Норвегия на път да позволи на 7-годишни деца да сменят половата си идентичност

f28c1e434df2388710d1e9b787567f2611a67492da72d0b615b0e679cb8820f6

Джон Жанет Солстад Ремо – един/една от най-изявените норвежки активисти в защита правата на транссексуалните. Photo: Amnesty International

 

Децата над 7-годишна възраст може да получат възможността да сменят легално половата си ориентация чрез нов проектозакон, внесен от Норвежкото правителство на 25 юни 2015 г.. Това е една от най-ниските възрасти с транссексуални права в целия свят.

„Това е важна област, в която Норвегия изостава от много други държави в продължение на много години“, каза министърът на здравеопазването Бент Хойе, докато обявяваше проектозакона по време на прайда в Осло. „Сега можем да се гордеем, че реализираме този закон.“

Според норвежкото министерство на здравеопазването, повечето европейски държави позволяват на своите жители да сменят пола, определен им при раждане, едва когато те навършат осемнадесет години. Ричард Кьолер от лобистката група Transgender Europe сподели пред Ройтерс, че „златният стандарт“ изисква отсъствието на формална възрастова граница, каквато е практиката в Малта.

До април тази година Норвегия настояваше, че хората, които искат да сменят официалния си пол, трябва да преминат през операция – практика, която трансджендър активистите заклеймиха като нарушаване на човешките права.

Според Хойе децата на възраст между седем и шестнадесет години ще трябва да се посъветват с родителите си преди да сменят официалната си полова идентичност, след което ще могат да решат сами, без нужда от психиатрична или медицинска оценка. Те също така биха имали възможността да променят решението си и да сменят пола си по желание.

„Това предложение е историческо, тъй като не здравните служби, а самият човек ще решава дали той или тя е сменил/а пола си“, каза Хойе в изявлението си за плана.

 

Превод: Момчил Вачев

Статията е публикувана на 25.06.2015 г. в норвежкото издание The Local no

  1. Цветан Николов каза:

    Отврат. На къде си се запътила Българио. Към еврогейските ценности.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни