Миграцията: тайните лостове и цели

Evgeniy-Kopatko

И така, от началото на 2015 година в Европейския съюз нахлуха над 740 хиляди пришълци от страните на Близкия Изток и Африка. Мигрантската криза вкара Европа в задънена улица. Очаква се, че към края на годината числото на търсещи убежище в ЕС ще надхвърли един милион души.

mogeriniВърховният комисар на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини изрази общото настроение на европейците, заявявайки, че Евросъюзът не може да намери решение на проблема с мигрантите. Иска ми се да попитам: а може би не където трябва и не това търсите, дами и господа?

Та нали изходът вече го подсказва руско-сирийския опит. След съобщенията за възстановяване на контрола от страна на сирийската армия с подкрепата на въздушно-космичните сили на Русия върху териториите в северната част на страната, сирийците започнаха да се завръщат по домовете си. Милион сирийски бежанци вече се върнаха, заяви представителят на Сирия към ООН Башар Джаафари на заседанието на Съвета за сигурност. Именно сътрудничеството с Русия доведе до толкова обнадеждаващи резултати, отбеляза Джаафари.

На Запад не пожелаха да го чуят. Защо? След като военната авиация на Русия започна да нанася удари по базите на ИДИЛ в Сирия, в ЕС и в САЩ тутакси заявиха и продължават да твърдят, че Русия само увеличавала наплива на бежанци. Днес, макар и бавно, антируските настроения се променят, но едва ли някога ще се променят окончателно…

Неотдавна в Европа изведнъж си спомниха думите на Кадафи, който няколко часа преди смъртта си предупреждаваше: „Вие бомбардирате не Либия, вие бомбардирате стената, която не пропускаше африканците и терористите в Европа!“ Спомниха си, но някой реши така: американците специално разрушиха Магреб, за да лишат Европа от идентичността й, за да размият нейната многовековна култура. Само че срещу Либия, както е известно, скочиха не само американците, но и същите тези французи и италианци, полакомили се за евтиния либийски петрол и газ. С една дума, днес те си сърбат попарата, която сами си надробиха. Но да признаят собствените си грешки, в това не бързат, затова и изводите, а съответно и предприеманите мерки, са недостатъчно ефективни. Е, ще трябва, така да се каже, да им поосвежим паметта.

Струва си по всяка вероятност да започнем от това, че географията на изворите на миграцията значително прескача границите на Сирия, Либия, Ирак, Афганистан. Тя обхваща Мавритания, Мароко, Тунис, Алжир, Мали, Нигер, Камерун, Габон, тоест, предимно Африка на север от екватора.

20150918.oxokfgnfxtСенегал, Мавритания, Западна Сахара и Мароко генерират поток през Испания. За крайна цел пришълците от бившите френски колонии, естествено, си набелязват Франция. Също натам се придвижват гражданите на Алжир, Тунис и Либия, прекосявайки Средиземното море и достигайки бреговете на Италия и Гърция. Впрочем, не по-малко една трета от мигрантите идват от Сирия и Турция, а после се насочват през Балканите. Съществува и един екзотичен маршрут. Както пише изданието «The Wall Street Journal», част от нелегалните мигранти достигат Европа през Норвегия, в която попадат през Мурманска област на Русия.

По този начин разпространената версия за вълната на миграцията, като следствие от предизвиканите от НАТО войни в Близкия Изток, бих казал, е някакво информационно прикритие. Безусловно, войните имат своя принос в ставащото. Най-малкото в Афганистан, Либия, Сирия и Ирак. Обаче в Мали, Мавритания, Чад или Камерун бомбардиране от страна на НАТО не е имало, но в общия поток от мигранти пришълците от Екваториалната Африка са почти една четвърт.

epaselect epa04717118 A picture made available on 23 April 2015 shows some of over 200 illegal migrants, as they are rescued and to be shipped to the Italian mainland by the Italian Guardia di Finanza boat 'Denaro' in the Mediterranean Sea, 22 April 2015. EPA/ALESSANDRO DI MEO

Случващото се, особено ако се разгледа в динамиката на последните четири години, повече прилича на изкуствено създаден и управляван процес. По някаква причина през есента на 2013-та и пролетта на 2014-та година количеството на желаещите да се преселят в Европа рязко се увеличи. Ако до 2011 г. миграционните власти на ЕС говореха примерно за 20-25 хиляди нелегални мигранти на година от всички направления, включително и от Украйна, то в началото на 2014-та само от Африка вече бяха регистрирани над 90-100 хиляди мигранти. Ако преди по-голямата част от тях се насочваше предимно към Франция, сега крайната цел на потока е Австрия, Германия и Великобритания. Германците, например, очакват до края на годината наплив от около 1 милион мигранти. При това в Гърция и Италия вече са попаднали около 300 хиляди нелегални мигранти.

fedor_ignatiadisСпоред издателя на „МК – Атински куриер“ Фьодор Игнатиадис, това е истински бизнес. „Правят се фалшиви паспорти – за целта работят цели нелегални фабрики… Турция и нейното правителство имат интерес от тези нескончаеми потоци. До тогава, докато не бъде радикално решен въпросът с гражданската война в Сирия, това няма да бъде спряно“ смята той.

Ако вземем предвид, че „билетът за Европа“, както е известно, струва средно 10 хиляди долара, не е трудно да се изчисли, че потокът на мигранти носи годишно на нелегалния бизнес около 10 млрд долара, възможно дори – 15 млрд. Така например, стойността на „турския маршрут“ само от Сирия достига 20-23 хиляди долара. Тези суми могат да бъдат съпоставими само с търговията на наркотици. В организирането на масовата миграция взимат участие многобройни нелегални организации, в това число етнически. На Балканите, например, този бизнес в значителна степен се контролира от албански и цигански групировки. Както посочват специалистите, опитът през последните 25 години показва, че синдикати, групи и прикриващи ги бивши или действащи сътрудници на силовите органи, занимаващи се с наркотрафик и незаконна търговия на оръжие, са активно въвлечени в изготвянето на фалшиви документи.

elena-larinaСпециалистът по кибервойните на ХХІ век Елена Ларина е убедена – „Днешното преселение в Европа е голям бизнес. Без гигантски гешефт сериозните структури не биха се заели с толкова мащабна, пропагандна, организационна и логистична задача. Разбира се, тя не може да бъде решена стихийно и дори на някакви обществени начала. Зад цялата операция стоят много мощни професионални структури. Прехвърляне на милиони хора по разработени маршрути с подкрепата на Средствата за масовата информация – на такова още не сме били свидетели“.

21671_660_370Наистина, водещите западни медии, в нужния момент фокусираха вниманието на целия свят върху този проблем. Руските средства за масова информация (СМИ), не разбирайки глобалните цели на тази медийна кампания, също активно се включиха в отразяването на миграционния процес. А СМИ, както е известно, са важен инструмент за манипулиране на обществото. Ето един конкретен факт. Преди дни няколко издания съобщиха, че обиколилата западния свят и трогнала Русия снимка на удавеното сирийско дете всъщност е била постановка. Момчето, за съжаление, загина. Но после специално са го пренесли на друго място, за да бъде снимката по-ефектна, биеща по нервите на сантименталната европейска „публика“. Целта беше постигната: пред мигрантите европейските врати широко се разтвориха.

…“Но за да си представим поне приблизително мащабите на наличните ресурси на икономиката в сянка – смята Елена Ларина, ще се позова на оценката на автора на световния бестселър за тази година „Бъдеща престъпност“ на Дж. Гудман: само киберпрестъпността и наркотрафикът оперират със суми от порядъка на 2 трилиона долара, които са 3% от световния брутен вътрешен продукт. Според някои световната престъпност контролира като цяло не по-малко от 10-15% от целия БВП. Изнесените данни напълно са съпоставими с цифрите, характеризиращи сферата на международната миграция.“

„Това е страшна, самодостатъчна, наднационална сила на злото, която може да съществува само в спекулативно-финансовата икономика, където пари се правят буквално от нищото. За нейното съществуване не е нужна наука, техника и реален инженерно-производствен прогрес. Източникът на нейните пари е хаосът. Затова тази сила не просто прониква в истинската политика, икономика, социален живот, но разрушава и създава хаос в целия свят, в отделни негови региони и страни. Спецоперация „Бежанци“ е нейно творение“ – убедена е Ларина.

Сред по-голямата част от специалистите преобладава мнението, че през последните десетилетия в света се създаде могъщ алианс на криминални и напълно легални групи, структури, организации, свързани с разузнавателни общности, с финансисти, с големи медии. Те имат връзки и с висши политически, в това число и управляващи кръгове на Запад. Групировки на този алианс са ключови стълбове на глобалната криминална икономика, която чрез банково-финансовата сфера пряко взаимодейства с легалната икономика.

1506021669

Джонатан Самюълс, репортер на Sky News, намиращ се на остров Лесбос, Гърция, показва ръководството, което се дава на мюсюлманските имигранти, преди те да тръгнат за Европа.

 

През това лятото австралийският Институт за икономика и мир (IEP) изготви пореден доклад, в който се посочва, че въоръжените конфликти на Земята през 2014 година са възлизали на около 14 трилиона долара, което е 13,4% от световния брутен вътрешен продукт. В сравнение с 2008 година, разходите за война са се увеличили с 15,3%.

Дадените за война десетки трилиони долари биха били достатъчни за превръщането на Близкия Изток и цялата Африка в „рай на Земята“. А бяха изхарчени за убиване на хора, за разрушаване на много държави и икономики. Но не и в благоденстващата Европа и още повече не в ситата Северна Америка. И тук не бива да забравяме, че в исторически план западната цивилизация е основана върху безпрецедентен терор, понеже цялата западна история – това е низ от войни на всеки срещу всеки.

Африка беше опустошена от европейските предприемачи и от търговци на роби, които от векове са ограбвали този много богат континент. Ограбвали са също Индия, Китай, Малайзия… Европейските преселници с тяхното оръжие и нови болести практически изцяло унищожиха американското корено население. Две трети от населението на планетата е било под колониална зависимост от Запада.

Днес мигрантите бягат в Европа, в това число и за да си върнат ограбеното от предците на днешните европейци. Според тях, след векове на тотално плячкосване, Западът им е много задлъжнял и трябва да ги издържа.

ttip34Разбира се, не това е главната причина за наплива от мигранти в Европа. Всички събития, свързани с миграционните процеси, се разгръщат в разгара на преговорите между САЩ и ЕС за създаване на зона за свободна търговия. Става дума за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TPIP) – любимият международен проект на Барак Обама, наричан дори „Доктрината на Обама“. Да си припомним историята. Със създаването на световната колониална система Европа се е хранила с енергията на покорените страни. След създаването на Европейския съюз той се храни с ресурсите и на бившия съветския потенциал на страните от Източна Европа. Днес настана време САЩ да се хранят с потенциала на Европейския съюз.

Америка, ще отбележим, възнамерява да създаде в близко бъдеще два икономически съюза със страните на ЕС и Азиатско-тихоокеанския регион. Два регионални кръга, оглавени от Вашингтон: „Трансатлантическото партньорство“ и „Транстихоокеанското партньорство“. Целта е да се премине към създаване на огромни нови пазари без участието в тях на Китай, Русия и останалите държави от БРИКС. Обединението на пазарите на САЩ и ЕС в перспектива ще доведе до отмяна на техните валути – съответно, долара и еврото – след прехода към нова трансатлантическа валута. Това ще спомогне за моменталното анулиране на всички дългове, номинирани в долари и евро и да се започне нова икономическа експанзия.

Обаче главната задача е не само да се запази, но и да се засили разклатилият се еднополюсен свят. В името на такава грандиозна идея може да се финансира дори изпадането в хаос на Европейския съюз. Според някои експерти, сега е най-подходящият момент да се тласне Европейския съюз в Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TPIP) , докато властта в ключовите държави на Европа още не е в ръцете на национално ориентирани политици. Значи, зад целия този Велик изход трябва да се разглежда конкретно нечия воля, нечии финанси и нечия геополитическа цел. Просто така цивилизационно разместване не се организира.

migrants-crysis

Но да наводниш Европейския континент с мигранти е само половин работа. Европа е само място за дислокацията на „зелената вълна“.

А може би истинската цел на масовата миграция в Европа е насочена и срещу Русия? Няма ли повечето от тези млади мъже-мигранти да се превърнат в бъдещи войници на една общоевропейска армия, която ще бъде създадена под егидата и с парите на САЩ?

Американците си поставиха за цел война на Европа с Русия. И от тази цел няма да се откажат. Още повече, че Украйна не оправда техните очаквания.

Image_5111889_128При това те прекрасно разбират, че НАТО в днешното си състояние не е способно да воюва с Русия, а в Европа на „меките китки“, в толерантна Европа просто няма достатъчно запалителен материал за война. И Европа се пълни с този запалителен материал. Броячът ще отчете милиони мигранти, следователно и милионна армия. И след определено време тази армия ще е около границите на Русия – в Прибалтика, Полша, Украйна, Румъния и, по всяка вероятност, във Финландия. Именно заради създаването в Европа на мощна армия срещу Русия, САЩ са организирали разпадането на Близкия Изток и Северна Африка. Така че не за Европа трябва да се притесняваме…

И не бива да се учудваме на това, че няколко часа след ударите на турските ВВС по руския Су-24 в Сирия, Европейската комисия е одобрила отпускането за Турция на 3 млрд евро от бюджета на ЕС. Тези средства трябва да се насочат за борба срещу миграционната криза – за създаване на координационни механизми и за „подобряване на всекидневния живот на бежанците“ в Турция. Както се казва, хвърлиха турската риба в мътните мигрантски води…

merkel-davutoglu

Руско-сирийският опит за връщане на бежанците по домовете, за който стана дума на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, в Европа е игнориран. И напливът на мигрантите в Европа ще продължи дотогава, докато ситуацията в Либия и Сирия не се регулира, смята главният редактор на списанието «Politics First» Маркус Пападопулус. Той, разбира се, е прав, както са прави и много други обществени и политически деятели и на Запад, и в Русия, но това няма да промени ситуацията, тъй като в играта са забъркани такива „луди“ пари, че просто е трудно да си го представим. Остава само да се надяваме на благополучния край на сирийската операция на Русия. Само тя може да наклони везните в полза на здравите сили.

Може да се каже, че днес в Сирия се решава бъдещето на целия свят.

es-migranti

Превод: Снежана Лоза / Memoria de futuro

Източник: Журнал „Столетие“

Още от автора: Евгени Копатко

Евгени Копатко

Евгений Копатко e сновател на известната в Украйна социологическа компания Research & Branding Group. Той е считан за един от най-авторитетните украински социолози, чиито оценки и изследвания се ползват от всички големи политически партии в Украйна. Евгени Копатко напуска със семейството си Украйна веднага след убийството на журналиста Олес Бузина, което бе извършено на 16 април т.г. в Киев. Месец преди това Копатко публикува данни от социологическото си проучване, показващо рязък спад в одобрението на Народния блок на премиера Арсени Яценюк и Блока на Петро Порошенко.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни