Кръстоската на американски ястреб с българско магаре

dsc_0069

Eй!

Стига сте ревали и сте били съпричастни, защото това вече просто не се издържа. Каскади от съпричастност се леят отвсякъде.

И не ме обвинявайте в цинизъм или в липса на възпитание.

Времето на виртуозните ни анализи свършва. Да, жалко за което. Дойде суровото време. Свърши и времето да ревете, редувайки ред сълзи с ред сополи. И да си слагате знаменца по снимките. Това е такава неадекватност, че е неприлично да продължава цели пет дни.

Не се ли наревахте, по дяволите?!

И няма ли да излезете от тоя фейсбук-транс най-после?!

И онова магаре, „президентът“, и то реве. Така реве, че вече станахме за резил пред целия свят. И на никого не му идва смелостта да го спре, да го озапти, да го изрине от коневръза на Дондуков 2. Преди него там поне връзваха коне. Сега са вързали магаре. Както каза неговият собственик преди време – „Магаре да бяхме сложили, магаре щяхме да изберем.“ Не, Бойко, не „да бяхме“. Директно си го сложихте магарето.

Време е да си го приберете! Вече е позор за цялата нация, че търпи това нещо за президент. Дайте му валиум или нещо по-силно, да спре да говори! Този вредител вече не само ни превръща в обект на подигравки пред целия свят, ами стана повече от опасен за сигурността на държавата, която отдавна сдаде багажа като такава, но това е друга тема.

Да се върнем към съпричастието.

Е, и?!

Като сте си сложили знаменца на снимките и голям праз! С какво помогнахте?! Или просто искате да сте в крак с модата? Фръц-пръц. Защото на друго не сте способни?

Когато Османската империя беше спряна до Виена преди няколко века, това не стана с молитви и сополи, мили ми еврошарлита. Не стана с фейсбук статуси на съпричастност.

Стана с армии. С бой. Крал Ян III Собиески поведе обединените полски, австрийски и германски войски. Сега пиете водка Собиески и сте дотам с историята.

Знаете ли, ужасно пречите. Такова евромрънкане не е способно на нищо друго, освен да бъде съпричастно. Защото е безопасно. И безполезно. Дори е шик. Скрили сте лицата си зад знаменцата, защото сте страхливци.

Ако на Европа въобще й се размине, няма да бъде заради това, че днес оплаквате заедно с престъпната евробюрокрация последиците от собствените й действия.

Ако на Европа й се размине, ще бъде заради тези, които от няколко години бият камбаната за случващото се днес. Те са на улиците из цяла Европа и имат смелостта да извикат „Меркел вън!“. А на вас ви треперят гащите от страх да излезете и да изритате дори кръстоската между американски ястреб и българско магаре, наречена президент! Щом с този напълно неадекватен човек не сме способни да се справим, за какво говорим въобще?!

Когато последиците от малоумните му действия се стоварят върху нас, тогава не разчитайте французите да си сложат български знаменца на снимките. Както не си сложиха и руски знаменца за загиналите в А-321.

И да ви кажа ли, щом наистина толкова бавно загрявате? Ако някои въобще си сложат български знаменца, това ще са само руснаци. Искате ли да се хванем на бас?…

Не е номерът в това да се лигавите в мрежата и в телевизора като в масова епидемия.

Номерът е да развеем знамената по улиците, мои розови шарлита.

Защото това в Париж не е майтап. Не е театрална сценка в телевизора. Знам, че от гледане на твърде много екшъни представите ви за реално и измислено се сливат.

Това, което става в Европа, наистина е страшно. Там, в онази зала, наистина умряха млади хора.

Запитахте ли се кой е наистина виновен?!

Кой е  виновен?!

Кого ще уплашите с реване и сополи?!

Кого ще уплашите със знаменца върху снимките?!

Вие добре ли сте?!

Излезте!

Поне тези от вас, които още имат остатък от разум в главите си.

Границата ни е пълна скръб. Никой не я охранява. 400 полицаи са пуснати без бойно снаряжение в някаква безумна авантюра. Бусовете с джихадисти си минават през България като стой та гледай. И на никого не му пука. Някаква напълно нелепа социоложка арестува политически клоуни, вместо да взема адекватни решения по въпроси от първостепенна важност. Даже мъжкарят-премиер се е скрил под полата й и се чуди какво да каже и на кой евроначалник да угоди. Вайка се, че щели да спрат европрограмите.

Никой в тази държава не е в час.

Хората около Женския пазар и в Овча купел пропищяха. Викат за помощ и никой не чува. Пуснаха стряскащи снимки в интернет, молят се някой да им помогне. Ни вопъл, ни стон, ни Фандъкова, ни МВР. А хората в Овча купел са буквално обсадени от нелегални мигранти. Страх ги е да заведат децата си на училище. Намират се в блокада.

А вие ревете ли ревете зад френски знаменца! Айде защитете хората от Овча купел! Айде сложете си в тяхна чест български знаменца! Или ще изчакате първо нещо да се случи? Всъщност и тогава едва ли ще реагирате. Както не реагирахте за нито едно безобразие на властта, което се случва тук и сега. И между другото, „най-невинното“ от които е престъпното бездействие.

Но какво друго да очакваш от кръстоската на американски ястреб с българско магаре, освен сбъдната антиутопия.

По-добре си бяхме, като бяхме само магарета.

Български.

12241516_997599420292417_4681088863967704102_n

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

  1. ВАЛЕРИ каза:

    Браво! Най-големия проблем – неосъзнаване на настоящето.

  2. Цветан П. каза:

    Перфектно казано! Точно, на място и силно.
    Плевналиев да си ходи! Без условия и незабавно!
    След него – и другите продажни мишоци и лалугери.
    … Де да бяха български магарета, Христина …
    Де да бяха магарета.

    P.S.
    Христина, моля те помисли, не е ли сега времето на дадеш българско име на сайта си?

    • Memoria de futuro Memoria de futuro каза:

      Сайтът се казва Memoria de futuro – Памет за бъдещето. И двете ги има в корицата :) Аз съм класик по дух и образование и съм това, което съм, благодарениие на класическото си образование. Българското е част от него. Аз не ги деля и никога няма да ги разделя :)

      • Цветан П. каза:

        Моите извинения г-жо Христова, че досега не съм забелязъл дребните червени буквенченца, страхливо сгушени между десетките и стотици латински, гръцки и прочие букви.
        Да наистина го има българското име в „корицата“. Но в този му вид то няма необходимото излъчване! Според мен сегашните времена в България вече са твърде, твърде крайни. Самата Вие сте го осъзнала и правилно сте сменила дори стила си в този материал!
        ТРЯБВА ДА СЕ ВИКА ХРИСТИНА! ДА СЕ ВИКА С ЕЗИКЪТ НА БОТЕВ!
        НЯМА ОТ КАКВО ДА СЕ СРАМУВАМЕ ОТ ЕЗИКА НА БОТЕВ, ЛЕВСКИ, ВАЗОВ, ПЕТКО СЛАВЕЙКОВ и всички други наши будители и радетели за българщина и национално достойнство.
        Дори и дизайнерските решения трябва да вече викат. Да викат:
        БЪЛГАРИНО СЪБУДИ СЕ, СТИГА СПА, ВДИГНИ СЕ!!!
        Ботев е рецитирал своите патриотични стихове качен върху масата! Върху масата – с патос и плам. Не зад катедра в литературен кръжок за ценители. И само на 28 години е насълзявал сънародниците си с патоса си и е палил в тях жаждата за национална свобода и готовност за саможертва за нея.
        Тогава са му казали: Войводо, води ни!
        Викай Христина, викай! Твоите думи и думите на твоите съратници вече трябва да се Викат. Има кой да Ви чуе!

  3. Светослав Атаджанов каза:

    Подкрепям Ви, тъй като съм съпричастен в каузата за освестяване на обществото ни. Радвам се че вече излизате от амплоато си на Рада Госпожина. С думи прости и без евфемизми и превзети слова, защото на всички им е писнало. Поздрави!

  4. SIMO каза:

    Божее! Нямали мъже в тая територия? Добре,че има „мъжки“ момичета…..ПОЗДРАВЛЕНИЯ за статията и позицията!

  5. ЛИАХИМ ВЕЧНУГ каза:

    Чета те, драга Христина, и ме обхваща срам, че съм мъж! Това е перото на човешката и българска съвест днес! Наистина, докога ще търпим!?

  6. Лили М. каза:

    Благодаря Ви!!!…..Удоволствие е човек да Ви чете, Христина! Дори и да го знаете, искаше ми се да го напиша….Възхищавам Ви се и се срамувам за безсилието….моето, нашето, тяхното…..Радвам се, че Ви има и се надявам всички ние, „които още имат остатък от разум в главите си“, да ставаме все повече….

  7. Иван каза:

    Единствените, които от години са в час в „тази държава“, са Атака. И за циганизацията, и за ислямизацията, и за „бежанците“, и за конфликта в Украйна-Донбас, и за превръщането ни в пълни американски марионетки.
    Къде бяха всички тези мъдри анализатори, които сега мъдро обясняват как трябвало България и Европа да се защитят от ислямското нашествие през 2005-2007-2012-2013.
    Атака от 2012 предупреждава за т.нар. бежанци, а 2013 предложи в НС затваряне на границата със стена и експулсиране на вече влезлите пришълци. Тогава ГЕРБ-БСП-ДПС казаха не, а Плевнелиев правеше тайни ифтари в Пловдив с турския вицепремиер-ислямист. Къде беше обществеността да се възмути от поведението му, къде бяха изгонените български журналисти, как така вкупом им запечатаха устите, които иначе не спират да мелят срещу неудобните на статуквото.
    10 години демонизация на Атака, прокурорски репресии, медийни манипулации, как Волен бил хулиган, как бил невъздържан, как това, как онова. Е, после се чудите защо не си избирате силни държавници, а последователно и мазохистично едни и същи мекотели и слагачи на антибългарски интереси. Много от великите и достойни държавници по света са били скандални в един момент, дали като личности, дали поради тезите си, дали и заради двете. Светци начело на държавите никога не е имало. Стамболов, Стамболийски, едни от великите в нашата история са били луди глави и повече от хулигани според тогавашните разбирания -гонени, преследвани, репресирани, затваряни, накрая убити. Но са били БЪЛГАРИ. За разлика от Кобургите и техните блюдолизци, които ни вкарват в три национални катастрофи, а техните наследници в лицето на управляващата сега коалиция БОСТАН + патериците ПФ, РБ, АБВ ни готвят четвъртата. Която е много вероятно да е и последната.

  8. Мишо Константинов каза:

    ПОЛЕЗНИ ИДИОТИ
    Михаил Константинов
    През последните години от живота си намиращият се в терминална фаза на сифилис ръководител на Октомврийския преврат в Русия и първи премиер на Съветския съюз Владимир Илич Улянов (Ленин) има няколко гениални прозрения. Самият Ленин е от руско-еврейско-чувашко-шведски произход. Това е забележителна генетична комбинация, която предполага гениални заложби. Заложбите наистина са гениални, но за съжаление се оказват по посока на Злото. Но да се върнем към ленинските прозрения. Едно от тях е концепцията за „полезния идиот”. Това е западен човек, европеец или американец, който от глупост, или от алчност (или и от двете) помага на новообразувания Съветски съюз финансово и пропагандно, като така приближава гибелта на Западния свят. Историята показа, че това с гибелта не стана точно така, защото всъщност първи се спомина Съветският съюз през 1991 г., бидейки на 69-годишна възраст (основан е през 1922 г.), а Западът все още се крепи. Макар че, предвид на бурните събития напоследък, това крепене едва ли ще е за дълго.
    Забележителната метафора на Ленин е подхваната от западни анализатори и популярни автори и понятието “useful idiot” отдавна е общоприет термин в политологията и даже в изкуството. Така например през 2010 г. английската държавна телевизия BBC създава двусерийния документален филм „Useful Idiots”, който може да бъде намерен свободно в мрежата. Сред полезните идиоти на Запад са видни интелектуалци и изпълнители като писателите Хърбърт Уелс, Дорис Лесинг, Бърнард Шоу и Жан Пол Сартр, певецът Пол Робсън и редица други. Има и българи в този тъжен списък, всеки може да намери имената им в нета. По-тъжното, разбира се, е, че феноменът „полезен идиот” съвсем не е изчезнал. В най-различни модификации при това. Новите технологии на свой обогатяват понятието. Всеки сам би трябвало да си отговори как следва да наричаме някакъв европейски цивилизован уж човек, който си прави щастливо селфи с друг човек, току-що захвърлил автомата. И даже не че съвсем го е захвърлил, а просто го е подпрял на стената.
    Рухването на Империята на злото (по думите на един от най-великите американски президенти, Роналд Рейгън), или на СССР, било, според днешния началник на Русия, най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век. Няма да спорим, може и така да е. А и по този въпрос не можем да сме по-компетентни от президента Владимир Путин. Но какво е тогава изчезването на християнска Европа до края на 21 век? Нещо, което неминуемо ще се случи, ако някой не спре полезните идиоти. Защото не може да се опази и най-яката крепост, ако е предадена отвътре. Както не може да се спаси и най-здравият организъм, ако го предаде имунната му система. Няма по-страшно нещо от автоимунните заболявания, ракът в частност е такъв тип болест. Така че изчезването на Европа няма как да е нещо по-малко от най-голямата трагедия в историята на цивилизованото човечество. И началото на неговия бърз край, разбира се.
    В тази връзка препоръчвам на всички заедно да прочетем отново последните книги на италианската журналистка Ориана Фалачи, която ни напусна през 2006 г. Ако и тогава не ни дойде акълът, по-добре тихо и без паника да се изнижем в историята. И даже няма нужда последният да дърпа шалтера – на пустинните завоеватели ток няма да им трябва. Макар че май някакъв акъл е почнал да им се появява на хората, които кой знае защо сме сложили (и оставили!) да управляват Европа и света. Например, на ръководителите на ядрените суперсили вече им е безпощадно ясно, че не е времето да си мерят ракетите, а да се разправят бързо и безпощадно с врага, който даже вече не е и на прага. Защото, уж го бяхме пуснали в антрето, а той всъщност вече е в хола и даже се катери по кревата. Отвсякъде се катери. От което акълът им идва даже на поразените от политическа коректност мозъци на тези, дето досега бореха терора, като се държат за ръце, поклащат се и мрънкат мантри. Тези мозъци, макар и бавно, но все пак загряват, че става въпрос не вече за религии и философии, а за проста, елементарна биология. В смисъл, въпросът е чия ДНК ще остане в бъдещето: нашата, или на врага. Аз смятам, че трябва да оставим нашата. Ако се наложи, за сметка на другата, дето ни е налазила.
    Справедливостта изисква да отбележим, че много западни автори, за да избегнат грубо негативната конотация в съчетанието „полезен идиот”, използват термина „полезен невинен” (useful innocent). Тук става въпрос за човек, който дотолкова не разбира какво прави, че чак е невинен. Нещо като освобождаване от наказателна отговорност в случаите, когато деецът е бил в състояние на временна, или на трайна невменяемост. Естествено, полезните невинни имат не по-малка разрушителна мощ за своята държава, своята култура и своята цивилизация, отколкото полезните идиоти.
    И понеже на руски език се използва повече терминът „интелигент” вместо „интелектуалец” (употребен по-горе), нека видим какво казва по този въпрос гениалният пръв съветски партиен и държавен ръководител. В свое писмо до Максим Горки от 15 септември 1919 г. Ленин пише „Интелигентите … се мислят за мозъка на нацията. В действителност те са го…то на нацията”. Просто и ясно казано, по ленински. Тези и други важни мисли на вожда на цялото руско и останалото прогресивно човечество относно руските интелигенти, могат да се намерят в том 51, стр. 48-49, на пълните му събрани съчинения, издадени в Москва през 1978 г.
    След 1917 г. руската интелигенция, така сполучливо дефинирана в трудовете на гениалния Ленин, бива изклана, прокудена и изобщо попиляна по всякакъв начин. Това е много тъжно. Но то е и много поучително. Когато е трябвало да се унищожава болшевишката напаст, интелектуалните бащи на руския народ са се търкаляли по бардаците, бъркали са си в носа и са обсъждали философски проблеми. Тоест не са разбирали историята и са се подигравали със заобикалящата ги действителност. И са го получили в пълен размер от същата тази история. В частност, оказали са се биологически несъстоятелни – няма я почти никаква тяхната ДНК в съвременната руска популация. Такива са неумолимите закони на живота на планетата Земя.
    А като споменах за пълни събрани съчинения, не е лошо да се прочетат също трудовете на Маркс и Енгелс, че нещо ги позабравихме тези титани на практическата философия и на политическата утопия. Та тези двамцата искрено се радват на зверското потушаване на Априлското въстание през 1876 г. и не по-малко силно страдат от факта, че България става независима държава само две години след това. Разбира се, всеки идиот, включително полезният, има право да дращи каквото си иска. Лошо е, когато тези дращеници се забравят, защото така историята започва да се повтаря отново и отново. Първия път – като трагедия. Втория път – пак като трагедия.
    Ще завършим с още една крилата мисъл, приписвана също на Ленин. В една своя реч, произнесена в края на 1917 г., той бил казал, че „… всяка готвачка може да управлява държавата” (някъде се уточнява, че преди това готвачката трябвало все пак да се обучи!). Както винаги, геният на народите е прав. Но тук трябва да направим едно малко уточнение. Че може – може. Всичко го видяхме с очите си това можене. Но не бива. Не бива готвачка да управлява държавата, ох, как не бива! И Европейския съюз да управлява, също така не бива. Хептен даже не бива…

  9. Божидар каза:

    Супер точно казано! Дори няма каквов повече да добавя!

  10. Владимир каза:

    Изненадан съм.Много,много отдавна не бях виждал,българин с акъл в главата.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни