Монсанто атакува доклад на СЗО, според който Раундъп причинява рак при хората

spraying-pesticides1

 Преди дни учени на биотехнологичния гигант Монсанто оспориха твърдението на Световната здравна организация, че хербицидът „Раундъп“ е карциногенен.

По-рано тази година СЗО публикува доклад със заключението, че най-широко използваният в света убиец на плевели и основната му съставка – химическото съединение глифозат, най-вероятно е канцерогенен за човека. Службата за борба с рака на световната организация (IARC) препоръча на градинарите-любители, както и на професионалните фермери, да преценяват много внимателно риска за здравето на хората преди използването на хербицида.

M4444

Групата от 16 учени, които оспориха заключението на СЗО, е сформирана от една от най-големите консултантански фирми в света в областта на качеството и безопасността на храните – Intertek Scientific & Regulatory Consultancy. Интересна подробност е, че 10 от 16-те учени, които ще представят заключенията си официално в понеделник, 14 декември, са били консултанти на Монсанто в миналото, а други двама са бивши нейни служители. Групата учени заявява, че IARC е изтълкувала неправилно или неточно е претеглила научните данни, преди да класифицира глифозата като вероятен канцероген за човека, като по този начин е представила абстрактни, а не научни констатации.

Weedkillers including Monsanto's Roundup are displayed for sale at a garden shop at Bonneuil-Sur-Marne near Paris, France, June 16, 2015. REUTERS/Charles PlatiauОще първите изследвания на Американската агенция за защита на околната среда (EPA) в средата на 80-те установиха, че химическото вещесто глифозат има връзка с рака. Шест години по-късно, през 1991 г., при повторно проучване агенцията потвърди своите заключения. Новият доклад на IARC предизвика още по-голяма загриженост за продължаващото използване на хербицида, който се просмуква в подпочвените води и вече може да се открие дори в питейната вода в САЩ.

В допълнение към връзката между глифозата и рака, в началото на годината бяха оповестени и скандалните резултати от проучване на водещи учени от Масачузетския технологичен институт (MIT), според които

всяко второ дете през 2025 г. ще бъде аутист по вина на Монсанто.

Dr-SenefСпоред д-р Стефани Сенеф вината за предстоящата епидемия от заболявания в аутистичния спектър трябва да се търси в биотехнологичния гигант, известен със своята агресивна политика в областта на ГМО-храните. Основният поблем и тук е хербицидът Раундъп и съдържащият се в него глифозат.

Хербицидът е разработен през 1970 г. Пъвоначално употребата му е ограничена само до плевелите, но разпространението на ГМО доведе до масовата му употреба и върху селскостопански култури. Това е възможно, тъй като генно модифицираните растения са променени така, че да не загиват от третирането с глифозат, а вместо това напълно да го абсорбират. Представители на Монсанто многократно са заявявали, че консумацията на храни, които са били обработени с глифозат, са напълно безопасни за здравето, но експертите от Масачузетския технологичен институт са на противното мнение.

Screen-Shot-2015-03-27-at-9.58.26-AMПървоначално с Раундъп в САЩ са пръскани само генетично модифицираните сладка царевица и соя. Сега обаче пшеницата се пръска с химикала точно преди прибирането й, което превръща всяко потребление на небиологичен хляб в сигурен източник на глифозат. Вредното вещество се съдържа дори и в „обикновените“ американски газирани напитки, съдържащи царевичен сироп. Доказано е, че то преминава безпрепятствено в детския организъм чрез майчината кърма.

Според изследванията, цитирани от проф. Сенеф, хербицидът унищожава някои видове чревни бактерии, което пречи на организма да усвоява незаменими аминокиселини като тирозин, триптофан и фенилаланин. Редица проучвания вече са доказали, че именно липсата на тези аминокиселини може да доведе до аутизъм, болестта на Алцхаймер и Паркинсон – заболявания, които вече са придобили епидемичен характер на Запад. Затлъстяването и депресията, които също са „страничен ефект“ от използването на глифозат, звучат много по-безобидно, отколкото факта, че хербицидът предизвиква аутизъм при децата.

От Монсанто, разбира се, не са съгласни с резултатите и от тези проучвания. В общия хор на отрицанието се включват и учени, работещи под знамето на мегакорпорацията, които открито се подиграват с изследването на проф.Сенеф и твърдят, че „причинно-следствената връзка” е неточно изведена. Факт е обаче, че скоростта на разпространение на аутизма сред децата в САЩ е нараснала драстично – от приблизително 1 на 2000 деца през 1970 г. до 1 на 68 в настоящия момент.

monsanto987

Правителството на САЩ смята глифозата за безопасен. През 2013 г. Монсанто поиска и получи одобрение от EPA за „повишени нива на толерантност” към препарата. Въпреки това опасенията за високо съдържание на глифозат в храните са тема на горещи дебати зад океана и благодарение на тях Върмонт стана първият американски щат, който въведе задължителното обозначаване на ГМО върху етикетите на храните. Критиците на Монсанто казват, че учените, свъзани с биотехнологичната индустрия, омаловажават риска за здравето на хората и се опитват да дискредитират доклада на IARC, като поставят под съмнение представените научните доказателства за вредите от хербицида.

По материали от чуждия печат –  Цеца Христова / Memoria de futuro

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни