Русофобията като форма на самоопределяне

autor-vladimirov

В рубриката Дебют на нашата секция Блогър даваме думата за мнения и на вас, нашите читатели. Днес ви предлагаме актуален коментар на психиатъра д-р Владимир Владимиров. 

Винаги съм се чудил защо мои приятели, неглупави хора, реагират толкова първосигнално русофобски.

Да, знам всичките ви доводи, слушал съм ги хиляди пъти. Избиването на интелигенцията, отнемане на територии, постоянните опити за политически, икономически и културен контрол. Признавам, това е вярно. Но има и още нещо. При една класическа криза на идентичността, най-лесният начин за самоопределение е обединението около принципа на омраза към някого. Превръщането на русофобията във форма на самоопределяне означава, че всеки, който не е русофоб, автоматично бива възприеман от групата като примитивен русофил, изпълняващ сляпо колонизаторската политика на Русия.

Защо се получава така? Защо умни хора реагират като животните на Павлов при споменаването на Русия? Дълго се опитвах да намеря отговор.

Помня каква ненавист изпитвах като ученик към всичко свързано с диктатурата, в която живеехме. Помня как без малко да ни изселят от София, когато през 1988 като десетокласник посетих американското посолство, за да гледам нов американски филм, който комунистическата цензура по някакви нелепи съображения не допусна до кината. Помня разказите на родителите ми как комунистите системно са тровили живота на дядо ми, само защото бил известен и уважаван човек в своя град, а не искал да влезе в партията. Помня как не можех да слушам музиката, която исках и как на всяка крачка ми казваха какво да мисля, “ако искаш да влезеш в университет и нещо да стане от тебе”.

Мислех си – може би всеки от приятелите ми има своя собствена такава история, навярно даже много по-неприятна от моята, свой собствен повод на ненавижда руснаците. Опитвах се да разбера приятелите си, да не отварям отново раните от миналото.

И все пак защо е така? Откъде бълва тази ненавист, която е по-силна от всякакви обяснения?

Ами защото, приятели мои, така е най-лесно. То си е чисто бягство от отговорност. Отговорност за собствения живот и ако щете за Родината. Когато въпреки лъскавото си битие на емигрант, въпреки недостижимата даже за средния европеец заплата от 5-7000 евро, ти се чувстваш неосъществен, тогава най-лесно е да обвиниш за това някого. Най-лесно е да обвиниш руснаците, те и без това си имат достатъчно грехове. Много по-трудно е да поемеш отговорност сам, да се запиташ – защо не си направил така, че да осъществиш самия себе си. Защото си се хванал на уловката да изкарваш пари, да купуваш скъпи коли, да постваш постоянно по социалните мрежи снимки как се валяш на пясъка на скъпи курорти. Но, всички знаете това, което зная и аз – че не сте щастливи. Сега навярно ще ме засипете с остроумни и язвителни доводи.

Но аз знам, че съм прав. И вие го знаете.

Толкова за русофобията.

Още от автора: Владимир Владимиров

Владимир Владимиров

Владимир Владимирова е завършил психиатрия в Медицински университет – София. Няколко години е завеждащ на клиника по геронтопсихиатрия в Щендал, Германия. От септември 2015 е със собствена психиатрична практика в Майсен, Германия. Интересите му са в областта на аналитичната психология и социалната психиатрия.

  1. Данка Кинова каза:

    Браво докторе!Или по човешки :Браво моето момче!Един човек ,който има реални причини /поне от гледна точка на семейната си история/ да се дави от злоба и да бълва отрова в посока Русия ,а не го прави!!! Мисли трезво и по човешки търси причините за неудовлетвореността на едно или няколко поколения не в историята ,не в чужда страна ,а в самите нас!Може би защото е психиатър?Знам ли!Или просто защото е умен и отговорен човек………Страшна е тази разяждаща ,стряскаща ,направо вледеняваща злоба докторе!!Страшна ,защото сме различни ,но тия със злобата не търпят различно ,не понасят различни от тяхната истина.Срещнах се скоро с такава жена ,завършила история по ,,онова“ време наследничка на хайдути ,която преподава история в елитно училище и прекроява историята на страната си в главите на младите хора пи този отровен начин в който за Русия нама място за нищо добро,освен като за ,,окупатор“!С Турция е добре ,с САШ още повече ,само не и на всяка цена против Русия!Виждаме до къде ни води тази клинична злоба ,работейки срещу интересите на държавата и хората.Бог да е с нас различните и да им прощава злобата и золумлуците ,който ни носят с нея!!!

  2. ценка цачева каза:

    Голяма част от случаите на пострадали от комунистическият режим са на ЛИЧНОСТНА ОСНОВА, НА ЕЛЕМЕНТАРЕН РЕВАНШИЗЪМ. НЕКА НЕ ВИНИМ тогавашната СИСТЕМА. Да се сърдим на съседите на дедите ни…на властимащите по места…. Е, част от русофобите ги обобщавам като „любителите на лъскавата пластмаса“. Също така, такива са и снобите. Да си русофил се изисква добро сърце! И непредубеден ум!

  3. yan каза:

    А къде остана ежесекундното промиване на мозъците от медиите?
    Как да си обясниш, че филми без убийства не са интересни.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни