъпват по този адекватен начин, ще успеем да се справим с мигрантския натиск.

Аз обаче очаквам не само българските власти да се държат адекватно. Очаквам адекватно поведение и от българските коментатори и анализатори. Защото през последната година една не малка част от тях говореха така все едно са на перманентен семинар в „Червената къща“ или в Центъра за либерални стратегии. Имам предвид, че говореха абсолютни глупости от сорта на това как европейската цивилизация щяла да разцъфти благодарение на мигрантския натиск. Дори и през последните дни някои особено малоумни либералки твърдяха, че в Кьолн и в другите германски градове не е имало никакво сексуално насилие от страна на мигрантите и че ако все пак е имало, то е било в резултат от предизвикателното поведение на самите германки. Подобни изказвания са истинско престъпление срещу интелигентността.

Благодаря ти за това интервю.

 

Още от автора: Петър Волгин

Петър Волгин

Петър Волгин е публицист и писател; журналист в програма „Хоризонт“ на БНР, където е водещ в предаването „12+3“, както и в авторското си предаване „Деконструкция“. В три последователни години (вкл. 2016-та) е обявяван за Журналист №1 на програма „Хоризонт“. Автор в списание A-specto.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни