Виж кой държи отвертката

от Любослава Русева за Редута

В градчето N започва митинг на „Солидарност”. Валенса, тогава лидер на профсъюза, се качва на трибуната. Публиката въодушевено скандира името му. Валенса започва да говори, но изведнъж звукът от високоговорителите прекъсва. Гданският електротехник обаче не губи самообладание. Той моли да му намерят отвертка, за секунди отстранява „повредата” и продължава речта си с репликата: „Всичко аз трябва да правя в тази държава!”. Шегичката действа безотказно – хората се засмиват и го аплодират още по-бурно…

Коронният номер на бившия полски президент е описан в книгата „Имало едно време избори” на известния експерт по политически маркетинг Жак Сегела. Кариерата на самия Сегела започва с успешната кампания на Франсоа Митеран в президентските избори във Франция през 1981 и 1988 г., след което консултира политици от цял свят. Включително и в България, където негов екип съветва СДС за първите демократични избори, а сетне и Желю Желев в кампанията му за президенстския пост. По време на парламентарните избори през 2001 г. името му се свързва с консултации по предизборните послания на „Коалиция за България“, което не пречи по-късно Сегела да напътства и премиера Симеон Сакскобургготки.

Дали тогавашният главен секретар на МВР е усвоил някои PR техники от французина, не е известно, но при всяко положение номерът с отвертката му пасна идеално. През последните десет години (с кратки прекъсвания) той се появяваше на сцената в образа на човека, комуто се налага да прави всичко в тази държава, а публиката му се радваше и ръкопляскаше дори когато започна да се повтаря.

В резултат, навигирайки според социологическите про%8

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro