БСП поиска касиране на изборите в София

pargov-izbori

БСП-София иска касиране на изборите в София и оставка на председателя на ОИК-София Диляна Иванова, съобщи шефът на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов.

Той и негови съпартийци организираха протест пред Столичната община.

„Опорочаването на изборния процес е най-голямото престъпление срещу демократичното право на гражданите да участват във формирането на управлението“, заяви Паргов.

По думите му това, което се случи в зала „Арена Армеец“ е било „добре планиран и управляван хаос, целите на който са

манипулиране на изборните резултати в полза на победителите.

Отговорността за създаването на този хаос е на ОИК, в лицето на нейния председател“, категоричен бе Паргов.

Той допълни:

„Имаме сериозни основания да се съмняваме в достоверността на обявените резултати и за това ще поискаме касиране на изборите в София“.

„Предстои да подадем жалби в Административния съд, тъй като разполагаме с конкретни доказателства за опорочаване на изборите“, обяви по-късно на пресконференция Паргов.

По думите му в много секции в столицата има разминаване между броя гласували и броя на бюлетините. Например гласували са 199, а в секцията са намерени 208 бюлетини, посочи Паргов.

Според него

преференциите не са били правилно преброени,

дори са били спестени, а в зала „Арена Армеец“ 90 на сто от протоколите са били неизрядни и се е наложило „резултатите да бъдат нагласявани, за да излязат контролите“.

От БСП – София са на мнение, че

резултатът от изборите за кмет на район Изгрев е подправен.

„Те ни взеха балотажа“, каза Паргов. Според него минимум 4-5000 гласа са отнети от БСП в този район чрез фалшификации и манипулации, което е поне още един мандат в Столичния общински съвет.

„Ще пуснем отделна жалба в Административния съд за касиране на изборите в Изгрев.“, съобщи Паргов.

По данни на ЦИК в район Изгрев на балотаж отиват ГЕРБ с 39,44% и Реформаторския блок с 16,89%. Резултатът на „БСП лява България“ в „Изгрев“ е 16,73%.

 

Източник: Vesti.bg;   БГНЕС

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни