Валя Ахчиева след спряното предаване: Веднага започна укриването и унищожаването на документи

hchiev

БНТ се е ангажирала да излъчи сваленото предаване на журналиста Валя Ахчиева след новогодишните празници. Обществената медия обаче не е посочила конкретен ден и час, когато ще пусне материала за износа на ваксини против туберколоза в Турция. Така водещата на предаването „Открито“ Валя Ахчиева обобщи пред София Topnovini.bg ситуацията около себе си от последните дни.

Припомняме, че БНТ спря излъчването на въпросния брой на „Открито с Валя Ахчиева“ под претекст, че с оглед на обществения интерес и актуалността на темата за съдебната реформа, трябва да се излъчи първият епизод от „БНТ Такси в Европа“, вместо разследването за ваксините. Журналистката обаче се усъмни в мотивите на телевизията като подчерта, че предаването й трябва да бъде пуснато незабавно, защото разкрива, че една партида от ваксините е заминала за турската страна с фалшиви документи.

Това разследване беше важно да се излъчи веднага, защото започна укриването и унищожаването на документи, започна натискът върху хората, които ми съдействаха за това предаване. Притеснявах се за тях да не се уплашат, да не бъдат уволнени. Хубавото е, че вече прокуратурата работи, даже петимата души, които са свидетелствали пред мен, са дали показания. Именно заради това съм спокойна, че няма да дават показания под натиск“, каза пред София Topnovini.bg журналистката.

Ахчиева обясни, че в конкретния брой на „Открито“ ще представи на българските зрители доказателства, че медикаментите не са преминали задължителните проверки, нямат разрешение за употреба и документ за безопасност.

„Ваксините са произведени от „Бул Био“ – фирмата, която е под шапката на Министерството на здравеопазването и то е принципал на тази фирма. Успяла съм да запиша пред камера директора на тази фирма, която е производител на ваксините против туберколоза. Той се казва д-р Любомир Димитров и сподели с мен скандалното, че е бил накаран под натиск в Министерството на здравеопазването да подпише договор за дарение от половин милион лева. Бил принуден да подпише, че фирмата дарява тези пари за 5 млн. ваксини“, разказа още Ахчиева.

Поводът лекарят да бъде потърсен от водещата на „Открито“ е именно фалшивият документ, предоставен ѝ от петима служители на фирмата, които я помолили да разследва случая.

„Отидох да го попитам как една партида фалшиви ваксини са пристигнали в Турция. Показах му истинския и фалшивия документ. Фалшив документ е на разговорен език, но всъщност някой служител там е съставил неистински документ за сертификат за освобождаване на партида и на практика това е престъпление“, заяви журналистката.

Тя добави, че в подкрепа на твърдението ѝ, че наистина е направила сериозно разкритие говорят и действията на прокуратурата и на обвинител номер едно Сотир Цацаров.

Реакцията на прокуратурата беше мълниеносна. Свързаха се с мен буквално часове, след като пуснах сигнала“, добави Ахчиева.

Журналистката е водеща на разследващото предаване „Открито“ по БНТ от 15 години. Това е първият случай, в който брой на предаването е свален по някаква причина.

„Имах подобен случай миналата година – за контрабандата на горива в Черно море, но след 4 месеца, когато завърших разследването и компетентните органи направиха проверка, то се излъчи. Затова него не го броя за свалено, а за разследване, излъчено по труден начин“, добави Валя Ахчиева.

Източник: topnovini.bg

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни