Към читателите на Мемория

dsc_0069

Скъпи приятели и читатели на Мемория,

вече дойде време да ви напиша и тези редове.

Memoria de futuro – Памет за бъдещето стартира преди 5 месеца, на 24 май 2015 г., като електронно списание за аналитична публицистика, геополитика, антропология, политическа психология и религия. Не случайно избрахме точно тази датa – възраждането на националната памет и идентичност е една от основните идеи в концепцията на нашия проект. Тя се разглежда като част от процесите, които се зараждат в цяла Европа и са насочени към възстановяване на държавния, икономическия, културния и цивилизационния суверенитет на народите.

Мемория не е комерсиален проект, а кауза, към която успяхме да привлечем общественото внимание. Получавам многобройни писма, благодарности и морална подкрепа от родолюбиви сънародници, живеещи у нас и зад граница, загрижени искрено за съдбата на общата ни родина – България.

Привлякохме мислещи автори, които считаме за част от съпротивата на днешния ден и които не обслужват статуквото и неговото задкулисие, а имат смелостта да назовават и анализират процесите с истинските им имена. Предложихме преводи на чужди автори, които са част от световния процес срещу глобализацията, обезличаването на народите и поставянето им в служба на транснационалния олигархичен капитал. Публикувахме за първи път изследвания и анализи на известни европейски, световни и руски учени, доказали неказионния си подход в тълкуването и интерпретирането на световните събития и на съвременната история.

Повярвайте, не беше лесно дотук.

Като главен редактор и автор в Мемория минах през повече трудности, отколкото очаквах. Дори не предполагах, че ще се сблъскам с част от тях. Мислех си, че те са просто съвременна митология. Оказа се, че не са. Наложи се да узная какво е да останеш сам в гората. Но това ми даде ново познание и за мен самата.

Финансирам този проект с лични средства и получих приятелска помощ за неговото стартиране. Благодарна съм и до днес на един българин, който помогна безвъзмездно Мемория да изгрее в мрежата. Пожела да остане анонимен. Каза „Оставям този дар като в църква.“ След това продължих сама, колкото мога. Такава съм – трудно искам помощ. Свикнала съм да изкарвам хляба си с много труд, като повечето от вас. Така е било винаги. В случая реших Мемория да бъде моят дял „на полза роду“. Така са ме учили в моята Класическа гимназия. Да оцелявам чрез Родното и общността.

Мемория не се финансира от фондации, от партии, от корпорации, не се финансира и от Кремъл, както често ме обвиняват моите идеологически грантови опоненти, съдейки по себе си. Именно поради това аз все още не съм разгърнала списанието в степента, в която мога и искам. Но в същото време това ми даде свобода. Не съм длъжна никому и единственият критерий в работата ми е моята съвест и оценката ми, както и тази на моите консултанти. За да разгърна обаче този проект както наистина искам и мога, са нужни и средства, освен страст и труд. А аз вече стигнах предела на своите лични финансови възможности. Писането и безсънните нощи са удоволствие – за мен България е кауза. Ще ви призная – наистина ме боли за България. Обичам много и Европа. Обичам и Русия. Обичам ги и трите и искам да ги видя изправени и заедно в цялата им красота. Затова ще работя винаги по начина, по който умея – с перо, надежда и страст.

По същество.

Читателите на Мемория се увеличиха много. Вече достигнахме нива от 50 000 посетители в сайта на денонощие. В лентата „Най-четени“ са най-успешните публикации, с броя прочитания и споделяния. Имайки предвид, че не качваме много новини и че материалите са строго селектирани, това е доста добър резултат. Той обаче изисква сериозна поддръжка – първо откъм сигурност на хостинга и самия хостинг. Месечната сума за това нарасна сериозно и расте с всеки ден, защото посещенията градират. Налага се изразходване на много повече ресурси в самия хостинг, за да може да издържи на трафика. Затова имахме проблеми, за които всички разбрахте. Претърпяхме няколко срива от бум на посещенията. В същото време имаше и атаки, и други проблеми от стария хостинг. Справяме се, благодарение на Павел Иванов и целия екип на CloudStrap.io, които се грижат добре за Мемория и положиха безвъзмезден труд в няколко безсънни нощи, за да я възстановят и да я приютят на сигурно място. Искам оттук да им благодаря искрено за помощта и професионализма. Благодаря и на Мая Банкова – maya.bankova.com, която създаде този сайт и беше с мен във всички трудни моменти.

Създадох почти сама Мемория за вас, но вече не мога да продължа сама. Нуждая се от вашата подкрепа, ако считате, че трябва да продължим заедно. Мемория наистина е за вас – за всички нас, които все още вярваме в каузата България.

Оттук нататък Мемория ще разчита официално и легално единствено на спомоществователство, рекламодатели и дарителство, които биха доказали нуждата от нейното съществуване.

Относно рекламодателите – надявам се искрено да се появят български такива, които искат да подпомогнат издание, защитаващо техните собствени интереси от чуждестранния капитал, изтъргувал страната ни за жълти стотинки. Ще рекламираме не само с банери, но със статии, интервюта и разкази за дейността на читави български фирми, борещи се с труд и много усилия с цялата държава, която е срещу тях, и успяващи да оцеляват, да създават български продукт. И да пазят работните места.

Съпротивата срещу подготвяното на тъмно и в пълна секретност Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции (TTIP) между САЩ и ЕС е една от каузите на нашия проект. Съживяването на националната икономика и местния бизнес е задача от първостепенна важност.

В този смисъл, забравете тук да се появи реклама на чуждите търговски вериги например, които унищожиха българския търговец и симпатичните квартални магазинчета, като в същото време притиснаха българския производител с цинично ниски изкупни цени. Но бихме рекламирали и разказвали с радост за всички български производители и фирми или, разбира се, за представителствата на световни марки, превърнали се в еталон за качество.

Средствата ще бъдат изразходвани за поддръжка на хостинг, превод на материали от чуждестранни автори, редакторска работа, администрация на сайта и всичко останало, от което се нуждае една малка редакция, за да има възможността да създава качествен медиен и творчески продукт.

Ако искате да участвате като дарители на проекта Memoria de futuro – Памет за бъдещето, можете да го направите на банковата сметка по-долу. Разбира се, размерът на дарението зависи изцяло от вас и вашите възможности. При всички положения жестът е безценен. Всички средства от дарения ще бъдат изразходвани прозрачно и публично, според волята на дарителите и със съответните документи за дарителство.

Първа Инвестиционна Банка / Fibank
бул. „Драган Цанков“ №37
гр. София 1797
тел.:  +359 2 817 11 00
BIC: FINVBGSF
IBAN: BG76FINV91501003963890
ET „ПАГЕЯ – Христина Христова-Вачева“ / ET Pageya – Hristina Hristova-Vacheva
Адрес: (при нужда ще се предостави)

За реклама или въпроси, свързани със спомоществователство и дарителство, се свържете директно с нас. Подходът и тарифите за реклама са гъвкави, за да могат да бъдат адекватни на възможностите на различните заинтересовани фирми или юридически лица.

e-mail: moc.g1711624263bairo1711624263mem@t1711624263catno1711624263c1711624263
тел. 0885 910 145

Благодаря Ви за вниманието и подкрепата!

Христина Христова
Гл. редактор на Memoria de futurо – Памет за бъдещето

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

  1. Цв. Петров каза:

    Поздравления и поклон г-жо Христова!
    Мисията на Мемория буди моята почит и подкрепа!
    Перфектно списване!
    България вече Ви е благодарна!
    Днес ще Ви изпратя моята първа финансова подкрепа.

  2. Юлиана Атанасова каза:

    Подкрепям напълно каузата Ви!
    Поздравявам Ви искрено за смелостта да отстоявате възгледите си в една безлична и пошла медийна среда. Мислещите българи имат нужда от този пример и кураж. Според възможностите си ще подкрепя проекта освен морално и финансово.
    Успех!

  3. аноним каза:

    Аз не мога да не помогна, колкото и скромен да е приносът ми.
    Не падайте духом, Христина! Това, което правите, си струва. Вярвам, че ще бъдете подкрепена над очакванията си.

  4. Лили каза:

    Христина, поздравления за тази инициатива! С удоволствие чета твоите статии винаги когато имам време. В последните дни бях приятно изненадана, че мои контакти бяха сподели статии от сайта. Някой от тях са в чужбина. Препоръчвам ти да направиш paypal за улеснение на читателите извън страната. Сигурна съм, че много хора ще те подкрепят.

    • Владо каза:

      Банков превод (от вкъщи) отнема не повече от 5 минути, но предполагам че зависи от банката и он-лайн услугите които предлага

  5. Владо каза:

    Съвсем наскоро открих страницата и ви чета с интерес. С радост направих дарение.

  6. Минчо Танев каза:

    Браво ! Кураж и не отказвайте – „ТЕ“ ще се опитат да ви затворят устата ! Дайте по-голяма гласност , зада Ви чуят по-вече хора . Много точна е идеята за подкрепа със СМС , защото този начин е достъпен и за пенсионерите . Аз съм готов да помагам не еднократно. И не забравяйте да се придържате към забравения принцип КОНТРОЛ И ОТЧЕТ на средствата , ако искате идеята да оцелее.Време е за раждането най-после на НАРОДНИ БУДИТЕЛИ !

  7. Пламен Железов каза:

    Поздравления за начинанието и куража!
    Това което изчетох дотук ме кара да мисля, че наистина надеждата умира последна.
    На мен ми е до болка познато състоянието за останеш сам в гората. Но пък да си призная, е агент който променя живота на човек за винаги. Нали!?
    Пожелавам ви българска издръжливост и кураж. И никога назад! Само при нужда – кръгом и пак напред!
    Така е за предпочитане … :)
    „Оставям този дар като в църква.“
    Благодаря Ви и се пазете! България има и още повече ще има нужда от такива като Вас!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни