Путин и скокът. Февруари 2018 – ултиматумът изтича

putin4

Photo – Konstantin Zavrazhin/Getty Images


 

krupnovЮрий Крупнов е руски държавен деец, политик и общественик. Публицист и сценарист. Председател на Движението за развитие и на Надзорния съвет на Института по демография, миграция и регионално развитие. Член е на Федералния съвет на руската партия „Партията на делото“. Лауреат на президента на Руската федерация в областта на образованието и държавен съветник на Руската федерация.

gromikoЮрий Громико е руски психолог, педагог и методолог. Директор на Института за напреднали изследвания „Шиферс“. Доктор по психология, професор в Британското училище за социални и икономически изследвания. Лауреат на правителството на Руската федерация в областта на образованието. Един от инициаторите и експертите в проекта „Транс-евразийски колан Развитие“.

Авторите на статията са координатори на групата „Императив на скока“

За февруари. Без да чакаш,
пиши, ридай с мастило ти,
дордето — черна пролет сякаш —
вън пльокащата кал лъщи.
Борис Пастернак*

Още на 2 февруари следващата година, т.е. месец и половина преди президентските избори в Русия, САЩ ще пристъпят в пряк ефир към буквално демонстративна конфискация на богатствата, натрупани в чужбина от олигарси и чиновници, близки до президента на Русия.

Това ще бъде осъществено съгласно Закона за борба с противниците на Америка чрез санкции [1], който беше подписан от Тръмп на 2  август, и с който Министерството на финансите на САЩ, директорът на националното разузнаване и държавният секретар се задължават да представят на Конгреса доклад относно крупните руски предприемачи, свързани с Кремъл, посочвайки размерите и източниците на техните доходи, сведения за активите на роднините им (включително на съпругите, братята и сестрите, децата и родителите), а също така информация за техните делови контакти с чуждестранни компании.

Едновременно с това, на 1 януари 2018 година във Великобритания влиза в сила Закон за криминалните финанси, който ще даде възможност на британските съдилища да изпращат на чуждестранните собственици на активи във Великобритания така нареченото Запитване за състоянието на имущество с неизяснен произход (unexplained wealth orders, UWO). Това означава, че собственикът на компании, недвижими имоти, банкови сметки и друго имущество, предизвикващо въпроси от страна на държавните органи, ще трябва да обясни произхода на средствата. Новите правила ще засегнат все същите „лица с политическа значимост“  (politically exposed person, PEP) и тези, които се подозират в съпричастност към сериозни престъпления. А техните активи на територията на Великобритания са над £50 000.

705806

И тъкмо „навреме“ от 1 януари и самата Руска федерация ще пристъпи към изпълняване на доброволно поет ангажимент в рамките на Многостранното споразумение за автоматичен обмен на финансова информация, т.е. ще предоставя на специалните финансови служби на САЩ и Великобритания всички, без изключение, сведения за доходите на руските данъкоплатци, получени от банкови сметки, за остатъка на средствата по сметките, както и за плащанията от тези сметки!

По този начин към цялото обкръжение на Путин е отправен открито формулиран ултиматум: или декапитация (обезглавяване, бел.ред.)[2] на Путин с вашето участие, или декапитализация на всичките ви активи зад граница.

ДЕКАПИТАЦИЯ ЗАЕДНО С ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯ И ДЕЦИМАЦИЯ КАТО ТЕХНОЛОГИЯ НА АМЕРИКАНСКИЯ ТЕРМИНАТОР СРЕЩУ РУСИЯ НА ПУТИН

Най-вероятно се обмисля съвместяване на първото и второто: на декапитация с декапитализация.

Тъй като сега, от 2 август, Русия открито е наречена във висшия законодателен акт на САЩ „противник на Америка“, цялата тази нова система не означава нищо друго, освен обявяване на война –  финансово-правна и имидж-консциентална [3].

Анализът на всички фалшиви компромати в западните медии срещу президента Путин и неговото най-близко обкръжение за последните три години еднозначно разкрива крайната цел – да се постигне международно признаване на Русия като „криминална“ или „мафиотска“ държава, тъй като видите ли, я оглавява криминален президент и неговото обкръжение също е криминално.

След подобна правна квалификация, някъде във Върховния съд на Лондон или в прокуратурата на Испания, или където и да е, по аналогия с „престъпните държави“ на Джордж Буш-младши или „държавите-спонсори на тероризма“, ще се задействат съответните процедури, достатъчни не само за отнемане на скритите богатства и арест на техните собственици извън пределите на Русия, но и за смяна на режима в страната и на държавния глава.

adam-zubinЩе припомним например гръмкото изявление на Адам Зубин от януари 2016 година, че руският президент е корумпиран и че правителството на САЩ знае за това „от много-много години“: „Ние видяхме как той  (Путин)  обогатява своите приятели,  своите близки съюзници и изключва тези, които не са му приятели и не заемат държавни постове. Независимо дали става дума за енергийното богатство на Русия или за други договори за обществени поръчки, той ги пренасочва към тези, които, както той мисли, ще му служат, и отстранява (от тези активи) онези, в които се съмнява. Според мен това е корупция“.  

Тогава Зубин е бил не само зам.-министър на финансите на САЩ, но и ръководител на едва ли не на най-главната американска специална служба Office of Foreign Assets Control (OFAC), отговаряща за проследяването и контрола на всички чуждестранни активи и финанси в света съобразно интересите на САЩ, а също така за спазване на наложените санкции. Показателно е, че на следващия ден официалният представител на Белия дом потвърди, че обвинението на Зубин „изчерпателно отразява мнението на Администрацията“.

Нищо чудно, че след Крим т. нар. опозиция настойчиво прокарва в социалните мрежи и медии своите откровени мечти да види Путин изпратен зад решетките с решение на съда в Хага или дори зверски убит в пряк ефир като Кадафи.

Подобни пожелания и „прогнози“ за физическото унищожаване и ликвидация на президента на Русия изразяват не само мрежовите „бойци“, но и някои американски, полски и украински публични лица. Така например всички помнят как с аплодисменти бяха посрещнати думите на бившия министър на отбраната на Украйна Гриценко в предаването Шустер Live за това, че Путин трябва да бъде убит. Всичко това, очевидно, са словесни опити (засега) да бъде решена вече формулираната в съответните центрове задача.

167874762Това означава, че имаме работа не с психични отклонения и не с метафори, а с конкретно насъскване за прилагане на най-новите технологии на англосаксонската дипломация – декапитация на неудобни лидери.

До 20 октомври 2012 година, когато бе извършено демонстративното убийство на Кадафи, основната технология за подкопаване на неудобни държави е технологията за смяна на режима. Обаче преди екзекуцията на Саддам Хюсеин през 2006 година беше взето решение върху действащи държавни ръководители да се изпробва ефектът от проследяването на „случайно оказалите се“ в интернет видеозаписи на неговата екзекуция. Беше установен изключително мощен негативен ефект и прието решение да се пристъпи към използване на тази технология. По време на свалянето на режима на Кадафи в Либия за пръв път бе планирана като цел декапитацията. Забележителен е също фактът, че редица хора, близки до бившия президент на Узбекистан Каримов съвсем сериозно твърдяха, че убийството на Кадафи било специално извършено два дни преди визитата на държавния секретар на САЩ в Ташкент (на 20 октомври 2012 г.) с цел да стресне президентът на Узбекистан и да бъде принуден да сключи всички необходими на американците споразумения – преди всичко за разполагане на военни контингенти и осигуряване на транзитен въздушен превоз на товари.

Подобна любов към публичното убийство и рязане на глави на лидерите на неугодни на САЩ държави е много характерна за мрачната западна репрезентация на върховната власт и имперското мислене. Тази репрезентация днес се олицетворява от клинтъноидите, окопали се във всички властови институции в САЩ. Тя се основава на десакрализация на служенето във властта и подтиква към най-мрачните форми на взаимодействие между народите според правото на талиона – т.е. според принципа „око за око“. Затова посланикът на САЩ в Либия Кристофър Стивънс загива също така, както и Кадафи.

Обаче следва да разбираме, че след декапитацията на лидера на държавата ще последва децимация [4] на руснаците и населението на Русия.

Днес това не го разбират само идиотите.

Клинтъноидите и представителите на скритата реална държава САЩ мислят по следния начин: „В криминална държава с криминални лидери неизбежно ще се наложи да се дават жертви от страна на мирното население при избавление от неговия лидер. Това се прави в името на бъдещите поколения!“

Хилъри Клинтън с либийски бунтовници, 2011

 

Ние сме го виждали това навсякъдев Югославия, Афганистан, Либия, Сирия. Затова вместо злорадството на нашите местни гамени за това как ще „разсъбличат“ постсъветските богаташи, заграбили несметни богатства, при отговорните хора възникват съвсем други чувства и мисли: как да спасят страната и руснаците, как да направят крачка в името на достойното бъдеще?

И как да се направи така, че планираната зад океана декапитализация на приятелите на Путин да е свързана с капитализацията на руските производства и с ръста на потенциала на родните индустриални системи и всички типове инфраструктури, със създаване на нови национални индустрии и сфери на дейността?

ИМА ЛИ НАЧИН ДА СЕ РАЗБИЕ СЦЕНАРИЯТ „ФЕВРУАРИ 2018“?

Има такъв начин. И Владимир Путин има всичко необходимо, за да го реализира.

Така се откриват възможности за онази все още неизявена до този момент част на лидерските политико-управленски и политико-технологични групи, за които положението е „отстъпване няма, зад нас е Москва“. Именно на тези групи им предстои в близките два-три месеца да направят крачка напред в неизвестното, което не може нито да бъде взето от миналото, нито да се „препише“ от Запада. Тук става дума за истинско иновативно предизвикателство и управленско творчество!

Затова предлагаме на президента Путин през септември – октомври тази година да осъществи интелектуално-волева мобилизация с цел да бъде заявена поне първата крачка от предлаганата асиметрична стратегия на Русия, разбиваща англосаксонския сценарий за декапитализация и декапитация. Защото едва ли става дума за това, че здравите сили в руската политическа среда нямат пари, пълномощия, правилни заповеди и т.н. В абсолютен дефицит е нещо съвсем друго – такава дреболия като концентрация на вниманието и чувствителност към възприемането на главния проблем на страната.

Именно чрез тази концентрация на вниманието се стига до нестандартно политическо действие. Именно на острието на колективното действие правомощия получават онези, които могат и от които държавата има смисъл да изисква. Затова при концентрация на вниманието върху основния проблем всичко се преобръща и изведнъж почват да се дават правилни заповеди, зорко да се контролира тяхното изпълнение, ресурсите се използват по предназначение.

Обаче засега всичко върви не натам, накъдето трябва, а в голямата задънена улица на посткомунизма.

Не ли е поразително, че президентът на Русия вече от три години изисква от елита да осъществи скок, а в отговор получава  тишина, дори пълна глухота и нечувствителност, по-своему една невероятна безчувственост?

putin-dark

Владимир Путин / Photo: AFP

 

Ето и на 5 юли тази година в своята заключителна реч на заседанието на Съвета за стратегическо развитие и приоритетни проекти към президента, Путин настоя за скок: „Имаме  всичко: петрол, газ, въглища, метали, при това най-различни: черни, цветни, злато, платина, диаманти – какво ли не.  Като цяло технологичното развитие върви добре, интелектуалната база е много добра, но ние се нуждаем от скок – ето това трябва да осигурим“.  И по-нататък отново се връща към същата мисъл: „Важното е, че имаме всички шансове, възможности, използвайки тези фактори, за които вече говорих, да бъде осигурен този скок и пробив в бъдещето“.

Ето ви и ситуация, ето ви и парадокс. От една страна, тотално изоставане от всичко, а от друга – „всичко си имаме“. Преходът от „нищо нямаме, изоставаме“ към „всичко си имаме“ се постига  за сметка на изостряне на чувствителността и концентрация на вниманието.

Известният специалист по китайска философия и мислител-хуманист Владимир Малявин твърди, че съвременният свят живее с разконцентрирано, разсредоточено внимание, плоско разпределено по цялото поле на вътрешния поглед на съзнанието.

За голямо съжаление нашият руски елит го доказва с делата си. Пълна прострация по всички, дори най-малко сериозни въпроси.

svatba3

Синът и дъщерята на две от най-богатите семейства в Русия се ожениха на екстравагантна церемония в Лос Анджелис през юли т.г. Лолита Османова, дъщеря на Елдар Османов, един от енергийните олигарси на Русия, се омъжи за Гаспар Авдолян – синът на телеком магната Алберт Авдолян. Те минаха под венчило в „Dolby Theatre“ – мястото, където се провежда церемонията за връчването на Оскарите. Пищното тържество е струвало на младоженците около 10 млн. долара.

 

И все пак, поне веднъж на трийсет години вниманието трябва да е съсредоточено в една точка. Да изкристализира диамантът на съзнанието. Защото именно това е политиката и отговорността пред хилядолетната Русия.  И тогава изведнъж ще се окаже, че Путин е прав, да, имаме си вече всичко, буквално всичко си имаме в наличие.

И след като „има всичко“ трябва да последва скок.  

А не колосална безпомощност и пак същата прострация, както е било точно преди три години, когато на 18 септември 2014 година, половин година след Крим, по време на заседанието на Държавния съвет, Путин в прав текст постави задачата за скок: „И накрая бих искал да подчертая, в предстоящите една и половина-две години трябва да бъде направен истински скок в повишаването на конкурентоспособността на руския реален сектор, да се направи онова, за което преди биха потрябвали, може би, дори много повече години“.

Както тогава, така и сега, правилната стратегия и знание вече са налице. Цялата идеология и технология на скока я има. Няма го само острото внимание, няма я чувствителността, а някои дори нямат и с какво да чувстват.

И в този момент на възстановяване на чувствителността всъщност и възниква ситуацията за кардинална смяна на елита. Елитът днес – това са всички, които са способни да чувстват и улавят императива на скока именно тук и сега, днес. А не утре или вчера.

Всички, които са неспособни, да вървят в пенсия или в запас, независимо от възрастта и предишните заслуги.

Ние трябва да сме искрено благодарни на американските ястреби, които успяха да направят невъзможното: подведоха нашите елити към края и ги карат днес да се самоопределят.

Време почти не остана – септември и октомври, после ще е късно.

Успехът на позитивния за елита и за цялата държава сценарий се определя от възможността за скокообразни действия, когато крачката на този скок ще започне да дава резултати – веднага, както и в далечна перспектива, след десет и стотици години. Именно физическата реалност на този скок, резкият ръст на мощта и богатството на Русия, които трансатлантическите сили отначало ще дискредитират и ще проучват, накрая ще доведат до постигане на мир със САЩ и Запада, но вече на наши основания.

krimski-mpost

Кримският, или Керченският мост, е един от най-амбициозните инженерни проекти в историята на Русия: 19 км пътен и железопътен мост до Крим. На 17 юли руското министерство на транспорта съобщи, че масивната пътна артерия е завършена на 75%. В края на август започна операцията по поставянето на железопътната арка, тежаща 6000 тона. Автомобилното движение по моста, свързващ Крим с Русия, ще започне през 2018-та, а влаковото – през 2019-та.

 

На нас ни е необходимо движение според нашите собствени основания, което ще се определя от показателите на ръста на мощността на интегративните инфраструктури на държавата. Тук трябва направо да заимстваме опита на китайците, които, основавайки се на съветски разработки, са създали специален показател – „Учение за интегративната мощ на държавата“. Този показател разкрива процеса на натрупване на сила от страна на държавата в различни сфери и области на дейност. Днес той е разпространен не само върху характеристиките на „твърдата“ сила – ръст на материалната инфраструктура (например на скоростта на транспорта, определяща доставката на военновъздушна дивизия по местоназначениет. нар. показател на мобилността,  на енергетиката, на комуникациите), но и върху „меката“ сила – например върху възможността да се организира в световните медии и киберсистеми информационна кампания за дискредитиране на лице или държавна институция от друга държава, засегнали в своите изказвания интересите на своята държава и нейните официални представители.

SAPIENTI SAT: АЛТЕРНАТИВНИЯТ АСИМЕТРИЧЕН СЦЕНАРИЙ

Същността на алтернативния сценарий е следната.

Изтеглените от страната пари, онези, които ще пожелаят и ще могат да го направят (sic!), трябва да ги върнат в държавата и да ги инвестират в скока. При реализирането на скока ще ни се наложи да осъществим всеобхватна инфраструктурна революция, изграждайки гражданската и отбранителната инфраструктури като едно взаимосвързано цяло, за да се удържи пространството на държавата, да се сформира нова финансова система със силна рубла, включена в кошницата от валути, но със свои автономни форми на разплащане; да проведем форсирана индустриализация и да осигурим тотална свръхзаетост във всеки един от 1800-те общински района на Русия и в цялата Голяма Евразия, и да започнем да строим нови градове – младежки градове на развитието, осигурявайки за цялото население високо качество на живот.

Ще ни се наложи да трансформираме и цялото пространствено тяло, геометрията на нашата държава – чак до пренасяне на столицата зад Урал, – и  глобалната финансова архитектоника, за да се откъснем от долара.

2017-10-13_010304

Карта на Руската федерация

 

Всичко това ще трябва да правим на свои  собствени основания, без да се изолираме и без да се отделяме от света, но създавайки абсолютно самостоятелна автономна система на световно стопанство, влизащо в световното цяло. Тази национална система на световно стопанство няма да се задоволява със съществуващото глобално разделение на труда, където Русия я вкараха в полуколониално положение в резултат на 25 години деиндустриализация и на ликвидиране на основните производствени активи от страна на руските олигарси, включително и на фундаменталната и приложна наука. Ние ще предложим нови форми на сътрудничество и взаимовръзки, които ще се организират около решения на най-важните световни проблеми.

Образът на бъдещето не може да се изгради от западната футурология,  взета от популярни английски книжки, в които няма нито една изходна руска мисъл. Такъв образ на бъдещето, в който извадените от чуждия контекст западни технологии са откъснати от нашето социално общонародно развитие, няма да сработи.  Образът на бъдещето – това не е някакъв елементарен хайп, а е реалност и пасионарна световно-историческа енергетика, движение на огромен брой оригинални руски инженерно-предприемачески и управленско-финансови групи.

Необходимо е да се създаде особена самоподдържаща се среда на социално-индустриално и социално-инфраструктурно развитие. Другата страна на формиране на такава среда е финансова система от нов тип. Всичко това предполага възможност да се предостави методологията на такъв скок. Тя се отличава и от съветската индустриализация, и от бездарното „преписване“ на технологичните новости от Запада, платени с огромни петропари през 2010-те години, и от най-новите абстрактни рецепти на западните цифрови платформи с криптовалути и гъвкави методологии (Agil). Най-важното е, че тя се гради на принципа на дълбоко вътрешно единство на политическия и икономическия суверенитет на държавата.

Имено хроничната шизофрения – „разцепването“  на политическия суверенитет в руския елит и едновременно с това съхраняване на доларовата зависимост от западните финансови институции – тласка САЩ и целия Трансатлантик и Транспацифик начело с клинтъноидите към конфликт с Русия. Този истински суверенитет обаче не се постига за сметка на евтин реваншизъм и стремеж „да се закопае Америка“, а за сметка на истинска самостоятелност на социо-индустриално и социо-инфраструктурно развитие. Тук трябва да се приложи съвсем друга методология на световно стопанско развитие с друга функция и друго разбиране на природата на парите и капиталовите инвестиции в развитие, в скок.

Впрочем, съдържанието на предлагания скок е подробно изложено в книгите и многобройните публикации на координаторите на групата „Императив на скока“.

Най-важното днес за страната е да се събере отбор, който заедно с държания глава да каже на себе си и на народа: „Скокът – това сме ние“.

Превод: Снежана Лоза / Memoria de futuro

*Превод на Борис Пастернак: Кирил Кадийски

Източник: Авторски блог на Юрий Крупнов

Бележки:

[1] An Act To provide congressional review and to counter aggression by the Governments of Iran, the Russian Federation, and North Korea, and for other purposes, или «Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act»
[2] Decapitation – обезглавяване; от лат. caput, capitis, означаващи глава.
[3] Консциентална война – война, която поразява съзнанието, сломява имидж-идентификацията на населението на противника; от лат. сonsciencia – съзнание
[4] Децимация – дословно, убийство на всеки десети; от лат. decima – десета част; изтребване; опустошаване; унищожаване.

Скъпи приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да ни подкрепите ТУК по БАНКОВ ПЪТ или чрез PayPal.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Юрий Крупнов

Юрий Крупнов

Юрий Крупнов е руски държавен деец, политик и общественик. Публицист и сценарист. Председател на Надзорния съвет на Института по демография, миграция и регионално развитие и на Движението за развитие. Член е на Федералния съвет на руската партия „Партията на делото“. Лауреат на президента на Руската федерация в областта на образованието и държавен съветник на Руската федерация.

 1. Пламен каза:

  Олигарсите би трябвало да прочетат и проучат съдбата на руските богаташи след революцията.!Тези, които отиват в т.нар.. свободен свят много бързо биват декапитализирани, към тях отнасят с презрение и недоверие и те преживяват наистина огромна трагедия Много по-голяма от тази, която си представя Бунин, защото в шлепа е само тази част, която не знае накъде отива…

 2. Атанас каза:

  Интересен анализ. Трудно ще се осъществи като се има предвид 100 год. изолация на обикновения гражданин от контактие с нормално цивилизовано общество и което е подлижено на непрекъснат натиск на пропагандата. Хубаво би било Русия да се промени и да стане нормален партньор на света вместо да бъде източник на агресия и насилие. Но не съм сигурен дали може да стане.!!

  • Десислава Аврамова каза:

   „Източник на агресия“? Русия?
   Атанас….ти не заслужаваш да се наричаш Българин! Може би щеше да си много доволен ,ако „агресивна Русия“ не ни беше помогнала да се освободим от Османската империя и щеше да си още по-щастлив сега да се казваш АСАН ХАСАНОВ – вместо Българскто име Атанас!? Ето заради такива НЕБЛАГОДАРНИ предатели като теб Бългория е в това положение! Срам ме е,че имам такива сънародници като неб наричащи се Българи!!!
   П.С. Безплатен съвет от мен – Вземи и прочети малко Българската ни и световна история,за да проумееш как точно любимото ти “ цивилизовано“ Западно общество е подпомагало първата Ислямска държава- Османската империя…как са ги снабдявали с оръжие е обучавали офицери за тях….които са убивали и преследвали и твоите пра-баби и дядовци….
   И не Англия или Франция са дошли да се бият и загиват наравно с дядо ти, а РУСКИ ВОЙНИЦИ са си оставили костите в България! …предател!!!!

   • Без име :-) каза:

    Далеч по-просто е, но следва да се разбира фундамента на геополитиката, по Макиндер/Хаусхофер.

    Геополитиката е за столетия, не за задника на едно посредствено днешно олигархче, като тия около светилото прочело Винету ;-). Хубав роман ама за тинейджъри, поне аз тогава го четох ;-) – Поразяващата ръка, карабината Хенри и Мечкоубиеца :-))).

    Та да задам въпросче като за „историк“ у първи кърс на СеУ-то,:

    КОГА в ИСТОРИЯТА си България е била морска СИЛА?

    Че дори Симеон като стига до Цариград, мноооо-ого преди османлиите установява, че има нуждае от флот за да го превземе ;-))).

    Кои са сухопътните сили, кои морските и каква е разликата между тях ?

    Това, ще ви покаже кой е традиционния път на българите и кои са техните естествени съюзници и кои са само партньори, нищо повече, в геополитически(стратегически) план, тактическия – едно поколение – е просто игра, теория на игрите :-))).

    По въпроса за разбирането предпочитам да цитирам не кой да е а Файнман, който на свой ред цитира Дирак ;-).

    „It will take you some time to understand what should happen in different circumstances. You will have to solve the equations. Each time you solve the equations, you will learn something about the character of the solutions. To keep these solutions in mind, it will be useful also to study their meaning in terms of field lines and of other concepts. This is the way you will really “understand” the equations. That is the difference between mathematics and physics. Mathematicians, or people who have very mathematical minds, are often led astray when “studying” physics because they lose sight of the physics. They say: “Look, these differential equations—the Maxwell equations—are all there is to electrodynamics; it is admitted by the physicists that there is nothing which is not contained in the equations. The equations are complicated, but after all they are only mathematical equations and if I understand them mathematically inside out, I will understand the physics inside out.” Only it doesn’t work that way. Mathematicians who study physics with that point of view—and there have been many of them—usually make little contribution to physics and, in fact, little to mathematics. They fail because the actual physical situations in the real world are so complicated that it is necessary to have a much broader understanding of the equations.

    What it means really to understand an equation—that is, in more than a strictly mathematical sense—was described by Dirac. He said: “I understand what an equation means if I have a way of figuring out the characteristics of its solution without actually solving it.” So if we have a way of knowing what should happen in given circumstances without actually solving the equations, then we “understand” the equations, as applied to these circumstances. A physical understanding is a completely unmathematical, imprecise, and inexact thing, but absolutely necessary for a physicist.

    http://www.feynmanlectures.caltech.edu/II_02.html

 3. audio in каза:

  Първото, за което се сетих, след като прочетох материала, е поговорката „Кучетата лаят, керванът си върви“. В тази статия http://www.memoriabg.com/2017/10/10/usa-razpadut-na-imperiata/ авторът Кристофър Хеджис говори за разпадащата се деиндустриализирана Америка. А тук авторите говорят за деиндустриализираната през последните 25 години Русия и се надяват у постсъветските олигарси да заговори любовта към родината, за да върнели капиталите си от чужбина. Много интересно, след като и двете супердържави са деиндусртиализирани, къде отидоха индустриите им?
  Американците плашат със санкции, руснаците пък се готвят за скок. Очевидно е, че навлизаме в следващия етап на развитие на световния комунизъм.

 4. Без име :-) каза:

  Та в духа на Винету ;-), има само една война която има значение и тя се води :-(, ;-).

  https://www.youtube.com/watch?v=NGQ84HdgxYI

 5. Желю Железов каза:

  Началото на статията впечатлява силно. Посочените факти в битието на РФ са верни, както е искрено и осъждането им. Това важи за първата част, смислово отделена от втората със съждението: „Затова вместо злорадството на нашите местни гамени за това как ще „разсъбличат“ постсъветските богаташи, заграбили несметни богатства, при отговорните хора възникват съвсем други чувства и мисли: как да спасят страната и руснаците, как да направят крачка в името на достойното бъдеще?
  Във втората част авторът вижда спасението на страната и руснаците чрез скок във всестранното развитие на РФ, който Путин лансира вече няколко пъти, но той все не започва. От тук нататък статията губи абсолютно научната си ценност, превръща се в интелектуална плява. Причина за това е, че г-н Крупнов не иска и/или не може да разбере същността на сега господстващия обществен строй в страната и затова го определя с ненаучното понятие, с мантрата „посткомунизъм”.
  Необходимата и истинска предпоставка за научен анализ и правдоподобна прогноза в случая е: в Русия е реставриран един особен вид капитализъм, определян като периферен. Днес там към него има три вида отношение. Едни (48-50%), които Крупнов нарича гамени, са за преодоляването му и установяване на сталински тип социализъм. Други – либерална опозиция или „западници”, апологети на компрадорската буржоазия – са за запазването му. Третите, лидер на които е президентът Путин, се борят за преодоляване на периферната природа на капитализма, и се надяват, че в условията на един „истински”, но с руска специфика, капитализъм, ще преодолеят изоставането чрез скок в развитието на страната. Моето мнение: бъдещето, и то близкото, е на първите.

 6. един каза:

  Някъде по-горе една госпожа говореше за мобилизация и как руският народ можел да покаже на какво е способен.Наслушаш съм се на много такива неща. Живял съм в тази страна ,познавам много добре мисленето на руснаците ,познавам манталитета им и ще ви кажа следното -НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ ,НИКОГА НЯМА ДА СТИГНАТ НИВОТО НИТО НА АМЕРИКА ,НИТО НА ЕВРОПА ,НИТО НА АЗИЯ.
  ЗАПОМНЕТЕ НИКОГА ! И бъдете горди ,че сте българи. Ние сме в пъти по-качествен човешк8 материал от тях. Българина в сравнение с тях е както германеца в сравнение с нас. Имахме исторически късмет ,че ни приеха отново в Европа ,Русия няма никога да и се случи подобно нещо.

 7. Мария каза:

  Русия не трябва да се стреми да бъде като западните държави. Те изгниват отвътре и след няколко десетилетия ще се променят из основи, под въздействието на нахлуващите пришълци, носещи съвсем друга, много по-ниска култура и религия.
  Русия трябва да даде път на алтернативността – в науката, в духовните учения, в екологичния начин на живот, в медицината. Тя ще спечели много, ако стане център на новата култура, която идва да замени консуматорската западна култура.

  • Тодор каза:

   Харесвам казаното от Вас! На същото мнение съм.

  • СТОП*КЕМТРЕЙЛС СТОП*ГМО СТОП*ВАКСИНИ каза:

   Карл Сейгън Е ПРАВ и ЕДИНСТВЕНО за ТАЗИ ИСТИНА ВСЕКИ ЖИВ ТРЯБВА ДА СЕ БОРИ ДНЕС останало от което се интересувате , няма да се случи, ако не можете да дишате въздуха и да пиете водата. Не губете време. Направете нещо. Вие сте ЖИВИ по една случайност в абсолютно критичен момент от Историята на нашата планета.Време е да спрем ???мърчаливо да Позволяваме да ни пръскат като НАСЕКОМИ а вместо това да станем част от процеса за спиране на най- големия геноцид в историята на човечеството ни . БЛОКИРАН е всеки един човек а това е което трябва да осъзнае Е собствения му егоизъм !? ЧЕ НЕ СЕ ШЕГУВАТ с човечеството с ГМО храни с КЕМТРЕЙЛС и ВАКСИНИ .Всичко друго е второстепенно . Путин и Тръмп сами не могат да стопират този процес .Този път за промяна от всички нас зависи да се замени консуматорската западна култура , не от Тръмп ни от Путин ,те са и против ТРАНСХУМАННО ФРАНКЕНЩАЙН човечество?

 8. Тодор каза:

  САЩ и Англия, чрез капитала, ограбват много хора по света. Същото правят и други икономически силни страни. На руснаците, кражбата чрез капитали не се отдава, но за сметка на това, те имат силен стремеж за освобождаване от експлоатация на човек от човека. Тази наклонност, заедно с специфични черти от характера: смелост, чувствителност и любов към родина, ги правят самоотвержни защитници на родината си. Затова, за запада Русия е главния враг, който не знаят, как да победят.

  • Тодор каза:

   Последното изречение да се чете: Затова, за Запада Русия е главния враг, който не знае, как да победи.

 9. drednaut каза:

  На една балистична ракета пише “ ПОСЛЕ МЕНЯ , ТОЛЬКА ТИШИНА “ .
  Как ще се коментира това ?

 10. Ерик Земур каза:

  Ако губим шока на образите, печелим тежестта на думите!

  Оливър Стоун получи много тежки обиди. Самият Путин го бе предупредил: “Ще ви накарат да страдате заради това, което направихте”. Западните медии припомниха интервютата на френски журналисти с канцлера Хитлер през 30-те години. Вярно е, че Стоун не крие симпатията си към своя събеседник, нито критиките си към империалистическата политика на своята родина, до такава степен, че Путин трябва да спре устрема му: “Не се опитвайте да ме накарате да правя антиамерикански изявления”. Но Стоун не се колебае да му постави дразнещите въпроси – за личното му богатство, за хомосексуалистите или за Украйна, и да се връща към тях неуморно, когато отговорите на Путин са прекалено кратки.

  Тежестта на думите

  В това е ползата от книгата след филма: ако губим шока на образите, печелим тежестта на думите. В мозъка на Владимир Путин сме. Разхождаме се там по някакъв начин, тъй като емпатията, за която толкова упрекваха Стоун, е най-доброто средство стопанинът на Кремъл да се довери, както никога досега. Четем презрението му към Горбачов и уважението му към Сталин. Ретроспективният му гняв срещу наивността на Елцин, който разкри на американците дори ядрените тайни на бившия Съветски съюз. Разбираме, че Путин никога не поема инициативата, но винаги реагира; никога в атака, винаги в защита. Крим е отговорът на Косово; военната намеса в Сирия е поуката от либийския хаос.

  Разбираме, че за него нито Франция, нито Германия, нито Англия вече съществуват. На Оливър Стоун, който пита за залеза на тези някога велики сили, Путин студено отговаря: “Първата световна война. А после Втората световна война. Лесно е за разбиране”. За Путин единствената структура, която съществува, е НАТО, а не Европейският съюз, за който никога не говори. Няма европейски суверенитет, за който мечтае Еманюел Макрон, а американски суверен и неговите европейски васали. Вече няма французи, а галориканци: Путин би се съгласил с диагнозата на Режис Дебре.

  Неговият блестящ и безпощаден анализ на НАТО, който вече няма легитимност след падането на Съветския съюз, и си търси враг, за да оцелее и да увековечи американската хегемония, има голистки акценти. Както и неговата настървена защита на суверенитета: “Наистина има само шепа държави, които могат да се похвалят с истински суверенитет. Другите страни са с вързани ръце и крака от своите задължения на съюзници”.

  Путин има само един събеседник, САЩ, които нарича със саркастична ирония “нашите партньори”. Той е разбрал най-важното: “Любопитното при вас е, че президентите се сменят, но не и политиката”. Това, което той нарича “бюрокрацията”, а Оливър Стоун “дълбоката страна”, властват изцяло.

  Последната среща между двамата мъже се провежда след победата на Тръмп, която Путин отрича да е провокирал. Толкова по-добре, че той предварително обявява, че този избор няма да промени с нищо американската политика!

  Много коментатори ни обясняваха до втръсване, че руснакът искал да възкреси климата на Студената война от носталгия по една епоха, в която Съветският съюз е бил едната от двете суперсили. Но обратната теза е също толкова основателна, за американската геостратегия, която никога не се е отказвала от основните си принципи, а именно да поддържа разделението между Германия и Русия, за да съхрани хегемонията над тази Евразия, залог на нейното световно господство.

  Путин показва силите си, за да прикрие по-добре слабостите си: намаляваща демография, за която прави всичко, за да я съживи; икономика, която не успява да се измъкне от зависимостта си от горивата; военен бюджет, ограничен от оскъдността на промишления и финансов апарат: 60 милиарда разходи срещу 600 милиарда при американците! Далеч сме от надпреварата във въоръжаването от времето на Студената война.

  Путин наистина е лидер на нация, която търси себе си, между покойната съветска комунистическа идеология и възстановяващата се руска национална идентичност, между царете, Православната църква и олигарсите, собственици на английски футболни клубове. Той е певецът на един наранен национализъм, донякъде като френския национализъм след падането на Наполеоновата империя или загубата на Алжир. В това е голямата заслуга на Стоун да ни го разкрие по този начин.

  В очите на западните медии и феминистките и ЛГБТ лобита, които служат на идеологическите си ментори, Путин е въплъщение на властния и сигурен в себе си “мачо”. Путин обича да ги провокира със своите шеги:

  “Нямам добри и лоши дни. Не съм жена”.

  Но важното е другаде: Путин е представител на белите руснаци, притиснати в демографските клещи между мюсюлманското изобилие отвътре (които ще представляват 30 на сто от населението на страната след 20 години) и неумолимия подем на китайската сила отвън. Той е човек от ХIХ век, който си служи с неговите оръжия, както са правели някога, докато европейците са хора на ХХI век, които се кълнат само в икономиката и правото.

  Путин разбра, че е в една лодка с европейците от Запад. Лодка, която прилича на сала на Медуза. Но, за разлика от своите “партньори”, той избра да погледне реалността в лицето. Да падне, но с оръжие в ръка. Путин е нашето угризение и носталгия. По тази причина толкова му се ядосват.

  Автор: Ерик Земур, “Фигаро”

 11. NATO meets in Brussels to discuss the final obstacle to US world domination: Russia and China каза:

  Америка контролира политиката на НАТО. Алиансът служи като глобална империалистическа армия – затопляйки мисията си, а не насърчавайки световния мир и стабилност.

  Нито пък има нещо общо с отбраната в момент, когато единствените заплахи, пред които са изправени членовете на алианса, са изобретени. Реалните такива не съществуват.
  Световните понятия за мир и стабилност противоречат на целите на САЩ, които искат неоспоримо господство над световните държави, техните ресурси и население.

  Абсолютната абонаментна американска програма включва безкрайни войни на агресия, които искат всички суверенни независими народи да бъдат заменени от американски васалистки държави, създаващи световни общества на владетели / бежанци, затвор на открито за обикновените хора, ако се противопоставят – свят несигурен и неспособен да живее.

  На 8 и 9 ноември министрите на НАТО се срещат в Брюксел. Подобно на предшествениците си, генералният секретар Йенс Столънтенберг бе назначен да служи на интересите на САЩ, като приема заповеди от Вашингтон.

  Въпросите, които ще бъдат обсъдени в сряда и в четвъртък, включват преразглеждане на командната структура на НАТО, включително „нова команда за защита на морските линии на комуникация между Северна Америка и Европа и друга команда за подобряване на движението на войските и оборудването в Европа“, казва Столънтенберг „Нашата способност да движим сили“, добави той.

  Срещу това, той не обясни – подготовката за война с Русия, нестабилната цел, независимо дали е била водена или не. По-вероятно е, отколкото не е напред – модерна операция „Барбароса“ с атомни бомби, ако бъде пусната.

  Русия и Китай представляват крайната граница на съпротива срещу американското търсене на глобално господство. Евентуален конфликт и срещу двата народа е зловещо възможен, може би вероятно или сигурен, ако се случи мрачна перспектива.

  Високо на министерската програма е подобряването на инфраструктурата за затопляне, включително модернизирани пътища и мостове, улесняващи движението на войските, оръжията и оборудването.

  Така нареченото „възпиране за колективна отбрана“ е кодът на кода за възможни настъпващи операции. Частният сектор в НАТО страни имат „важна роля“, заяви Столтенберг.

  В края на октомври руският министър на отбраната Сергей Шойгу обясни, че нацията трябва да се справи със сериозни заплахи по западните си граници.

  По време на заседание на борда на министерството на отбраната той каза: „военното и политическото положение на западните ни граници остава напрегнато и показва тенденция към ескалация“.

  Военните сили на НАТО, ръководени от САЩ, са разположени заплашително близо до руските граници, а враждебното им присъствие е причина за сериозна загриженост.

  Ако руските войски бяха разположени по северните и / или южните граници на Америка или в крайбрежието край бреговете на изток, запад или Персийския залив, Вашингтон щеше да обмисли присъствието им като военно дело. Може да последва конфликт.

  Американското провокативно източноевропейско присъствие окуражава Москва с основание, Шойгу обяснява:

  „Интензивността и мащабът на оперативното и бойно обучение на военните сили на държавите- членки на блока в района на нашите граници нарастват“.

  „Само през последните три месеца са имали над 30 тренировки в източноевропейските и балтийските държави“ – засилване на напрежението, Shoigu добавя:

  „Изпълняваме набор от мерки за неутрализиране на възникващите предизвикателства и заплахи“, включително модернизирания хардуер, позициониран от края на годината и модернизираната инфраструктура.

  Бившият ръководител на руските въздушни войници / настоящият долен председател на Върховния комисар по отбрана на Държавната Дума Владимир Шаманов предупреди за враждебно нападение на НАТО, което „не донесе нищо положително“, каза той.

  Като се има предвид яростта на Америка за безкрайни войни и глобално господство, заплахата от катастрофална ядрена война е зловещо реална.

  http://theduran.com/nato-meets-in-brussels-to-discuss-the-final-obstacle-to-us-world-domination-russia-and-china/

 12. Боян Чуков каза:

  Доналд Тръмп практически е почти обезличен от „дълбоката държава“ в международните отношения като президент на САЩ.

  http://a-specto.bg/putin-ochakva-2018-godina-nespokoen-i-bez-nastroenie/

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни