Европа се готви за Grexit

2015-07-08_015919

Юнкер: Аз съм против, но не мога да го предотвратя.

Лидерите на Европейския съюз съобщиха тази вечер официално, че опасността Гърция да излезе от Еврозоната е реална. Това ще стане, ако правителството ѝ не представи до петък убедителен план за реформи, срещу които да получи спасително финансиране за технически фалиралата държава.

„Комисията е готова за всичко. Имаме сценарий за Grexit. Оттук до неделя ще видим към кое решение ще се насочим, не изключвам нито една хипотеза“, каза председателят на Европейската комися Жан-Клод Юнкер след извънредна среща на върха на Еврозоната.

И подчерта, че готовността е включително за хуманитарна помощ за гръцкото население. Брюксел имал план и за неутрализиране на ефектите на гръцката финансова катастрофа в съседните държави от ЕС – България и Румъния, но Юнкер не даде подробности за това.

„Въпросът, за който говорим засяга 28-те държави членки. Трябва да знаете, че (…) новата ситуация засяга България, Румъния и други, каза Юнкер. Би било нечестно към тези, които не са в Еврозоната, да ги изключим от дебата.“

До петък гръцкото правителство трябва да е представило убедително предложение за реформи и молба за помощ от спасителния фонд на Еврозоната – Европейския механизъм за стабилност (ЕМС). Ако получат одобрение от финансовите министри на общата валута, те ще бъдат представени за окончателно одобрение от нова среща на върха, този път на всички 28 държавни и правителствени ръководители от ЕС, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Положението е наистина критично и ние не можем да изключим този черен сценарий, добави Туск.Трябва да обсъдим последствията за всички в ЕС“.

Той определи възможния Grexit като „най-трудния момент в нашата история“.

Юнкер и Туск преди пресконференцията.

Гърция вече е в дефолт по дълговете си към МВФ и страните в Еврозоната. На 20 юли тя трябва да плати 3,5 милиарда евро от дълга си към ЕЦБ, за който няма пари. Ако се стигне дотам, централната банка на Еврозоната ще трябва да спре ликвидната подкрепа за гръцките банки, които без нея ще фалират. Те са затворени повече от седмица и имат пари за още два дни според два източника от гръцката финансова система, цитирани днес от Ройтерс. Ако Гърция се окаже неспособна да обслужва паричното обращение, тя трябва да премине към други платежни средства – временни съкровищни разписки или нова валута, вероятно старата драхма. Това би означавало излизане от еврото.

Тази вечер Юнкер рязко втвърди досега търпеливия и добронамерен тон към гръцкото ръководство. Той заяви, че отхвърля обвиненията в „тероризъм“, които бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис отправи към кредиторите.

„Кои са те? И кой си мислят те, че съм аз?“, отсече председателят на Комисията с нетипичен за него остър и висок тон, тропайки с ръка по катедрата.

След като миналата неделя гърците отхвърлиха с 61% от гласовете предпоследните предложения на кредиторите от 25 юни, днес правителството им не представи никаква алтернатива. Гръцките медии цитираха правителствен източник, че днес премиерът Алексис  Ципрас им представил „пътна карта“. А 18 финансови министри от Еврозоната и след това 18 държавни лидери дойдоха с очакването да видят подробна и обоснована програма. Сега пак ще я чакат до петък.

„Властите на Еврозоната са готови да направят всичко необходимо, за да осигурят финансовата стабилност на Еврозоната като цяло, каза Туск. – След гръцкия референдум министър-председателят Ципрас се ангажира да представи нова молба за програма в рамката, предвидена от договора за Европейския механизъм за стабилност“.

Тази рамка предвижда „строги условия за политиките“, срещу които ЕМС отпуска спасителни заеми, подчерта Туск.

„Ние се съгласихме спешно да проучим дали е възможно да намерим основа за намиране на споразумение, което зачита съществуващите ангажименти и нашите общи правила“, посочи той.

В четвъртък, 9 юли, най-късно, гръцкото правителство ще изложи подробно своите предложения за всеобхватен и специфичен дневен ред за реформи, за да я оценят трите институции (ЕК, ЕЦБ и МВФ – б.а.) и да я представят на Еврогрупата. Държавните и правителствените ръководители ще се срещнат в неделя, 12 юли„, съобщи Туск.

Последният срок за Ципрас изтича тази седмица.

„Всички страни на преговорите споделят отговорността за сегашното статукво“, добави той в бележки, които подчерта, че отразяват неговото лично мнение. Затова днес аз призовах всички лидери да се опитат да намерят консенсус, който ще бъде наш общ успех, без губещи и печеливши. Ако това не се случи, то ще значи край на преговорите с всички възможни последствия, включително най-лошия сценарий, в който всички ще загубим“.

„Неспособността да постигне съгласие може да доведе до банкрута на Гърция и неплатежоспособността на банковата ѝ система, каза още Туск. – И със сигурност то ще е най-болезнено за гръцкия народ. Нямам съмнения, че това ще засегне цяла Европа и в геополитически смисъл. Ако някой има някакви илюзии, че това няма да е така, те са наивни“.

„Суровата действителност е, че ни остават само пет дни, за да постигнем окончателно споразумение“, добави той.

Досега Туск избягвал да говори за крайни срокове, „но тази нощ трябва да го кажа високо и ясно: „Последният срок изтича тази седмица!“ Според него „всички сме отговорни за кризата и всички носим отговорност да я разрешим“.

„Искам гръцкото правителство да петък сутрин да представи по един определен, солиден и окончателен начин своите предложения“, допълни и Юнкер.

Той поясни, че преди и след референдума гръцкото правителство го уверявало, че днес ще пристигне с предложения, по които да постигне съгласие с партньорите, но не донесло такива и до съгласие не се стигнало. После подчерта, че вследствие на победата на „не“-то на гръцкия референдум, позицията на страната е била „много отслабена тази вечер“ на срещата на върха на Еврозоната.7

Източник: Клуб „Z“

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни