Плевнелиев при хунтата: оръжие за масово изтъпяване

al-simov

Александър Симов

Човек да се чуди да се смее ли, да плаче ли или да се опаше с бомби и да се самовзриви в някой сутрешен блок, като гледа снимките и чете изявленията на президента Росен Плевнелиев при неговото посещение в Украйна. Някои хора просто не се вписват във фотографиите. Това не е политически, а естетически проблем. Снимките на Петро Порошенко и Плевнелиев, които се гледат и се прегръщат като млади гаджета в пролетен парк, могат за години напред да бъдат източник на национален срам. Украинците поне си имат извинение. Злите езици твърдят, че Порошенко сяда да пие от сутринта и не спира до късно вечер. А ние? Ние нямаме дори алкохолизма като извинение. Нашичкият просто си е карикатура. Карикатура на политик. Шарж на президент. Хумореска дори и като геополитически лакей. Клоун с амбиции. Оръжие за масово изтъпяване.

11667338_860617470685582_5783668114386750672_n

Но стига сме губили времето с тъжни оценки. Дайте да видим какво точно е бърборил Плевнелиев на срещите си с Порошенко. Както винаги, изявленията му могат да доведат до масова стачка на мозъчни клетки. „За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа“, точно с тази тъпа заучена формула е демонстрирал липсата на всякакъв обществен усет българският президент. Разбира се, никой не му пречи да има своите убеждения и идеи, но е добре поне един път годишно да присъства в реалността, където са всички останали, защото иначе е леко плашещо.

И сега ще се опитаме да дадем един урок по реализъм на обитателя на „Дондуков“ 2. В нощта, преди той официално да пристигне в Киев, зловеща ръка изтръгна и скъса над 15 български флага, окичени по стълбовете в украинската столица в чест на визитата. Това е мистерия, която си струва да бъде разнищена. С какво малка България, така патетично евроатлантическа в изявленията на своите първи държавни лакеи, е заслужила толкова злостно отношение? С какво не са се харесали нашите трикольори на будната киевска общественост? Кой, кой, кой ли в Киев пази толкова тъмни страсти към нашето знаме?

Отговорът е оплетен като трилър и метафоричен като лирично стихотворение. Отношението изобщо не е към България. Мерзкото деяние по никакъв начин не цели да обижда нашата собствена държавна карикатура.

Какво се случва всъщност. Ден преди посещението на Плевнелиев, когато трикольорите ни се появават в Киев, депутатът от Радикалната партия на Олег Ляшко Дмитро Линко решава да си направи нощна разходка из града.

Линко не е някакъв си там обикновен перко. Фанатичен националист, той е командир на батальона „Дева Мария“, преди да влезе в парламента. Нека християнското име да не ви заблуждава, както и описанието „християнски батальон“ – това са част от изпечените главорези, които тероризираха населението на Донбас, защото то не иска да приема хунтата в Киев.

Преди това Линко е главорез от батальона „Шахтьорск“, който става толкова скандално известен със своите мародерства, че настоящият министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков е принуден да го разпусне официално. Но иначе, ако слушате Плевнелиев – Украйна – това е Европа. Черен виц.

20150707.snysunqmdyКакто и да е – Линко се разхожда из Киев и на нощната светлина вижда българските флагове. Веднага им прави снимка и я пуска във фейсбук като пита електората си – това ли е българското знаме или някоя подла и предателска душа е сложила руско такова. Да, в киевския здрач нашите трикольори му се виждат като руското знаме. Прегледайте профила му – същото виждат и всичките му другарчета по свирепост и национализъм.

Руско знаме насред Киев? Душите на фашагите се гърчат, разкъсват се на части от националистически спазми и някой от тях тръгва в мрака и разкъсва знамената. Без да му пука, че така ще предизвика мини-дипломатически скандал или че така омразните им руски медии ще надушат историята и ще я опишат в цялата й прелест.

На сутринта Киевското кметство е принудено да признае за вандалството. Няма как стореното да бъде заличено. Само в съзнанието на Плевнелиев обаче тази случка все едно я е нямало.

Това е метафорична случка. Тя показва атмосферата на политическа нетърпимост, фабрикуван националистически бяс, обществена лудост и ингриганство, в която съществува постмайдановското украинско общество. В това не само няма нищо европейско, това е връщане на тази страна към толкова мрачни и демонични времена, че ако бъдат пуснати в Европа, те ще са като раков тумор. Тук няма смисъл да си говорим с клишетата на политическата коректност. Трябва да си говорим истината. В същия ден, в който Плевнелиев се плюнчеше пред Порошенко, Радата на Украйна прие закон, който дори забранява споменавата на думата „Русия“ във всяка нейна форма. Това е някакво много тъмно оруелианство. А нашият собствен президент е готов да даде индулгенция на този спонтаен и мрачен фашизъм. Ако това е Европа, тя няма никакво бъдеще. Украйна, под благосклонния поглед на Брюксел, се превърна в една авторитарна държава, в която медии, хора и политика са под пълен контрол. В която убиват журналисти, защото са несъгласни с властта. В която късат знамена, защото им напомнят за Русия. Говорим не за обикновена държава, а за една нововъзникнала психиатрия, която се е запътила към пропастта със страшна сила.

430x349И като окончателен край на тази история, трябва да обърнем поглед към нашите ширини. Когато новината за поруганите знамена нашумя, нашите собствени психодесни почнаха да твърдя, че това е съветска пропаганда и путинистка манипулация. Когато пред лицето на фактите се опиташ да ги отречеш  – тогава наистина се нуждаеш от лекарства, които едва ли още са измислени.

Мисля си, че еволюцията се е обърнала в обратна посока. Няма друго обяснение просто.

 

*Заглавието е изведено от редакцията

Източник: Поглед.инфо

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни