Москов остави 500 000 българи без лекарства по Коледа

moskov11

Пореден хаос забърка здравният министър д-р Петър Москов. Този път става въпрос за лекарствата на хората, които се плащат от Националната здравноосигурителна каса. Точно около Коледа над 500 000 българи с високо кръвно, диабет, склероза, психични разстройства, епилепсия и др. трябва спешно да окупират лекарските кабинети, за да сменят лекарствата си с по-евтини, ако искат Касата да ги плаща.

Дори това да се случи обаче, не е сигурно, че пациентите ще намерят хапчетата си в аптеките. Причината е текст в наредбата за цените на лекарствата, която влезе в сила от 16 декември. Държавата сложи таван на доплащането от пациента за лекарствата – до 60% от цената на най-евтиния медикамент, предлаган на пазара. Новата промяна засяга 593 лекарства. Идеята е болните да плащат най-евтините и често не толкова ефикасни лекарства. Така дори лекарят да иска да изпише по-скъп и по-ефикасен медикамент, от аптеката нямат право да го дадат, дори пациентът да иска да си доплати за него.

В същото време аптеките вече са заредени с лекарства, които няма как да продадат след промяната и не знаят какво да правят с тях. Те са изправени и пред друг проблем – не могат да си настроят компютрите за промените в толкова кратък срок и по този начин хаосът е пълен. Аптекарите се опасяват, че поради софтуерни проблеми около Коледа ще връщат болните и хиляди българи ще останат без лечение.

Експериментът на здравния министър Петър Москов засяга лекарства на 50 фармацевтични компании, 500 000 българи и около 2200 аптеки в цялата страна. Пациентите са в ужас, че трябва да сменят лекарствата, с които са свикнали от години, с по-евтини и често по-неефективни. Лекарите протестират, че не могат да смогнат на потоците от хора, които ги заливат, и че ще са принудени да изписват лечение, което в повечето случаи може да не е подходящо за техните болни. Аптекарите са се видели в чудо с огромните количества лекарства, които не могат да продадат. Фармацевтите пък заплашват, че ще спрат да внасят или направо ще изтеглят едни от най-масовите и най-широко употребявани лекарства от българския пазар.

Според анализатори промяната не се прави, за да има икономия в бюджета на Здравната каса. Дори напротив. Много пациенти са свикнали да си доплащат за по-скъпи лекарства, стига те да им осигуряват по-добро и качествено лечение. С новата промяна обаче това тяхно право да се лекуват с добри медикаменти им е отказано. Сега те са задължени да вземат само най-евтините в България лекарства. Изчисленията показват, че годишно българите са вкарвали в бюджета на държавата около 150-200 млн. лв. само благодарение на доплащането на скъпи лекарства. След влизане в сила на промяната на наредбата тази сума драстично ще падне. Експерти смятат, че българите масово ще започнат да търсят подходящите лекарства в съседните страни – Гърция, Сърбия и Турция.

Мая Иванова

Източник: в-к Ретро

  1. Марияна каза:

    Предлагам на г-н Москов да вземе да си обира крушите, че на народа вече му писна от него и от неговите безумия. Да прочете отново Хипократовата клетва… да не му я прочетем ние. Мили хора трябва за кажем стоп на всички български подлеци/ политици/, които се гаврят с всички нас… Стига! Писна ни от некадърни и опетняващи името на България субекти. Да се махат от тук. Народът трябва най-сетне да се осъзнае и измете боклука от държавата ни…

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни