Марин Льо Пен триумфира във Франция

le-pen345

Националният фронт на Марин льо Пен води най-малко в шест от 13 региона на първия тур на регионалните избори във Франция. Ройтерс и БТА цитираха данните от екзит пол в неделя вечерта. Льо Пен и племенницата й Марион Марешал-Льо Пен печелят над 40 процента от гласовете в северните и югоизточните райони на страната.

Вторият тур ще се състои на 13 декември.

„Предварителните данни от резултатите от изборите сочат, че „Национален фронт“ е без съмнение водещата партия във Франция“, заяви Льо Пен. Тя поздрави поддръжниците си с победата, като заяви, че партията е обединила гласовете на „патриотите, които са направили ясен избор в полза на алтернативата на задъхващата се система.“

В национален мащаб партията на Льо Пен печели около 30% от гласовете.

Втори са Републиканците от гражданския съюз на бившия президент Никола Саркози с около 27%. Управляващата социалистическа партия на президента Франсоа Оланд, която е в коалиция с още една лява партия, взима около 23%.

Ройтерс съобщи, че бившият френски президент Никола Саркози е изключил евнтуално съюзяване със Социалистическата партия на Франсоа Оланд с цел изолиране на „Национален фронт“ извън регионалните съвети.

Антиимигрантската политика на Льо Пен, насочена и срещу ограниченията на националния суверинитет от страна на ЕС, й даде силен тласък на изборите след терористичните атаки в Париж. / Memoria de futuro

 

 

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни