Време е. Ако ви има

Обръщението, което направи днес проф. Велислав Минеков по повод предстоящата окупация на Народното събрание, обявена за утре, 2 септември, е повод да си спомним един негов много силен текст, който той написа като Отворено писмо в онези трудни няколко дни, непосредствено след последната победа на ГЕРБ на парламентарните избори на 26 март 2017 г. Тогава го публикувахме и в Мемория. Затова и решихме, че днес е уместно да публикуваме двете обръщения заедно, едно под друго – те бележат по интересен начин началото и края на последния мандат на ГЕРБ и еволюцията на смисъла, която сме извървели между двете като народ и общество. А доколко и как сме го извървели, ще покаже Утрешният ден.

Писмо на проф. Велислав Минеков по повод победата на ГЕРБ на последните парлментарните избори на 26 март 2017 г.

29 март 2017, София

Това е едно писмо до всички пострадали и посърнали след резултатите от последните парламентарни избори в родината. А резултатите са – победа за корупцията, мафията, простотията, тарикатлъка, егоизма, посттоталитаризма и мутрофилията. Съответно свирепа загуба за можещия, работещия, моралния, създаващия и изобщо всички потиснати разумни същества, населяващи заченатата ни в беззаконие демокрация.

С една дума – след четвъртвековни усилия се сдобихме с парламент, който може да ни доведе до пълен национален разпад, вечно олигархично управление, систематичен грабеж и оскотяване, превръщащо ни в неолитно общество.

Въобразявате си, че сте достойни и трудолюбиви, малко нещастни, но с блещукаща надежда. Въобразявате си, че все пак има някаква държавност, че сте почтен гражданин. Осъзнавате нещастието едва тогава, когато сте окраден, когато разберете, че съдът не дарява справедливост, когато детето ви изчезне, когато очаквате да бъдете лекуван или образован. Длъжен съм да ви предупредя, че оптимизмът и доверието са вредни за вашето здраве.

В случай, че спазвате традициите на националното примиренчество, имате шанс за оцеляване. Ако сте на години – събирайте клечки в гората, изправяйте стари капачки за буркани, превръщайте полските джанки в ракия. Ако сте млад, спестявайте за чартърен полет. Търсят се берачи на краставици в Бавария, свинари в Андалузия, боклукджии в Калабрия, бояджии в Южен Уелс и винаги ще имате късмет да продадете първородната си рожба в слънчева Гърция.

А ако сте нормален, ако желаете да имате нормален живот там, където сте роден, ако обичате дома си, ако обичате близките си, ако … Всъщност имате възможност за бъдеще, но ако го пожелаете. Но вие мразите политиката и политиците, те също ви мразят. Няма да гласувате, разочарован сте.

А те са очаровани и с помощта на „гласувалите“ ще бъдете обран и отново нещастен.

Харесвате жълти и дебели прасешки вестници, живеете в света на техните конспирации и модни тенденции, даже вярвате в техните метеорологически прогнози. Симпатични са ви физиономиите на криминални бандити, заченати с тиквено семе и аптекарски аспирин.

Харесвате леля, която ви припомни, че демокрацията ви е отнела Трабанта, а тя самата е била принудена да изпрати детето си в Америка. Мразите чужденците, защото се славим като гостоприемни, а чужденците предпочитат да са германци, но не и някога българи. Мечтите се въртят в социалните утопии на комуноподобните, азиатски, политически религии. Желаете ли бъдещето, което заслужавате ?

Всъщност, място за отчаяние няма. Надеждите не са невъзможни, напротив сега е моментът за революция на разума. Нещастието на мислещите може да разруши трагедията от реалността. Въпросът е единствено в желанието за единение на масата от почтени люде, останали в сиротата на своя интелект. Тук няма нищо невъзможно. Забравете разправиите, забравете омразата. Да, има личности, които вече не понасяме, ще ги помолим да останат настрана. Партии, които внезапно или постепенно намразихме, ще ги забравим. Безплодни политически въжеиграчи, ще се присмеем. Претенциозни сиви кардинали ще погребем в забвение. Или казано ясно – сега, веднага, точно в този момент е необходимо ясно политическо обединение на всички достойни в нещастието си. На всички осъзнали парадоксалното и криминално политическо статукво. На всички пожелали бъдеще.
Това е напълно възможно.

Ако го пожелаете.

Ако превърнете омерзението в съзидание.

Ако пожелаете тържеството на разума.

Ако ви има.

 

***

 

Писмо на проф. Велислав Минеков по повод обявената окупация на Народното събрание на 2 септември 2020 г.

1 септември 2020, София

Скъпи приятели,

Време е.

Страхът в този момент е лош съветник, преодолейте го. Мълчанието е щета. Не зрители, а съучастници са нужни. Нужен ми е вашият кураж и неприкрита съвест, вашата неочаквана смелост, вашето достойнство. Не бъдете овци, бъдете зверове. Срамът от нашето мълчание можем да изтрием от съзнанието и да завърнем честта си.

Вероятно съзнавате, че в следващите дни ще премахнем превзелата ни диктатура и мафия. Ще бъдете част от мъчителната ни история за „правда и свобода“. Ще бъдете личности, а не рая на мутрите и криминалните ни чорбаджии. Направете го заради децата си, за внуците, за своите родители. Направете го в името на честта си, вашият интелект и гражданско самочувствие.

Нашето търпение позволи държавата ни да бъде превзета от корупция и ежедневно насилие. Оковани във философията на оцеляването допуснахме да бъдем съучастници на криминална власт от неграмотни и крадливи субекти. Случайни уроди диктуват унищожената справедливост и личен просперитет. Можещият беше ограбен, мислещият оставен в нищета, съзнателният прокуден в чужбина.

Време е ви казвам, време е !

Днес ще бъде последният ден на мирен протест. Започнахме трима, пожелаха го хиляди. Пожелахме с мир да спечелим война, светът не познава подобно явление. Силата на нашето самочувствие за справедливост е оръжието, с което ще завърнем държавността и националното ни самочувствие. Освободители не очаквайте, няма, няма и да има. Ние ще бъдем освободителите.

Да, погледнато от днес, Ботев беше терорист. Без възрожденски униформи, без оръжие и без насилие, утре ще бъдем представени като терористи. Желанието ни за свобода няма да съобразим с оценяващата ни олигархия. Ще бъдем същите, ще бъдем наследници на нашите възрожденци, ще бъдем част от величаво събитие.

Утре – окупация на превзетото от мафията Народно събрание до денят на поставените от нас условия.

Не сме трима, милиони сме.

Сега или никога!

Още от автора: Велислав Минеков

Велислав Минеков

Проф. Велислав Минеков е завършил скулптура в Художествената академия в класа на Димитър Даскалов. Специализира металодизайн в Хамбург при проф. Юрген Бирт. Преподавател в специалността „Метал“ в Художествената академия. Син на корифея в областта на монументалната пластика Величко Минеков. Проф. Велислав Минеков се занимава предимно с пластика и металодизайн. С помощтаму са осъществени изложбите на негови студенти „Скрап“ (2007) и „Живи в метал“ (2010). Автор на самостоятелни изложби в България и Европа.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни