Добре дошли в света на Оруел или за скепсиса на двете крави

autor-todor-galmadiev

В рубриката „Дебют“ на нашата секция „Блогър“ имаме желание да дадем думата на вас, нашите читатели. Днес ви представяме един актуален и интересен текст на Тодор Галмадиев. 

Следващите редове са провокирани от поредната инициатива на министерството на здравеопазването.

Цялата кампания, рекламирана като грижа за здравето на нацията, навежда на мисълта, че е инициирана по-скоро с цел нови приходи и усвояване на нови средства от политическата ни класа. Това е от една страна, а от друга – засилване на финансовата тежест върху най-уязвимата част от обществото. Тази тенденция съвсем не е български патент. Всъщност, „реформаторите“ в случая не произвеждат идея. Всичко, което ни се предлага като иновация от тяхна страна, е част от световна тенденция, която не буди особено доверие и предизвиква въпроси.

Първо, в прословутия списък липсват по-голямата част от вредните храни, което обезсмисля самата идея.

Безалкохолните напитки, „натъпкани“ с аспартам, натуралните сокове, които отдавна не са такива, и други отрови, причиняващи рак и редица опасни заболявания, не фигурират като вредни. Липсват и обработените с различни химикали и примеси месни продукти. Липсват храните от веригите за бързо хранене, за които отдавна се знае, че са изключително вредни. Неотдавна известният майстор-готвач Джеймс Оливър спечели дело срещу гиганта „Макдоналдс“, доказвайки изключителната вредност и използването на химикали във всички продукти на въпросната верига за бързо хранене. Въпреки това нашето здравно министерство удобно пропуска тази и други компании в списъка към своя проектозакон. Съща е и ситуацията с производителите на безалкохолни напитки, които масово използват изкуствени подсладители с доказан канцерогенен ефект. Всъщност, огледайте етикетите на въпросните напитки и ще установите, че е много трудно да откриете такива без аспартам или друг вреден заместител на захарта.

Реално почти всичко, което се продава в хранителните вериги, съдържа вредни вещества и дори отрови. От пакетираните храни, през хляба, до суровото месо. Това ни води до следващия основателен въпрос.

Защо, след като тези храни са вредни, не се забранят и със закон не се принудят производителите да произвеждат здравословни такива? Пълен нон-сенс е да глобяваш един производител за производството на вреден продукт, който си разрешил да произвежда.

В САЩ над 90% от храните съдържат ГМО съставки. Въпреки че световно известни учени доказаха, че консумацията на тези храни води до диабет, алцхаймер, инфаркт, синдром на Даун, всички видове рак и редица други болести, американското правителство не предприема никакви мерки за защита на своето население, въпреки заплашително високия ръст на тези заболявания и спадането на възрастовата им граница. Нещо повече. Тези изследвания умишлено не се популяризират и дори се игнорират, защото интересите на големите корпорации са тясно преплетени с интересите на властта. Типичен пример в тази насока е подготвящото се Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции (TTIP). Всички клаузи в този скандален договор между ЕС и САЩ са изцяло в интерес на едрия бизнес. На практика корпоративният и банковият елит и досега се ползваха със закрилата на политическия елит. Въпреки това обаче се случваше понякога да бъдат ограничавани апетитите им за абсолютна власт под натиска на гражданското общество. Сега, чрез бъдещото Трансатлантическо споразумение, се цели узаконяване на същата тази абсолютна власт.

След като лицемерно се демонстрира загриженост за здравето на нацията, защо няма данъчни облекчения за полезните храни и стимулиране на производителите на такива продукти, за да свалят и те цената към крайния потребител?

Истината е, че огромна част от хората се хранят с вредни храни поради неинформираност и по икономически причини, а не защото не обичат полезната храна, която умишлено е с завишени цени. Преди години всички храни (не само у нас, но и по света), бяха „био“ и евтини. Сега био-продуктите са няколко пъти по-скъпи. Излиза, че по естествен път се толерират богатите, които имат достъп до качествена храна, а се репресират бедните, които купуват некачествена храна, защото само нея могат да си позволят. Така се постига изкуствена селекция. Бедните боледуват и умират, а богатите живеят. Гениално, нали?! Цинична ефективност, на която дори Хитлер би завидял. Добре дошли в Новия световен ред. Докато правят живота ни все по-труден, едновременно печелят от нас.

Това се случва чрез контролираната бедност, която е с тенденция към задълбочаване, а високата пенсионна възраст е само част от инструментите; чрез ваксини със съмнително действие и странични ефекти. Но най-вече – чрез налагането на вредни храни. Защото именно храната ни прави най-уязвими. Така неусетно и постепенно, но последователно, се ограничават демократичните придобивки на социалната държава. И това е световен процес.

Докато елитът отвлича вниманието на обществата с изкуствено създадени военни конфликти и мигрантски преселения, определени кръгове, притежаващи световните капитали, тихо придобиват нова власт. Реалният конфликт в съвременния свят не е между отделни държави и култури. Реалният конфликт е между онзи един процент властови елит и останалите 99%. В свят, в който доминират интернационалните корпорации, властта не се придобива само чрез оръжие и войни за територии и ресурси. Истинското заробване става чрез икономическата инвазия. Директните военни сблъсъци днес са почти архаизъм. Подчиняването на една държава се осъществява най-вече чрез завземането на местните пазари и банков контрол. Това се случва не само в България. Събитията в Гърция красноречиво демонстрираха този нов вид инвазия.

Живеем в свят с наложен неофеодален ред, грижливо прикрит зад демократична риторика, противоречаща на всякаква разумност. Риторика, наложена като догма от корпоративния елит. Европа изживява своето второ Средновековие. Ако през Средните векове църковната идеология е заглушавала и потъпквала всеки свободен глас, сега това се случва чрез неолибералната доктрина. Дали ще изживеем втори Ренесанс, отхвърляйки ретроградното мислене, или ще потънем в забвението на деградиралата реалност, зависи от нас.

Има един анекдот за двете крави, прекрасно демонстриращ наложения скептицизъм към истината.

Две крави си говорят на полето:
– Ти знаеш ли, че ни гледат само защото даваме мляко, а пък като остареем използват месото ни за ядене?!
– Май четеш прекалено много Теории на конспирацията.

В новия глобален свят ненормалното се превръща в норма. Толкова сме свикнали с наложените от корпоративния елит правила, че дори ги приемаме като справедливи. Толкова сме объркани, че отказваме да погледнем оковите, които носим. Оковите върху съзнанието ни, бавно изтриващи достойнството и инстинкта ни за самосъхранение.

Няма нищо по-страшно от роба, който не осъзнава, че е такъв.

Огледайте се. Помислете.

Защото вече живеем в кошмара на Оруел.

Това ли е светът, който искаме да завещаем на децата си?!

 

Още от автора: Тодор Галмадиев

Тодор Галмадиев

Тодор Галмадиев е блогър, пишещ по актуални обществни теми.

  1. julia ivanova каза:

    Чудесна статия! Браво на този младеж!
    Докато има смели и разумно мислещи хора като него планетата ни има още шанс.Ако преди 20 години поведохме битка за свобода на личността и духовна индивидуация следващите години ни предстоят битки за отстояване направото ни да живеем като зрели и духовно интегрирани хора.Битката вече не е за Душата,а за Духа(АЗ-а).Онези които не осъзнават това рискуват да изгубят Искрата в себе си.Истинското робство не е нито политическо ,нито икономическо.То е духовно и е възможно най страшното.Пазете не само душите си чисти от всякакъв вид псевдо идеологии,религиозни внушения и търсете СЕБЕ СИ.Когато човек е цялостен и осъзнат никой не може да му повлияе,да го контролира или манипулира освен ако смият той не го допусне.Голямата промяна и духовната еволюция винаги е индивидуална и никога колективна колкото и да ви убеждават в противното.Кархът на фалшивите ценности на Европейският съюз на който сме свидетели е най голямото доказателство.Защото тази битката се води за отделния Човек.Световният елит най много се страхува от ярките индивдуалност,от мислещите и серизно търсеещите истината.
    Кураж и вътрешна сила на всички търсещи истината и желаещи да съхранят Духа в себе си!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни