Европа се променя

11175032_10200654568002565_1561172364199283494_n

Гръцкият народ – наследник на първата цивилизация в Европа, народът, родил демокрацията преди 25 века, днес се показа на висотата на своята история. При това поставен в най-тежки условия на натиск и терор от страна на МВФ, ЕС и на гръцкия елит с неговите партии и пропагандна машина. Въпреки затворените банки, въпреки опасността от фалит и заплахите за изгонване от еврозоната, 2/3 от гърците казаха НЕ на страха. Показаха, че страната им не е ничия колония.

Някои ще кажат, че в тази битка за независимост и достоен живот гърците са обречени, защото са съвсем сами – без реална подкрепа от Русия, Китай или друга Велика сила. Да, така е. Но редом до тях са народите на Европа, които също страдат под ударите на неолиберализма. Тези народи сега имат пример. И хиляди хора вече демонстрират в знак на солидарност с гръцката съпротива в Италия, Испания, Ирландия, Великобритания, Франция, Белгия, дори Германия.

И да ви кажа, случващото се ми върна някаква вяра в Европа. Гръцкото НЕ нанесе първия удар срещу Империята, като оспори пътя, по който еврократите от Брюксел тласкат ЕС – към съюз на банките и корпорациите, разделен на господари и подчинени, без свобода и демокрация. Без справедливост. Без душа. Днешното „НЕ“ може да преобърне историята. Защото за разлика от евроскептици като Фарадж или Льо Пен, Ципрас не иска да извади страната си от ЕС. Той мечтае за нещо далеч по-амбициозно, може би наивно, но и романтично: да върне на хората Европа – това гръцко понятие, която елитите откраднаха, също както в мита за красивата девойка, отвлечена от бика. От тази история Ципрас иска да запази девойката и да премахне бика, т.е. да отнеме властта на елитите. На похитителите и грабителите. Затова е много по-опасен от всеки прагматичен евроскептик. И по-вдъхновяващ.

И така, в самото начало сме на една красива борба, но едно е сигурно – Европа вече се променя и няма връщане назад!

 

ecd90860fea1f6a085a489aaebe73727_L

Още от автора: Георги Сенгалевич

Георги Сенгалевич

  1. Цветан Николов каза:

    Поздравление за автора. Прекрасни разсъждения и дано по-бързо се сбъднат.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни