Матрицата. Пробивът във виртуалността

matrix1

Фактът, че в развитието си човечеството достигна известна граница, може да се види с невъоръжено око от всеки мислещ човек. Макар да не е ясно какъв точно е този предел и какво ще го последва, линейната тенденция на развитие, основана на натрупването на материални блага и тяхната прекалена употреба, се е изчерпала. И, което е изключително важно, тя е изчерпана както от страна на „обикновените потребители“, така и от страна на основните производители.

Първо, потребителите физически не успяват да се справят с потока от иновации и масово се отказват от тази надпреварата, ограничавайки се все повече до ниво, което е достатъчно за задоволяване на основните им нужди. Има и такива, които полагат последни усилия и се опитват да вървят в крак с модата и високотехнологичните нововъведения. Но тенденцията вече е очевидна. И причината не е в липсата на физически ресурси, а по-скоро в моралната умора от самия процес.

Второ, производителите също губят интерес да поддържат темпото на нарастване на потреблението от населението на планетата, но по съвсем рационални причини. По-голяма част от производството, и съответно печалбите, вече е съсредоточена в ръцете на малцина. Продължаващата концентрация на производството вече заплашва да обърне печалбите в загуби, и следователно губи смисъла си. Голяма част от материалните ресурси, на които е основано масово производство, са на изчерпване. Взривният ръст на автоматизацията и роботизацията в индустрията изисква все по-малко труд за нейното функциониране. За всички, останали зад борда, това автоматично елиминира основния източних на доходи, който можеда им позволи да поддържат потребителския стандарт.

Чудно ли е тогава, че при тези обстоятелства основният проблем за всички групи, оказали се на върха на вътрешновидовата „хранителна верига“, е да се спре нарастването на населението на планетата, а в идеалния случай и да се намали в пъти. Но и тук възникват огромни трудности. Всички аналитични изследвания, даже и отчитащите варианти с масови пандемии, глобална ядрена война, мащабни природни бедствия и подобни „холивудски“ решения показват, че така нарастването на населението в света в средносрочен план може да бъде само значително забавено, но не и спряно. А вариантите за бързо намаляване са възможни само в условията на тотална катастрофа, която заедно с „излишното“ човечество ще унищожи и човешката цивилизация. Тоест, ще бъдат унищожени благата й, в това число и тези на „заинтересованите” властови групи. Освен това стана ясно, че и опитът човечеството да бъде изкуствено разделено на две неравностойни групи – масово лумпенизирани говеда и малък елит, не би позволил да се запази сегашното ниво на технологиите, дори и на нивото на простото възпроизводство.

При тези условия глобалният елит присъства във всички налични алтернативи, позволяващи му да запази собствената си натрупана власт, да се защити от атаки от „долу“ в краткосрочен и дългосрочен план, и по този начин да мине без мащабно унищожение на цивилизацията. Една от тези алтернативи е ускореният опит за създаване на виртуална реалност, в която би могла да се постави (за предпочитане доброволно) голяма част от човечеството, заедно с максимално ограничаване на потреблението на материални блага в реалността на настоящето.

Нещо подобно беше създадено в култовата трилогия „Матрицата“. Но тогава това ни се струваше съвършена фантастика, която няма никаква връзка с реалния живот. Но времето върви и ситуацията се променя достатъчно бързо. Включително и заради това, защото тази идея намира масивна поддръжка сред всички заинтересовани страни. За световната финансова олигархия това е начин да запази властта си с отлични перспективи за укрепване на позициите й. За държавните елити е начин да се избегнат гражданските вълнения сред населението на техните държави, а също и да защитят локалната си власт над териториите и намиращите се в тях ресурси. За обикновените хора, които все по-често се оказват масово „излишни“, това също е начин да направят живота си по-ярък и по-наситен. Пък макар и да е виртуален живот.

Отличен показател за тенденциията към виртуализация е нарастващата популярност на масовите онлайн игри от MMORPG-жанра*, както и все по-големият дял на жанра LitRPG във фантастична литература. Като цяло научната фантастика перфектно отразява всички социални тенденции и очаквания. Но внедряването на тази виртуална реалност е ограничено от проблеми на съществуващите технологии. Не е достатъчна скоростта на компютрите и комуникационните канали, не е разработено взаимодействието на технологията с човешкия мозък. Но напредък има и ангажирани с развитието на виртуалността са най-крупните световни високотехнологични грандове. Включително Microsoft и Facebook, загрижени за създаването на очилата и шлемовете на виртуалната реалност.

А не толкова отдавна, през тази година, се появиха и първите признаци и примери за това, че процесът е стигнал много по-далече, отколкото мнозина предполагаха. В САЩ стана известна компанията Magic Leap, която подходи към проблема от съвършено различен ъгъл и постигна невероятен успех. За разлика от Microsoft и Facebook, компанията създава технология не на подмяна, а на допълнение към реалността. Всички виртуални елементи се проектират директно върху ретината по такъв начин, че в човешкия мозък двете реалности съвпадат. Технологията е все още в процес на разработка, но това, което компанията счете за възможно да покаже на публиката с маркетингова цел, е хипнотизиращо. Това е истински пробив. Дори и от малките рекламни клипове става ясно, че светът е на прага на истинска технологична революция.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК

И тук не говорим само за картината, макар и да е обемно-холографска. Технологията, както заявяват разработчиците, позволява на човек да общува пълноценно с виртуалния свят, като го управлява чрез жестове.

ЕТО ОЩЕ ЕДИН ПРИМЕР ТУК

От компанията твърдят, че в създаването на видеоклиповете не е използван монтаж и всичко, което се вижда, е резултат от работата на Magic Leap. Самото дружество е основано през 2011 година. През четирите години на съществуването си то вече успя да привлече инвестиции за над $ 500 милиона, включително и от Google. Очевидно, след провала на Google Glass, компанията иска да постигне успех с помощта на страничен проект. В момента Magic Leap, с всичките й иновации и разработки, се оценява на $ 2 милиарда. Интересното е, че на щат във фирмата работят едва около 100 служители. За основателя й, Рони Абовиц, биоинженер по образование, това не е първият проект. Неотдавна той продаде собствената си компания Mako Surgical Corp. за над $ 1.5 млрд.

В разговори и интервюта за новата си рожба Абовиц не дава много информация за Magic Leap. А основната цел на проекта му звучи твърде претенциозно: създаване на интерфейс, който може да замени компютъра и смартфона.

matrix2

Една от целите на Magic Leap е да замени морално остарелите компютри

Въпреки острия недостиг на информация за Magic Leap, журналисти и ентусиасти успяха да сглобят троха по троха примерна представа за това, как технологията ще работи. В момента е известно, че изображението, проектирано в очите на потребителя с подходящо за носене устройство, ще се базира на разликата в изображенията, приемани от органите на човешкото зрение. По този начин всяко око ще получава голям брой изображения наведнъж. Това ще създаде усещане за дълбочина и перспектива. Едновременно с това Magic Leap се опитва да реши важен проблем – да разработи технология за трансфер на изображения по начин, който не причинява дискомфорт и замаяност. С други думи, технологията просто ще „лъже“ мозъка. Това ще се постигне не само чрез визуални образи – съчетана със звук, тя ще създаде изключително достоверна картина.

matrix3

„Лъжейки“ мозъка ни, устройството ще допълва реалността

Но външните компоненти са само едната страна на монетата. Разработчиците не са забравили за иновативния „пълнеж“ на приспособлението. За максимална ефективност в това малко по размер устройство, компанията възнамерява да използва технологията на така наречената силициева фотоника. Нейното основно предимство е, че за предаване на сигналите се използват не електрически, а оптични сигнали. Това ще ускори многократно процеса на обмен на информация. Над силициевата фотоника в продължение на няколко години работиха IBM и Intel. Иновацията изглежда обещаваща и в бъдеще има всички шансове да бъде широко разпространена и да направи пробив в областта на електрониката. И докато други компании само плахо заглеждат силициевата фотоника, Magic Leap планира да я направи основа на изобретението си.

matrix4

Технологията на силициевата фотоника ще увеличи производителността на устройството.

Поддържайки ореола на тайнственост, компанията не разкрива приблизителни дати за пускане на собственото си изобретение. Въпреки това, тя с готовност споделя визията си за това как ще бъде използвана.

На пръв поглед може да изглежда, че допълващата реалност ще бъде само за игра или развлечение. И действително, ако се съди по рекламните клипове, Magic Leap се фокусира върху тази област. Въпреки това, според ръководителя на компанията, устройството има и глобални задачи. Така например, Magic Leap може да облекчи процеса на взаимодействие между лекар и пациент, да помага в обучението и да позволява да виждаме човека пред себе си, дори и да се намира далече от нас.

matrix5

Magic Leap ще позволи да виждаме събеседника си в 3D-изображение без допълнителни устройства

Едновременно с това се планира изобретението да стане лидер на революцията, която коренно ще промени нашето разбиране за взаимодействие с компютрите. Всъщност, глобални иновации в начина, по който общуваме с компютрите, не са се случвали в продължение на достатъчно дълъг период от време. Входно-изходните устройства, файловата система и плоския 2D-екран са измислени преди десетилетия и са толкова добре познати на потребителя, че той няма никаква представа как може да се работи по друг начин. Magic Leap ще промени тези възприятия.

Компанията вече е разработила необходимия софтуер, който ще се използва за създаване на игри, приложения и програми за Magic Leap. От себе си бих добавил, че развитието на тази технология напълно ще унищожи киното, каквото го познаваме, и ще елиминира нуждата от традиционни методи за обучение на деца. Ще направи значителни промени дори и в медицината. Ще пренесе във виртуална среда огромен брой различи дейности.

Но най-важното е, че това наистина е намек за бъдещ масов пробив във виртуална реалност. Все още не можем са кажем със сигурност дали той ще е за благото или във вреда на човечеството. В крайна сметка всичко, създадено от нашата цивилизация, досега е се е явявало само инструмент, който, в зависимост от потребностите, е можело да бъде използван и за едното, и за другото. Всичко зависи от човека. Веднъж написах, че потапянето в допълнителните слоеве на Матрицата отдалечава човека от Бога. С времето промених гледната си точка. Действително, всичко зависи от човека и само от него. Създателят е във всеки от нас. И нищо не ни е нужно, за да общуваме с Него и да Го познаваме. Никакви предмети или инструменти. Никаква виртуална реалност. Но точно в следствие от правото и свободата на избор, никой и нищо не може да ни попречи доброволно да се потопим в глъбините на Мая **, очаровайки се от тях. Това е наш и единствено наш избор.

И още един немаловажен фактор. Прехвърлянето на съществена част от дейността на човека във виртуалната среда ще облекчи натиска върху биосферата на Земята. Ще й даде възможност да си вземе почивка и да се възобнови след щетите, които й нанесохме за няколкото века развитие на технократска цивилизация. И може би дори да се възстанови.

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

 Бележки:

* MMORPG (massively multiplayer online role-playing game) е жанр онлайн компютърна ролева игра с голям брой играчи, които контактуват във виртуален свят. В тази игра играчите поемат ролята на измислени герои (често във фентъзи среда) и контролират повечето от техните действия. Типично за всички MMORPG-та е огромният брой играчи, които могат едновременно играят заедно в единствен свят. Този свят е най-често поддържан от самата компания-издател и той продължава да се променя и развива дори в отсъствието на играча.

** Мая (на санскрит: माया) е индуистко понятие, означаващо вселената на двойствените явления, която е положена върху абсолютната реалност, Брахман, с цел да го скрие.

В текста са използвани материали от Gazeta.ru.

Източник: chipstone

 

 

Още от автора: Chipstone

Chipstone

Chipstone е псевдоним на популярен блогър в платформата livejournal.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни