Въпросът не е дали ще падне Борисов, а кога. В момента сме в нищото над пропастта

Интервю с д-р Клоян Методиев на Ливия Нинова, Радио Фокус – Пирин

– Д-р Методиев, вече изминаха три месеца от началото на годината. Как бихте ги определили от политическа гледна точка?
– От политическа гледна точка това са напрегнати, скандални, динамични, отрезвяващи дни, които промениха ситуацията в държавата.

– „Войната“ ГЕРБ – БСП и Радев, като че ли се разгорещи силно в края на февруари. Защо според Вас?
– Тя е така от президентските избори през есента на 2016 година. Ту ескалира, ту стихва, но предвид огромните скандали около опита на ГЕРБ за прокарване на Истанбулската конвенция и около продажбата на ЧЕЗ, позициите се изчистиха и настроенията се изостриха. Управляващите не направиха смислен анализ на президентският вот и до ден днешен не могат да го осмислят като изводи, обществени настроения, оценки и тенденции, отвъд Радев, сам по себе си, и БСП.

– А редно ли е президентът да влиза в тона на опозицията? Не трябва ли той да е обединител на нацията, а не разделящ фактор?
– Рейтингът му показва, че тонът му по отношение на правителството се харесва на огромното мнозинство от българите – одобрението му е между 60 и 70%. Къде е Бойко Борисов в тази скала? Много се промениха нещата. Той вече почти не може да излиза публично заради риска да бъде освиркван. Този сблъсък е обществена необходимост. В момента, в който президентът тръгне да се договаря с премиера, вероятно ще свърши като Плевнелиев.

– След „Кумгейт“, скандалите за оградата по българо-турската граница и взаимните обвинения между ГЕРБ и БСП за „приятелски назначения“ и корупция, на дневен ред изпъкна нов случай – ЧЕЗ. Какво всъщност стана, д-р Методиев, и защо тази „честна сделка“ толкова нажежи страстите в страната?
– Казано накратко, сделката е съмнителна, всеки ден около нея изкачат все нови и нови скандални разкрития. Обществото не вярва, че Гинка е съдържание, а не просто опаковка. Поведението, действията и говоренето на Борисов създадоха хаос, който се разля не само у нас, но и в Чехия. Милиони хора ще зависят от капацитета за управление на тази жена, а в някакъв смисъл и проблемите на следващите правителства. Не виждам тя да се ползва с такова доверие. Случаят показа, че България е страната на неограничените възможности, където реалните и сериозни инвеститори нямат комфорт, но за сметка на това криминални, задкулисни офшорки и структури са като у дома си. От всичко дотук излиза, че няма проблем и „Ислямска държава“ да си купи националната сигурност на България. В момента стоим като държава под въпрос, като че ли за остатъчна продан. Между другото, показателно е, че почти всички политически субекти, колкото и разнородни да са, скочиха персонално срещу Борисов за сделката.

– Редно ли е наистина държавата да участва в сделката и въобще има ли почва искането на БСП – България да закупи дружеството?
– Вижте, в момента сме в нищото над пропастта. Не можем да оставим Гинка, или ако има някой отзад, да се разпорежда с 3 милиона български граждани. Не може и правителството само да „примига“ отстрани, защото в такъв случай няма смисъл от него. Не можем да изкупим цялото дружество, защото тръгнаха обвинения в национализация, които влудяват чуждите инвеститори, а точно в момента не сме в ситуация сами да си управляваме икономиката. Няма и пари, защото правителството ги раздава за щяло и нещяло, както например безумието безплатно саниране. Тоест, единственото ясно е, че държавните институции трябва да имат някаква роля в държавата, отвъд, например, уреждането на кредити за Западните Балкани или оправяне на лични проблеми.

– На 20 февруари 2013 г. първото правителство на Борисов подаде оставка, в резултат на антимонополните протести, започнали на 5 февруари същата година в страната. В случилото се сега управляващите съзряха, че отново някой готви същия сценарий. Премиерът обаче категорично каза, че този път няма да има оставка на кабинета. Мислите ли, че наистина ще удържи на натиска и възможни ли са отново протести като тези от преди 5 години?
– Всичко е възможно. „Къщата“ на управлението е с напукани основи, стени, покривът й тече. Коалиционните партньори се обиждат по цял ден. При такава ситуация и най-малкото нещо може да бутне конструкцията. Въпросът вече е кога ще падне. Вече всичко може да стане дразнител, да изкара хора на улицата. Избухването на протестите в Пловдив го показва по много добър начин – за часове станаха от местен в общонационален въпрос. Аз не мисля, че има сценарий – по-скоро има нулеви резултати, скандали, безнаказана престъпност, демография на смъртта, лош международен имидж, блокирани Шенген и Еврозона, липсва на големи проекти, ниски доходи, неадекватно-некомпетентни политици и т.н. Ако има сценарий, той е от планетарен характер. Колкото до оставката, за която ме питате, когато премиерът трябва да си тръгва от властта, е вероятно това да не е от компетенцията на неговите желания.

– А как Ви се струва – ще изкара ли 44-то НС до края на своя мандат или не?
– Не, не мисля, че остана някой, който да има илюзия, че това нефункционално, „ретро-историческо“, дори оперетно, както го наричат дори самите депутати, Народно събрание, ще изкара мандата си.

– Стабилна ли е коалицията ГЕРБ – Обединени патриоти и може ли да очакваме някакви изненади с оглед на непрестанните скандали, които се заформят?
– Тя трябваше да се разпадне още през късната есен, ако почиваше на някакви принципи, обществен интерес или чувство за самосъхранение у Обединените патриоти. Властта ги обединява. Парадоксът на парадоксите е, че патриотите са част и крепят най-антипатриотичното, анти-консервативно и интернационалистическо правителство от 40-те години на ХХ век насам. То е срещу семейството и в директна конфронтация с Православната църква относно Истанбулската конвенция, безпрецедентното и странно сближаване с Ердоган, никаква роля на държавата – видя се при ЧЕЗ, фалит на институциите и несигурност в обществото – случая в Пловдив, убийството на данъчния, на търновския бизнесмен, избитите край София; конфликти с президента и армията, безредие и местен феодализъм и т.н. Не може да имаш най-затъналата в проблеми държава в Европейския съюз и като управление да си сложиш за антинационален приоритет оправянето на друг регион – в случая Западните Балкани.

– Има ли в момента реална алтернатива на сегашното управление и при евентуални избори според Вас ще има ли разместване в позициите?
– Не много. Със сигурност ще има размествания. След обществените трусове около Истанбулската конвенция, ЧЕЗ и другите скандали, винаги следва някакво преподреждане. Нови проекти не са изключени, дори бих казал, вече са необходими. Огромни терени са почти празни в социално-консервативното, патриотичното, центъра. С нетърпение чакам изследванията за политическите нагласи в началото на март на Галъп, Алфа, Маркет линкс, които ги няма от месеци. Надявам се те да ни дадат данни за по-дълбок анализ.

– Готова ли е всъщност България за нови избори и по-скоро самите партии?
– Нямаме друг избор с тия три анти-рекорда – най-бедните и най-корумпираните в ЕС и най-изчезващия народ на планетата. Ако това не са условия за тотална промяна, няма какво друго и трябва да се спасяваме поединично. Не изключвам серия от избори. Дефицитът на лидерство е колосален.

– Особено с оглед на това, че предстоят избори за европарламент, а след това и за местна власт?
– Да, догодина има два редовни вота. Но като гледам с каква скорост се движи политическия часовник в момента, всичко е възможно.

– Кои според Вас бяха най-големите грешки на политиците през първите месеци от 2018 година и какви ще бъдат последиците от тях?
– Задавате ми много сложен и много прост въпрос, едновременно. Всеки има своите грешки и правилни ходове. Правителството стои демодирано, подпухнало, не излъчва стабилност и спокойствие, не виждам и особен капацитет да управлява. Опозицията трябваше да е удвоила резултата си при тази ситуация на агонизиращо управление, но не може да мръдне от тавана. И тя има проблеми, трябва да убеди света, отвъд самата себе си, че не идва, за да изпълни формулата „стани да седна“, да повторя модела, да се занимава с историята си. Просто влизаме в цикъл от избори и който ще се опитва да лъже избирателите или прави грешки – ще губи. Задачите пред България са ясни, проблемите са ясни, решения по света има – трябва воля и хора отдадени на каузата.

– В последните дни страната ни бе разтърсена от убийството на мъж, наричан Жоро Плъха от уважаваният лекар д-р Иван Димитров. На много места започнаха протести в подкрепа на доктора. Как ще коментирате случилото се?
– Огромно напрежение има в обществото. Има обезверяване, недоверие, липсваща институционалност. Ситуацията в държавата напомня на Готъм сити, чийто прототип е Ню Йорк от началото на 80-те години на ХХ век – беззаконие, епидемия от безредие и престъпност, несигурност. Мрачно като 1995-96. Човекът е защитил семейството си срещу един доказан престъпник. Няма как да не подкрепя подобно поведение. Хора с Н на брой присъди се разхождат необезпокоявано и тормозят обществото. Остана ли някой необран в тази държава? Правителството е статист, а правоохранителните органи често са съучастник. Животът ни мина да се занимаваме с крадци, убийци, разкапани институции…

– А подкрепяте ли искането на протестиращите за прецизиране на закона за самозащита?
– Разбира се. Това, което вече открито се говори през последните дни е, че управлението не може да защити собствеността и семействата, а не им дава, заедно с либералните правозащитни лобита, да се защитават сами. Излиза, че при този съд и тази прокуратура е по-рентабилно да се занимаваш с престъпна дейност, отколкото да си честен човек. Ако на някой му звучи пресилено, да види социологическите данни за доверие в тези институции, да разгледа медиите или да чуе протестиращите в Пловдив.

Скъпи приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да ни подкрепите ТУК по БАНКОВ ПЪТ или чрез PayPal.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Калоян Методиев

Калоян Методиев

д-р Калоян Методиев е завършил Политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира външна политика и национална сигурност. Доктор по политически науки. Университетски преподавател.

 1. Лъчо каза:

  „трябва да се спасяваме поединично.“
  Ако това е открил уважаемия автор сега, много жалко. Този процес тече много преди революцията от 1989. Само , че преди 1989 хората бяха ангажирани в един общ проект -СИВ и съответно бяха обединени от дисциплината /страха/ му. Сега така наречената „демокрация“ махна страха от уравнението и докара свободия. А свободия без дисциплина е равно на лудница. Сега населението на България не е обединено от нищо – нито дисциплина, нито идеология, нито национална доктрина, нито традиция. За да се събере отново разпилян народ е нужно съвсем друго.

  • Никола Гешев каза:

   Предвид че цитираната в началото реплика е извадена от контекста, след което – разтълкувана манипулативно в желана от коментиралия посока, мисля, че е повече от редно да припомним цялата фраза от интервюто:
   „Нямаме друг избор с тия три анти-рекорда – най-бедните и най-корумпираните в ЕС и най-изчезващия народ на планетата. Ако това не са условия за тотална промяна, няма какво друго и трябва да се спасяваме поединично.“
   Интересно как от тази безспорно вярна констатация, Лъчо стигна до СИВ и фундаменталното си заключение в чукча-вицов стил „Надо трактор“.

   • Лъчо каза:

    Какво обединява един народ ? Собствеността върху земята. Народ който няма собственост върху земята е номадски.
    Българите имаха много силна връзка със земята си, нивите си. Тази връзка е изгубена и днешните поколения са номади – днес са тук, утре ги няма.
    Друг силен обединителен фактор е идеологията. Созиализмът беше корумпиран отвътре и разрушен. В момента идеология в България няма. Има хаос.
    Друг мощен обединителен фактор е националната доктрина, визия за развитието на държавата за 50-100 години напред. Такава няма. Даже няма близък хоризонт за развитие – за всичко се чакат заповеди от ЕС, САЩ, и другии такива .
    Само с лозунги и байраци няма как да обединиш народ , че и държава да правиш. Отново за кой ли път. Впрочем народът не е маймуна все пак – вече обединяващата фигура трябва да е от Хитлер нагоре, плюс неговата пропаганда, че и по-добра.
    С уважение.

  • Димитър Димитров каза:

   Какво е нужно – да дойдат танковете ли…? Защо се правят непълни коментари..? Къде са умните мъже и жени на тази страна да дадът правилните отговори..?

   • Лъчо каза:

    С танкове няма да стане – защото няма кой да ги управлява, защото няма кой да им плати горивото и т.н. След успешното съсипване на България , за да се възстанови трябва да има хора , които да го направят. Къде са тези хора ? И къде ще намериш хора, които да обединиш да строят отново цяла държава ???

    • sojourner каза:

     И аз мисля, че липсата на хора е най-голямата липса. Материали има, много от природните ресурси се възобновяват, но няма ли хора, кой се извърши работата? Чета как хора плюят комунистическия период заради бедността и оскъдността в ония години, но нека не забравяме, че през десетилетията на соца у нас е положен колосален труд, изградени са били мощности, и в крайна сметка тези неща бяха съсипани преди да са възвърнали инвестирания труд. Просто беше откраднато постигнатото от предните поколения. И да не си помислите, че съм привърженик на социализма – напротив. Но тогава, под строгия поглед на Партията и насила хората са работели, не знам в каква степен са вярвали, че изграждат нещо за бъдещите поколения, нещо, от което и самите те да се ползват. Докато в момента кой въобще в държавата ни гради нещо?

     Инак става и с малко хора, но мотивирани. Просто възстановяването ще отнеме много повече време. А за земята, мисля, че сте много прав. Превърнали сме се в номади. Аз поне съм гледал да спра тази тенденция и се върнах в България, и засега се установих. Тръгнем ли всички навън, това означава, че сами сме се предали. На комунистите може би най-големият им грях е, че прекъснаха връзката на българина със земята.

     • Лъчеслав каза:

      Да, разрушаването на България ставаше пред очите на всички и вероятно всички имаме вина в унищожаването и. Но все пак мисля, че има останали нормални българи, милеещи за България, които могат да спасят все още нещо и евентуално да градим Нова България. Защото старата беше ликвидирана от глупост.

 2. Желю Железов каза:

  Споделям отрицателното отношение на коментатора Лъчо към статията. Споделям и идеята, изразена със съждението „За да се събере отново разпилян народ е нужно съвсем друго.” Но, имам въпрос към него, на който е длъжен да отговори: способен ли е да формулира научно понятие за това „нужно съвсем друго”. Смятам, че ако го направи, ще се превърне във велик предтеча на идеология и народна борба за съхранение на действително застрашеният от историческа смърт български етнос. Ако не може, ще си остане само един от дърдорковците, каквито са подавляващото множество от нас, новите герои от виртуалното пространство.

 3. Никола Гешев каза:

  P.S.
  А иначе – поздравления за К. Методиев.
  Винаги ми е било интересно да чета анализите му и се радвам, че мога да ги намирам тук.

  • Красимир Стефанов каза:

   Събитията около 3-ти март и началото на нашето Европейско председателство заедно със сделката ЧЕЗ,както и Истамбулската конвенция и посрещането на Ердоган в България създадоха достатъчно проблеми на управляващите и народа ни.!!!Текущите проблеми по отношение на фрапиращата бедност с която правителството изобщо не се бори и с големите кредити които притесняват дори световни икономисти водят Държавата ни към реален фалит !Растящия брой на емигриращите от България и високата смъртност ,също не притеснява управлява вашите!Безнаказаните бандити и безпрецедентната корупция също не е в приоритетите на управляващите!Бягащите инвеститори и малките чужди инвестиции на никого не прави впечатление а в същото време вече повече от 25год.и едните и другите политически играчи не могат да си докажат едни на други бившите комунисти ли са виновни за сегашния ни хал или някои от извънземните са виновни!За образование ,култура,здраве,стандарт на живот и др. социални придобивки все нещо пречи но за утешение увеличение с някой лев на заплатите на недоволните се намират от някъде пари ! Изобщо ползува се формулата че като се увеличат заплатите и веднага всичко ще се оправи!Практиката показа кое колко се е оправило!В същото време опозицията не може да намери сериозна причина да организира един успешен вот на недоверие! То затова може би и не се случва защото тези проблеми ще трябва да се решават от претендиращите а и те не знаят как! Май първо трябва да си учил как се управлява Държава че тогава да я управляваш,нали гледаме как доста хора управляват коли без книжки защо пък да не се управлява една Държава без знания и можещия!!!Освен това нито тези без книжките някой им търси сметка нито някой ще потърси сметка и на тези дето ни закараха на последно място в Европа почти по всичко с Държавната ;кола; !!!

   • Лъчеслав каза:

    Въпреки налудничавите призиви на истерични платени агитки , българският народ доказва , че засега все още има разум и мъдрост, за разлика от някои други народи. Смешния плач на българите в чужбина за съсипаната Родина не прави впечатление, защото дезертьорите нямат право на критика. Пак да натъртим за неразбралите – България е малка страна със малък народ и няма ресурсите да прави фатални грешки – това могат да си позволят само големите /великите/ сили.

 4. Без име :-) каза:

  Бутането, смяната, на правителството е само един от проблемите, ако си мислите че Борисов е главния проблем, значи, че отново пропускате главното. А то е …

  Ами ето ви директно Красимир, той е като пророка на Кризата :-), предния път като се изказа и друсна „Великата Рецесия“. След сегашната му „презентация“ иде ред на Великата Депресия. Нооо умните глави в България са „позитивно“ мислещи, така, че Депресия, след 29-а, не е имало и не може да има :-). Проверете Буров какво разказва за България тогава. Да не ви припомням кой идва на власт след това в Германия, Сталин наритва Троцки и т.н. :-) !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=grBaSQn2SFc

  Както казват китайците, и това е проклятие, да ти се падне да живееш в интересни времена :-).

 5. Без име :-) каза:

  Така, че има много кривици за изправяне преди изобщо да се започва с „държавата“ или което е останало от нея. Например „вярата“, че ЕС е решител на проблемите на българите или подобно ;-).

  https://www.youtube.com/watch?v=H37JIKFVp7M

  Херман Хопе го обясняваше в една лекция, която ви постнах, че малките държави са с много по-големи шансове за оцеляване в КРИЗАТА, която навлиза в решителната си фаза !

 6. Без име :-) каза:

  Или пък, че „марксизма“, или това което се мисли за него, ще спаси нацията.

  https://www.youtube.com/watch?v=uOzotWrHheU

  Така, че както бай Йордан обясняваше по предмета „Основи на Системата“ ;-), само „едукейшъна“ е спасението.

  Т.е. първо се мисли и после се действа а не обратното. Не, че няма обратна връзка между двете, без значение ООВ или ПОВ, но ако не сте „материалисти“ при решаването на основния филисовски въпрос за кокошката и яйцето то мисленето е водещо по отношение на действието. А не обратното :-).

  Марк Твен го е казал, че проблемите които си мислим, че разбираме са ни донесли повече проблеми от тези които наистина не разбираме :-)!

 7. ЛУЧИЯ каза:

  Пак много дърдорене и плямпотене, за да се демонстрират добро образование и всестранни познания. Ровене в миналото и никаква разумна концепция за бъдещето. Ха да видим дали ще се появи някой, който е в състояние да формулира реалистична система от взаимообвързани идеи как да се поправи постепенно ситуацията в България и Европа.
  Интелигентните хора са наясно със сегашната реалност и е отвратително да ги манипулират с неверни твърдения, че сме най-бедната, най-корумпираната и най-изчезващата нация в света, защото това не е вярно. Какво е необходимо да се направи, за да се преустанови свличането надолу и да се набере скорост за движение нагоре – това да каже, който знае какво е то, а който не знае – най-добре е да си замълчи.

  • Лъчо каза:

   Точно така – западния свят/проект е много болен и във тази фаза на болестта си изпада в тежка лудост. Този факт не е страшен до момента , когато този модел на общество се опитва да налага на мнозинството от останалия свят своята лудост. И винаги се намира сила, която да изчисти болния организъм , за да не заразява останалата част от планетата. Все пак със запада не започва и не свършва света, нали така ? Има и други посоки – изток, север, юг.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни