Вселенският патриарх се обърна към Неофит като към подчинен. Плевнелиев го награждава, Борисов го бойкотира

plevneliev-vartolomei

След като получи най-високия държавен орден, Вартоломей се опита да изнуди Плевнелиев страната ни да върне взетите от войските ни реликви от гръцките храмове по време на войните, защото това щяло да допринесе за развитието ни в ЕС

Истински скандал в църковните среди сътвори Вселенският патриарх Вартоломей I, който от уикенда е на посещение у нас.

Вартоломей I, който откровено неглижира самостоятелността на Българската православна църква и отделянето й от Вселенската патриаршия, обиди явно патриарх Неофит. Цариградският патриарх, който не седи по-високо от нито един от останалите православни патриарси, се обръща към светейшия ни като към екзарх. Вартоломей го нарича „Ваше Блаженство“, което е синоним на екзарх, а не „Ваше Светейшество“ – каквото е обръщението като към патриарх, т.е. го понижава като ранг. Това е станало на официалния обяд, който домакините, а именно Синодът, са дали в негова чест.

В една от първите си речи на родна земя, Вартоломей, който по народност е грък, напомни, че именно Вселенската патриаршия е признала църквата ни за независима и че е трябвало да си останем екзархия. Църквата ни обаче става автокефална, т.е. самостоятелна, именно с решението на Руския патриарх, а това на Вселенския е взето в последствие.

Самият Вартоломей идва у нас в отговор на визитата на Неофит в Истанбул през 2013 година.

Вартоломей с орден за заслуги, но неясно какви

На фона на неоснователните искания към Светия ни Синод и държавата за въвеждане на богослужения на гръцки, за махане на паметника на Антим I в Одрин, за връщане на взетите реликви от родната армия от гръцките храмове по време на войните, той бе награден с най-високото ни държавно отличие. Днес Росен Плевнелиев му връчи „Стара планина“- първа степен, който по принцип се дава за заслуги към държавата.

plevneliev-vartolomei2Преди да закичи госта с ордена, Плевнелиев каза, че за него е чест да удостои с най-високото държавно отличие Вартоломей. Държавният ни глава отбеляза, че той бил забележителна личност с огромно влияние както в православния свят, така и в глобален аспект. „Негово Все Светейшество не изолира православната вяра от обществените дела, а напротив дири нейните социални измерения като винаги търси съгласието и диалога“, каза Плевнелиев в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Преди това Вселенският патриарх стана „Доктор хонорис кауза“ на Българската академия на науките. Там той изнесе доклад за климатичните промени на планетата и влиянието им върху световната и регионалната политика пред научната общност. „Нашият грях е отношението ни към природата“, заяви Вартоломей в речта си пред БАН.

Той осъди експлоатацията на природни ресурси и осъди стремежа към завладяване на нови територии. По думите му те са основни причини за съвременните кризи.

Владиците ни не застанаха до него за обща снимка

vartolomei-nagrajdavane

На общите снимки, разпространени от Президентството, се вижда, че само патриархът е уважил Вартоломей, а останалите ни владици са го бойкотирали. По традиция, на такива застават представители на всички официални вероизповедания. Сега обаче до Вартоломей са духовни лица от Главно мюфтийство, Арменската църква и др.

Борисов отказва среща

По програма, утре, което е последният ден от посещението на Вартоломей, премиерът Бойко Борисов трябваше да се види с него. Борисов обаче е отменил срещата си с Цариградския патриарх, съобщи Труд.

Вартоломей иска да върнем реликвите, за да се развиваме в ЕС

„Ние използваме този добър повод на нашата нова среща и създадения от дълго време между нас климат на взаимно доверие, приятелство и искреност, за да отбележим, че особено би допринесло по посока както на напредъка и развитието на отечеството ви в ЕС, така и на единството на църквата и на народа му с останалия православен свят, а безспорно и преди всичко Вселенската патриаршия връщането на отнетите по време на войни и неразбории на Балканския полуостров Свещени Богослужебни ценности на естествените им правоимащи Свети митрополии и Свети обители на Северна Гърция и по-точно на Сяр, Ксанти и Драма”, заяви Вселенският патриарх на президента.

„Особено молим за светините от нашите свети патриаршески и ставропадиални обители – Св. Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честния предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората“, посочи патриархът, чието седалище е Истанбул.

Ако върнем реликвите, Плевнелиев щял да остане в историята

„Вярваме, че при съвместната грижа на българската държава и на църквата й окончателното изцеляване на тази тежка рана, която за жалост въпреки положените досега усилия остава все още отворена, би станало исторически момент във вашия президентски мандат и би отворил една нова златна страница в отношения на България със съседните й православни народи и с обединена Европа като ще свидетелства красноречиво за придържането им към онези принципи, които са международно установени и действат“, заяви още той. Според Вартоломей I едно такова действие като „похвалния аналог с връщането преди години на „Историята“ на Паисий на Зорграфския манастир на Света гора би потвърдило на дело общия съвместен път в лоното на Европейския съюз и на Православната вселена“.

 

Източник: Форум news

  1. ivanstoyanov каза:

    Вартоломей e напълно прав! Tой представя истинското лице на православието. А от българска страна пак демонстират бай-ганъовщини. Срам. Поклон пред вселенския пaртиарх!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни