Горчивата победа на Меркел

German Chancellor Angela Merkel gives a speech at the Bundestag (lower house of parliament) in Berlin on September 5, 2017. Merkel and other top officials debate the state of the nation in the lower house of parliament, less than three weeks ahead of the general election. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)

Ангела Меркел спечели пореден мандат и ще състави правителство. Това не е изненада. Въпросът е с кого и кога. Само преди година победата не изглеждаше така категорично. Защо Меркел преодоля ниския си рейтинг и с наближаването на изборите се почувства по-уверена?  Причините са три. Първо – икономиката на страната тръгна уверено нагоре, безработицата пада, вълната от протести също. Заслуга на Меркел? – едва ли, просто светът преодоля кризата. Икономическата. Щастлива случайност е, че това съвпадна с намаляването на притока на бежанци към Германия от една година насам. Това е втората причина. Третата я назова в първото си интервю след вота кандидатът на социалдемократите Мартин Шулц. Това е политиката на „приспивателните хапчета“, която канцлерката води през последната година по отношение на горещите вътрешно-политически проблеми, каза той пред репортер на ARD. Липсата на сериозен дебат по мигрантската политика и замитането на проблемите по въпросите на вътрешната сигурност приспа до голяма степен иначе будното германско общество.

И все пак драма имаше. Драматична загуба на гласове за християндемократите (ХДС/ХСС) и социалдемократите с рекорден спад. И за двете големи партии това са най-ниските изборни резултати въобще след Втората световна война. Партията Алтернатива за Германия е трета сила в германския парламент. И за да бъде драмата по-голяма, минути след оповестяването на изборните резултати, Мартин Шулц обяви оттеглянето на социалдемократите в опозиция.

2-format6001

Социалдемократите се оттеглят в опозиция. Foto: Nietfeld/dpa

 

Всъщност резултатите показаха, че победител в изборите е партията Алтернатива за Германия (AfD), която влиза за първи път в германския парламент, при това като трета политическа сила. Да припомним, че AfD е основана през 2013 година. Стъпвайки на политическата цена със своя евроскептицизъм, две години по-късно главни теми на партията стават политиката спрямо бежанците и ислямизирането на Германия, премахване на санкциите и нормализиране на отношенията с Русия. Според проучване на общественото мнение на FORSA, 63 % от германците са за подобряване на отношенията между Германия и Русия. Партията отчете тези настроения и апелира в предизборните си послания за отмяна на икономическите санкции. Има логика – необятен пазар за германски стоки, нови работни места.

След известен престой навън, в Бундестага отново влизат либералите от Свободната демократическа партия (FDP). Макар и по-скромно, места ще имат и Зелените, и Левицата.

Разбира се, резултатите от вота за либералите ще позволят на Меркел да състави правителство с тях, но с известни уговорки. Разбира се, тя ще трябва да привлече за тройна коалиция и Зелените. Досегашният коалиционен партньор – социалдемократите, се отказват от участие в правителство, което ще направи партията най-влиятелна опозиционна сила. Очевидно те имат нужда от „глътка опозиционен въздух“, от преосмисляне на стратегии и политики до следващите избори след четири години. Иначе при участие на социалдемократите в каквато и да е коалиция, Алтернатива за Германия щеше бъде партията, водач на опозицията в парламента. А това би означавало още по-труден и непредвидим Бундестаг, не че при създалата се обстановка ще е по-лесно за управляващите. Набиращата все по-голяма тежест в партията Алис Вайдел, икономически експерт и сочена за евентуален водач на парламентарната група, има реални шансове за крайно-десен председател на бюджетната парламентарна комисия на Бундестага, смятат някои политолози в Германия. А това не е никак без значение, особено когато трябва да се гласуват бюджетни средства, включително за покриване на нуждите за мигранти, бежанци и безработни роми от Източна Европа.

„Ние сме в Бундестага и ние ще променим Германия“ – бяха първите думи Александър Гауланд от ръководството на AfD след обявяването на резултатите. Наистина, за управляващите няма да е никак комфортно в парламента с 95 алтернативни депутати, както и извън него.

afd-wahlsieg

Третата парламентарна сила Алтернатива за Германия – водачите на листи Александър Гауланд и Алис Вайдел

 

Сформирането на самия кабинет от една широка коалиция ще бъде много трудна задача за бъдещия канцлер на Германия. Участието на либералите от FDP в лицето на младия водач на листите Кристиян Линднер не е по вкуса на френския президент Макрон, оповестиха веднага парижки медии. Защо ли? Линднер е върл противник на общите финансово-политически решения в ЕС и идеите за взаимните спасителни и финансови компенсаторни мерки между по-богатите и по-бедните страни-членки на еврозоната. А френският президент се надява още преди съставянето на новия кабинет в Берлин да пришпори идеята за общ финансов министър и единен инвестиционен бюджет на еврозоната. Дали ще бъде все така сплотен тандемът Франция-Германия, ще проличи след няколко месеца. След Брекзит, Германия все по-настойчиво се стреми да свири първа цигулка в ЕС. Нещо, което едва ли се харесва в Париж, но и във Вишеградската четворка, особено във Варшава. За консолидирането на Евросъюза на Меркел ще й липсва Мартин Шулц. С новите коалиционни партньори тя ще има проблеми, особено в лицето на FDP, която по традиция е склонна за две скорости в Европа и която е за нов имиграционен модел. Няма да е лесно и със Зелените, които вече като участници във властта ще изискват промени в политиката на Тръмп по отношение на енергетиката, околната среда и климата. Партията е за стриктно спазване на климатичното споразумение от Париж.

lindner

Ройтерс: „Кошмарът Линднер“

 

Ще успее ли новият кабинет на Ангела Меркел да съдейства за консолидирането на Европейския съюз – това силно ни интересува и нас в България.

За финал – една интересна статистика на Изследователска група „Избори“ на телевизия ZDF. Възрастните избиратели, предимно възрастните жени, се погрижиха Ангела Меркел да спечели своя четвърти мандат. Според резултатите от едно допитване, избирателите над 60 години са дали 41 процента от гласовете за ХДС/ХСС.

Скъпи приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас, можете да ни подкрепите чрез PayPal или по БАНКОВ ПЪТ.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Александър Александров

Александър Александров

Александър Александров е журналист, завършил НЕГ „Проф. К.Гълъбов“, София и Немска филология в СУ „Св Климент Охридски“. Работил е като отговорен редактор и зам. главен редактор в Радио България на БНР (програмите на чужди езици на националното радио). Преводач от немски език.

 1. Ben Garrison каза:

  Правителствата, банките, медиите …
  всичко е управлявано от концесионери
  целта e да смачкат Aрийската раса!?
  Но те няма да смачкат стария Бени

  The governments,the banks,the media…
  it is all run by conniving kikes for the purpose
  of trying to bring down the Aryan race
  But they won’t bring down old Benny

  http://www.img-share.eu/f/images/423/benny3LCVD8m.jpg

 2. Светлин каза:

  Иван Запрянов ще е хубаво да напише статия за Балканите в момента.

 3. Ориана Фалачи каза:

  Извинение, за да се плащат огромни заплати, освободени от данъци, на евродепутати, които заедно с чиновниците на Европейската комисия си живуркат в Брюксел. Това е номер да си навират носа в нашите джобове и да тъпчат организмите ни с генномодифицирани храни. Месо, което вече не е месо, риба, която вече не е риба, зеленчуци, които вече не са зеленчуци, пармезан, който вече не е пармезан, мляко, което вече не е мляко, вино, което вече не е вино. Така новите поколения, освен че израстват, без да знаят вкуса на истината, не научават и какъв е вкусът на добрата храна.

  http://e-vestnik.bg/27044/ako-narugaete-vatikana-isus-ili-sasht-tova-e-svoboda-na-slovoto-ako-kazhete-neshto-protiv-islyama-vie-ste-ksenofob-rasist/

 4. Юрген Рот - RIP каза:

  Откакто България е член на Европейския съюз, за нас се говори като за най-бедната страна със зависими медии, корупция, подкупни политици, държава на мафията. Има ли “рецепта” за лечение на тези болести?

  Има. Гражданите трябва да излязат на барикадите. И едновременно с това масивно да подкрепят и насърчават демократичните политици, каквито за щастие има и в правителството на Бойко Борисов. Вие трябва да сте силни и непримирими, ако наистина искате да промените нещо.

  Rest In Peace Юрген

 5. Желю Железов каза:

  Господин Рот,
  Силно желая да прочета ваше определение на термина „демократичен политик“, т. е. да изложите понятие за него. И според това определение да посочите поне един демократичен политик от правителството на ББ. Съществува широко прието понятие за умен политик. Смятам, че в съответствие с него в сегашното правителство има не повече от двама и това са Томислав Дончев и министърът на здравеопазването ген. Николай Петров. Останалите са само тарикати, макар и от екстра класа. (тарикат /ар.-тур./ Хитър и дързък човек, изпечен градски вагабонтин, когото не могат да излъжат. Български тълковен речник).

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни