Унгария затваря границата си с Хърватия в полунощ на 17 октомври

2110885701

Унгария реши да затвори границата си с Хърватия в събота. Това заяви министърът на външните работи Петер Сиярто.
В граничната зона ще бъдат създадени „транзитни зони“, където имигранти от Сирия и други страни в региона ще могат да кандидатстват за статут на бежанец, съобщава Ройтерс.

В четвъртък унгарският външен министър обеща, че границата с Хърватия ще бъде затворена, ако на срещата на върха на ЕС не се вземе решение за създаването на европейски сили за защита на външните граници на Общността. Той заяви, че в случай на затваряне на границата, тя ще може да бъде премината единствено през официалните гранични контролно-пропускателни пунктове. Унгарското правителство вече е информирало съседите си от ЕС, включително Австрия, Словения и Германия.

Хърватското интернет-издание „Index“ съобщи, позовавайки се на източници в правителството, че страната ще въведе така наречения „План С“. Според изданието планът е съгласуван със Словения. Хърватският премиер Зоран Миланович е в постоянен контакт със словенския министър-председателя Миро Церар и след вчерашните разговори в Брюксел днес двамата са разговаряли няколко пъти по телефона и са обсъждали ситуацията с бежанците. Пресслужбата на хърватското правителство потвърди, че в случай на затваряне на границата с Унгария, Хърватия ще започне прилагането на плана в координация със Словения, но не уточни в какво точно се състои той. „Индекс“ пише, че в съответствие с този план, Хърватия няма да връща бежанците обратно в Сърбия, а ще ги транспортира до границата със Словения.

По данни на хърватското министерство на вътрешните работи през територията на Хърватия до този момент са преминали над 185 хиляди мигранти. Те влизат от Сърбия и досега бяха транспортирани до границата с Унгария.

 

Превод – Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: ТАСС

  1. Гриша Богданов каза:

    Австро-Унгария е била и тази която е спряла в исторически план едни други бежанци!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни