ЕС задейства за първи път клаузата за помощ – на Франция

premier-france

Премиерът на Франция Манюел Валс

 

Всичките 28 страни от ЕС приемат официалното искане на Франция за помощ след парижките атентати. Разходите на страната за отбрана и сигурност рязко ще скочат.

ЕС задейства за първи път клаузата за оказване на съдействие на държава от Общността, станала жертва на въоръжено нападение.

Искането за помощ е внесено на днешната среща на министрите на отбраната от ЕС, предаде БТА.

Франция  обосновава искането си с член 42, параграф 7 от Договора за Европейския съюз, който гласи, че ако държава от съюза е жертва на въоръжена агресия, извършена на нейна територия, другите страни членки имат задължението да й помогнат и сътрудничат с всички средства, с които разполагат, в съответствие с член 51 от Устава на Обединените нации.

Следващата седмица френският президент Франсоа Оланд ще се срещне с американския си колега Барак Обама във Вашингтон и с руския държавен глава Владимир Путин в Москва.

Целта на разговорите е постигането на единна коалиция срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия, съобщи днес френският премиер Манюел Валс.

Тази нощ авиацията ни нанесе нови удари срещу Ракка (Сирия), за да разруши команден център и лагер на бойци от ИД, и ще продължим кампанията, както каза държавния глава, мобилизирайки международната общност.

Ракка се смята за фактическата столица на „Ислямска държава“.

Франция няма да спази целите за бюджетен дефицит

Причината за това са повишените разходи за сигурност, заяви премиерът Манюел Валс. На Франция й се налага да не спази целите за бюджетния си дефицит, определени от ЕС, тъй като увеличава разходите за сигурност.

Франция промени бюджетните планове, за да наеме още 10 000 полицаи и жандармеристи и да увеличи ресурсите им, посочи Валс пред радио „Франс ентер“.

По думите на Валс Европейската комисия трябва да разбере, че борбата срещу бойците от „Ислямска държава“ засяга Франция, но също така и Европа.

Полицията извърши близо 130 обиска

Френските сили на реда извършиха през изминалата нощ 128 обиска по силата на обявеното след атентатите в Париж извънредно положение, съобщи по радио „Франс енфо“ министърът на вътрешните работи Бернар Казньов.

Десет души са били задържани под стража. При подобна операция през предходната нощ са били извършени 168 обиска в 19 френски департамента, при което са задържани за разпит 23-ма души и иззети 31 оръжия, включително гранатомет, автомат „Калашников“, пистолети и бронежилетки.

Общо 115 000 полицаи и войници са мобилизирани след нападенията в Париж от петък, в които бяха убити 129 души, а 352-ма са ранени, съобщи Казньов. Повечето ислямисти, които са участвали в нападенията в Париж и които до момента са идентифицирани, не са били известни на френските специални служби, заяви той.

Френската полиция е установила самоличността на още един от нападателите, досега бяха идентифицирани шестима.
Нападателят е бил разпознат по снимки от Главното управление за вътрешна сигурност. Името му не се съобщава, но е известно, че е бил известен на полицията за радикалните си възгледи.

Миналото лято френските специални служби са успели да предотвратят шест атентата, сравними с тези на 13 ноември в Париж, заяви френският вътрешен министър.

 

Източник: Dir.bg

  1. Филов каза:

    Нещата станаха безумни!!!
    Скотовете си чакат заколението – безмълвни и щастливи!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни