6 януари – двата конституционни сценария за Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, снимка – Ройтерс

 

Борислав Цеков е доктор по конституционно право в Института за държавата и правото при Българската академия на науките, университетски преподавател и политик, председател на Института за модерна политика. Президент е за България на Световната асоциация на юристите със седалище Вашингтон, САЩ, от 1999. Автор на множество анализи, публикации и монографии, както и на книгата „Доктрината Тръмп“, 2017 г.

Два конституционни сценария за 6 януари – съвместната сесия на американския Конгрес за преброяване на гласовете на електорите.

Утре, 6 януари 2021 г., от 20.00 ч. българско време започва сьвместната сесия на Конгреса на САЩ. По същото време по улиците на Вашингтон ще има мащабен граждански протест под наслов „Спрете кражбата“, на който ще говори и президентът Доналд Тръмп.

Какво ще се случи на Капитолия?

Първият сценарий е и най-вероятен, защото съответства не само на конституционните положения, но и на досегашната политическа практика и традиция. Писал съм вече нееднократно за него и затова тук го давам съвсем накратко. Ще бъдат внесени възражения срещу електорите, излъчени в спорните щати, от един сенатор и един конгресмен. За всеки щат, за който има възражения, ще бъдат проведени отделни обсъждания на възраженията с представяне на мотиви, аргументи, доказателства в двете камари, в продължение на не повече от 2 часа за щат. След което всяка камара ще гласува с обикновено мнозинство дали приема или отхвърля възраженията. Предложението на сенаторите, водени от Тед Круз – да се създаде специална комисия, която да направи проверка на доказателствата, най-вероятно няма да бъде прието. При този сценарий почти сигурно възраженията ще бъдат отхвърлени и ще останат в сила гласовете на електорите в полза на Байдън, сертифицирани от щатските губернатори. Ефектът от всичко това обаче ще бъде много важен в политическо отношение – ще даде гласност на изборните измами на най-високо ниво, ще ерозира дълбоко политическата легитимност на управлението на демократите и ще даде платформа за оставане на Тръмп на политическата арена, като лидер на 75 милиона американци, които не приемат Байдън и демократите.

Вторият, малко вероятен, но все пак възможен сценарий, вече е разработен от правния екип на президента Тръмп. Става дума за следното. Вицепрезидентът Майк Пенс в качеството си на председателстващ Сената, респ. съвместната сесия на двете камари, няма изключителни правомощия (plenary power) да приема или отхвърля еднолично електорите, както безпочвено твърдят някои (главно групата около Майкъл Флин и адв. Лин Ууд). Но! При положение, че има доказателства за изборни измами и наред с това възражения в Конгреса относно законността на електорите от десетки щатски депутати в същия смисъл, вицепрезидентът Пенс може да наложи отлагане на  решението за спорните щати, примерно с 10 дни, и сезиране на щатските законодателни органи с искане да се произнесат в този срок. Такова процедурно решение не се нуждае от гласуване в двете камари! По конституция именно щатските законодатели имат изключителното правомощие да се произнасят за начина, по който се излъчват електорите. След този срок Конгресът ще може да реши: ако има решения на щатските сьбрания – в съотвествие с тях, а ако няма – ще зачете електорите, сертифицирани от губернаторите. И точка. С други думи, вицепрезидентът Пенс няма да превиши властта си, като определи еднолично кои електори са законни, а ще поиска това да направят щатските събрания, които имат такова конституционно правомощие. Това е находчива юридическа теза, която е дискусионна, но в никакъв случай не е противоконституционна. Дали вицепрезидентът Пенс ще я възприеме? Към този час аз нямам вътрешна информация, нито има някакви публични индикации от Пенс и неговите правни съветници. Според мен е малко вероятно, защото такъв ход, който е встрани от установената практика, изисква и монолитна политическа подкрепа от републиканците в Сената. Такава няма поне засега. Важно значение в тази посока ще имат също резултатите от балотажите в Джорджия днес, на 5 януари. При победа в тях, върхушката на Републиканската партия би била по-отворена кьм такьв вариант.

При всички положения битката продължава. 6-ти януари ще бъде изключително интересен ден, а може би и безпрецедентен в политическо и конституционно отношение. Възможни са и неочаквани изненади!  Тръмп остава най-влиятелният политически фактор за 75 милиона американци – половин Америка. И ще продължи с още по-голямо настървение битката с глобализма и дълбоката държава.

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено на доброволен принцип и чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да поддържаме активна дейност, можете да ни подкрепите чрез формата по-долу или да се свържете с нас на moc.g1713614023bairo1713614023mem@t1713614023catno1713614023c1713614023.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Борислав Цеков

Борислав Цеков

Борислав Цеков е доктор по конституционно право в Института за държавата и правото при Българската академия на науките, университетски преподавател и политик, председател на Института за модерна политика. Президент е за България на Световната асоциация на юристите със седалище Вашингтон, САЩ от 1999. Автор на множество анализи, публикации и монографии, както и на книгата „Доктрината Тръмп“, 2017 г.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни