Москва пoтвърди, че бомба е свалила руския самолет над Синай

a321-a

Катастрофата на руския пътнически самолет „Еърбъс А321“ над Синай е терористичен акт, съобщи шефът на ФСС.

Владимир Путин заяви, че виновните ще бъдат наказани.

На борда на самолета е избухнало самоделно взривно устройство, като по отломките от самолета и личните вещи на жертвите са открити следи от експлозив чуждестранно производство, заяви директорът на Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия Александър Бортников, цитиран от РИА Новости и Газета Ру.

ФСС обяви награда от 50 милиона долара за информация за извършителите на терористичния акт.

Директорът на ФСС участва в съвещание за резултатите от разследването на катастрофата, председателствано от президента Владимир Путин.

Руският Еърбъс А321 се разби на 31 октомври над Синайския полуостров, само 23 минути след излитането си от курорта Шарм ел-Шейх за Санкт Петербург. Загинаха всички 224 души на борда, сред които и 25 деца. Още в същия ден отговорност за свалянето на самолета пое „Ислямска държава“.

По оценка на нашите експерти, на борда на самолета е избухнало самоделно взривно устройство, чиято мощност е била около 1 кг тротилов еквивалент. В резултат на експлозията, самолетът се е разпаднал във въздуха, което обяснява защо части от фюзелажа бяха открити на голямо разстояние„, допълни Бортников.

Президентът Путин бе категоричен, че Русия ще открие виновните и ще ги накаже.

Ще ги търсим навсякъде. Където и да се скрият, ще ги намерим. В която и част на планетата да са, ще ги победим. Престъпниците трябва да разберат, че възмездието е неизбежно. Ударите на руските въоръжени сили по терористите в Сирия не само няма да бъдат спрени, а ще бъдат усилени„, каза още руският държавен глава.

Той допълни, че е възложил на Министерството на отбраната и на генералния щаб да подготвят „съответните предложения“. Президентът на Русия възложи на външното министерство да потърси съдействие от „всички партньори“ на федерацията „в издирването и наказването на престъпниците“.

„Разчитаме на всички наши приятели„, каза той.

Руският лидер увери: „Ще действаме според чл. 51 от устава на ООН, който предвижда за държавите право на самоотбрана„.

ФСС се обръща към руската и международната общност за съдействие при установяването на терористите. За предоставянето на информация, което ще доведе до залавянето на престъпниците, ще бъде заплатена награда в размер на 50 милиона щатски долара“, обяви пресслужбата на ФСС.

Москва отказваше дълго време да признае факта, че самолетът и е станал обект на терористично нападение, дори след разговора между британския премиер Дейвид Камерън с руския президент Владимир Путин.

Специалистите по антитероризъм предупредиха, че именно от Камерън Русия е получила достоверна разузнавателна информация, че става въпрос за терористично нападение над руския полет.

На среща между двамата в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в турския курорт Анталия вчера, Путин казал на Камерън, че двете страни трябва да обединят усилията си в борбата срещу тероризма.

Последните трагични събития във Франция показват, че ние сме принудени – което отдавна бе време да направим – да обединим усилията си в борбата с това зло„, посочил руският лидер.

Той благодарил на британския премиер за информацията, предоставена от Лондон на Москва. Камерън отговорил, че „ние трябва да работим заедно“.

17 задържани, 2-ма заподозрeни в Египет

Египетските власти подозират двама служители на летището в курорта Шарм ел Шейх във връзка със свалянето на руския самолет А321, съобщи Ройтерс, цитирана от „Фокус“.

17 души са задържани, а двама от тях са заподозрени, че са помогнали за внасянето на бомбата на борда на самолета на летището в Шарм ел Шейх“, заяви представител на египетските сили за сигурност.

Подробности обаче не бяха дадени.

Източник: Dir.bg

 

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни