Няма кой да позволи Велика Албания на Балканите

Интервю на Христина Христова с д-р Калоян Методиев за Мемория

– Едно важно и знаково събитие мина почти незабелязано през медиите тези дни покрай еуфорията от откриването на българското председателство на ЕС. На 11 януари македонският парламент прие закон за употреба на езиците, според който албанският език стана втори официален език на цялата територия на държавата. Лично ти очаква ли го?

– Не мисля, че това бе изненада. Очакваше се подобно решение, което отговаря и на реалностите в Македония, където така или иначе двете общности живеят разделени и използват собствените си езици. Още повече, че дълбокото разделение между СДСМ и ВМРО, ерго в македонското общество, създаде окончателните условия това да се случи.

– Ако съотнесем засилената рeторика за стабилност на Западните Балкани и тяхното интегриране в ЕС (реторика, която се промотира много усилено от българското правителство и явно се приема от ръководството на ЕС), със законодателния акт за албанския език, то откриваш ли връзка между всичко това? Подготвян ли беше този процес?

– Той върви от десетилетия – много преди и много след настоящите месеци.  Геополитическят процес на кооптиране на Западните Балкани в орбитата на Европейският съюз не е спирал. Нашето председателство е само миг от него, а като влияние ще е със силата на драскотина. Европейският съюз иска да уплътни териториалната си цялост, което означава и контрол върху най-летливия, взривоопасен, беден, проблемен регион на континента. Никой няма интерес, включително България, това да остане сива зона, което генерира нестабилност.

– Какви са според теб средносрочните и дългосрочните последици за Македония и региона след превръщането на Македония в двуезична страна?

– Това е узаконяване на едно фактическо положение. Не мисля, че последствията конкретно от двуезичието ще са големи. Толкова много прецеденти има вече в международен план – сепаратизъм, анексирания, разделения и т.н., че това няма да създаде огромен ефект след себе си.

– След обявяването на независимостта на Косово и след като албанският език вече е официален език в Македония, стигна ли Велика Албания и до българската граница? Пресилено ли е подобно твърдение?

– Да. Няма кой да позволи велики държави на Балканите. Албанци живеят в пет държави и ако се тръгне на подобен процес, ще означава регионална война с потенциал да прерасне в европейска, а оттам и в световна.  Опасявам се, че убийството на лидера на косовските сърби – Оливер Йованович, може да отвори поле за много широка нестабилност около Косово, което да въвлече Сърбия, Македония и Албания. Няма късмет българското председателство и централният му приоритет.

Колкото до България, ние никога не сме имали проблеми с албанците. Техните територии многократно са попадали в състава на българската държава, докато обратното никога не се е случвало. Заемаме двата противоположни дяла на Балканите и всъщност затруднението ни винаги е било свързването помежду ни, а не допирът.

– Каква трябва да бъде позицията на България?

– Балансирана, позитивна, премерена и внимателна. Със западната част на полуострова трябва винаги да сме нащрек. Всичките ни национални катастрофи са с тамошен адрес. Не ни трябват скандали, но не трябва да пренебрегваме собствените си интереси и където може, трябва да се натиска, за да се реализират. Визирам най-вече икономиката, защото там ни е слабото място.

– Кой иска нестабилност на Балканите? Във връзка с мащабната демографска криза в България, има ли вероятност и България да влезе в сценарий на дестабилизация?

– Последният брой на сп. Економист, където се оглежда съвременният глобализъм, има унищожителна статия конкретно за българската демография – умираща държава, нация, градове. Враца, например, до 10 години няма да може да функционира като град, защото няма кой да го населява. Демографията е първостепенен проблем на България, но лошите й характеристики са следствие от престъпност, беззаконие, корупция, бедност, качество на живот.  Вече трябва да се готвим за тежките последствия – след 5 години няма да има много първокласници, а след 17-18 няма да има студенти и за половината места в многобройните университети. Здравеопазването ще експлоадира, ако трябва да се занимава само със стари хора, които имат нужда от много повече медицински грижи и внимание. На пазара на труда няма да има кой да работи, ако ще и милиарди инвестиции от цял свят да се изсипят тук. Тоест, сами се дестабилизирахме и станахме уязвими.

– А каква е ролята на Турция в съвременната ситуация на Балканите?

– Огромно, както винаги през последните 700 години. Тя има своите интереси, има своите инструменти, познава прекрасно терена и има пари.  Повечето държави в региона нямат пари, нямат ресурси, нямат международно влияние, така че сами се поставят в услуга на турските интереси. Върви двустранен процес. Изключвам гърците, които са единствената по-сериозна военна и икономическа сила в региона, която в момента балансира Анкара и води собствена политика.

– Би ли обобщил ролята на ЕС и НАТО в сегашния етап от развоя на събитията на Балканите? Игра на тронове  ли е това, ако цитираме закачките на Доналд Туск?

– ЕС и НАТО следват своите интереси, точно както правят Турция, Русия, Китай и Саудитска арабия в региона. Няма емоции, няма любов и възхищение, които ни сервира изобилно Туск при злополучното откриване на председателството на Съвета на Европейският съюз. Евросъюзът и НАТО партнират позиционно, но в никакъв случай не са едно и не вървят в една и съща посока. Брюксел, макар и бавно, подготвя своя армия, което се разминава с интересите на Вашингтон.

С приемането на Черна гора в НАТО постепенно се затваря един геополитически кръг. Следващата, която най-вероятно ще тръгне в тази посока, е Македония. Остава Сърбия, която все повече влиза в същата орбита, но поради Косовската война няма да стане член на Алианса, а ще партнира под една или друга форма с него. Босна е държава на стендбай, която е оставена за десерт, тъй като е много проблемна като структура, функциониране, отношения, перспективи. Косово е близък случай, но там има американска военна база и международно управление. В общи линии това са днешните тенденции, но понеже говорим за Балканите, съм длъжен да кажа, че тук най-важното е, че нищо никога не е сигурно.

Скъпи приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да ни подкрепите ТУК по БАНКОВ ПЪТ или чрез PayPal.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Калоян Методиев

Калоян Методиев

д-р Калоян Методиев е завършил Политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира външна политика и национална сигурност. Доктор по политически науки. Университетски преподавател.

  1. Сирмова - също политолог каза:

    „Европейският съюз иска да уплътни териториалната си цялост, което означава и контрол върху най-летливия, взривоопасен, беден, проблемен регион на континента. Никой няма интерес, включително България, това да остане сива зона, което генерира нестабилност“ Контролът няма нищо общо и далеч не противоречи на генериране на нестабилност.

    Не съм съгласна с господин Методиев по простата причина, че етническите и религиозните дистанционни бомби са заложени и ще бъдат използвани в случай че България реши да смени курса си или просто големите, а това са единствено САЩ и Русия (в никакъв случай това не е ЕС, нито безгласните букви в него, включително Франция и Германия), които могат да свикат нов Техеран или нова Ялта. Британия този път никой даже няма да я пита. САЩ ще се възползват на максимум да взривят България. Не го направиха защото България просто се предаде от времето на Желев още.

    И как може ЕС да ни гарантира стабилност или да има интерес от стабилност, след като в самия стар ЕС няма стабилност, а ситуацията единствено ще се влошава. ЕС ще се разпадне и ако все още не сте се уверили или се съмнявате в това, значи не искате да видите очевидното. Паралел между САЩ и ЕС е немислим, затова и САЩ все още съществуват, докато ЕС става все по-уязвим. Ако ЕС има интерес от стабилни Балкани, то нямаше да се случи с Югославия това, в което Германия играеше първостепенна роля заедно със САЩ. Не разбирате ли, че Западът се страхува от силни Балкани и това е от времето на Византийската империя. За какъв ЕС изобщо може да става дума, при положение, че сме различни цивилизации? Къде съществува такъв успешен съюз, който не се базира на равнопоставеност? Няма никъде нищо подобно.

    Със създаването на Косово Франция, Германия, Великобритания и САЩ създадоха условията за възникване на бъдеща голяма Албания. Защо не погледнете статистиката? Вижте количеството родени македонци и количеството родени шиптъри! Най-късно 2040 мюсюлманите ще са повече от християните. В момента те са 1/3. Македония е обречена на саморазпад и нито ЕС, нито САЩ ще са в състояние да спрат този процес. Съдбата на България е подобна. Вижте демографската картина – не сме се дестабилизирали сами! Не разбирам защото отказвате да се впуснете в материята, а продължавате да ни тиражирате клишета. Коя малка страна определя своята съдба без да й бъде позволено от големите? Няма такъв случай. Вижте къде беше Турция пред 25 години и вижте къде е сега! Сигурно и Ирак и Сирия и Украйна и Югославия и Иран се дестабилизираха сами. Това твърдение само по себе си е нелепо. Европейска армия е против интересите на САЩ и това няма да се случи. Наблюдаваме точно обратното – все повече и повече оръжие се разполага в Европа. Освен това, така нареченото НАТО 2 е проамериканско, а не проевропейско. Докато Полша, Прибалтика и Румъния очевидно са на страната на САЩ, то Европейската армия не може да се случи. И с какви пари ще се създаде тази армия? Да не би държавите да отделят по два процента и за двете военни структури? Не може да има обединена армия, защото страните имат различни интереси. Както в НАТО така и в ЕС няма фактическа равнопоставеност. Ако ЕС искаше своя армия, тогава ЕС нямаше да се конфронтира с Русия, а се случи точно обратното, давайки повод на САЩ да стъпят още по-здраво в Европа. Тепърва ще се обоняват ядрените арсенали с готовност за разполагане на ядрени ракети с малък до среден радиус на действие. И кой ще изгони САЩ от Германия, при положение, че същата все още няма даже и мирен договор със САЩ? А какво ще се случи, ако Турция напусне НАТО? Ислямският полумесец на Балканите единствено става все по-силен.

  2. Тошо каза:

    Г-н Калоянов, ако прочетете коментара на г-жа Сирмова ще разберете, че или имате пропуски във Вашата подготовка или Вашите отговори са изцяло поръчкови, като горещо се надявам да е второто. Не е нормално в една страна да има два официални езика. Знам сега ще посочите Канада, Швейцария и някой други страни. Разликата е голяма. Те са създадени така. А не маса години след създаването им една общност да претендира за собсвен език. Това е повече от опасно. Това е бомба със закъснител. Вижте какво става в Испания /Каталуния/. Не мислите ли, че каквото става в Каталуния после няма да стане и в Македония? И у нас? Ако се даде независимост на Каталуния според референдума, какво следва? Ами следва разделяне на Испания. А после? Ами в Румъния живеят освен румънци маса унгарци и цигани… значи и унгарският и/или циганският да стане официален език?! А после делим Румъния на Румъния, унгарорумъния и Цигания? У нас част от населението се определя като турци или цигани. Е да направим ли турският и/или циганският официален? А поле, след референдум – Родопите на Турция, Да спра до тук. Или да изброявам поляците в украйна и украинците в Полша. Българите в Молдова и т.н. Да не изброявам, че в Косово живеят маса сърби. А в Косово какъв език е официалния? И тъй като албанците се възпроизвеждат като мишки, защото не спазват конвенцията за правата на жените, дай на целия балкански полуостров да говорим по албански?! Ами то, ако се гледа исторически, първо на балканите се е говорело на тракийски, после на гръцки, български и турски. Къде е албанския? И защо смятате, че ЕС няма да го допусне/разреши? Нима не помните как същите тези „велики сили“ пръснаха Либия, Египет, Югословия? А после отделиха люлката на сръбската държава – Косово от Сърбия? И когато Сл. Мишошевич се опита да защити суверенитета на Сърбия същите „велики сили“ – САЩ и НАТО го БОМБАРДИРАХА?? А горкият Сл. Милошевич го обявиха за военнопрестъпник? А главните престъпници – Клинтън Блеър и сие дори не ги призоваха в Хага? Камо ли да ги съдят. И кого направиха президент на Косово същите тези хора? Хашим Тачи. Доказан от интерпол международен престъпник, трафикант на наркотици и ОРГАНИ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИИ? О не, по Вашата логика, той не е престъпник. Той е славен борец за независимост. Като В. Левски?! Та питам: В Косово може да се обяви независимост. И да я откъснат от Сърбия. В Каталуния – не може. Нищо, че в Каталуния имаше референдум, а в Косово – не. Защо? Защото вашите така наречени „велики сили“ са с различни аршини за Испания и Сърбия. Е как мислите ако си направят албанците един референдум в Македония, какво ще стане. Ами ще кажат „Всеки има право на самоопределение. Като Косово! А после ще пратят бомбардировачите. Да бомбардират Скопие.
    Ако прочетете г-н Калоянов предния коментар, ще видите и какво ви казва г-жа Сирмова за обединена армия на ЕС. Просто такава няма. Та кой точно би се намесил на Балканите? Кой би защитил Македония? Ами кой? САЩ. Като в Сърбия през 1999г.
    Русия този път няма да се намеси. Защо? Защото Русия иска две неща: да може да казва „НЕ“. и да не и се бъркат в суверенните нейни работи. ТЯ НЕ Е АГРЕСОР. По една много проста причина. Не и трябва повече територия. Има си достатъчно неусвоена и територия и ресурси. И най важно. Там се намира най-големият резервоар на питейна вода. Просто иска да си ги запази. Затова воюва в Сирия. Затова присъедини Крим. Затова не позволи Украйна и Грузия да бъдат приети в НАТО. За да си гаратнира южния фланг от нападение. С базите в Сирия и на Крим това вече е направено. България, Албания, Босна и Македония не я интересуват. Далече са и не и пречат. Но Русия никога повече не би допуснала грешката с прибалтийските държави.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни