Не калинки, пиявици вече се разпореждат с живота ни!

18300976_1682991505337799_2411436903980602788_n

Лиляна Павлова, която 20-годишна (!) става мениджър по програма „Фар“ и оттогава все по министерства пребивава

 

от Диян Божидаров, в-к Сега

Важната новина от новото правителство е, че хора без ден реален трудов стаж, абсолютни анонимници в професионалния живот, ръководят България. И че това стана норма

Един съвет към амбициозните младежи в България. Ако искате да направите кариера, да натрупате влияние и пари, да ръководите хора и цяла държава, не е нужно нито да се посвещавате на професия, нито да отделяте залък, нито да усъвършенствате умения и знания, нито да правите бизнес, поемайки съпътстващите житейски рискове; достатъчно е просто от студентската скамейка да се завъртите край партия, да сте трудово мобилен спрямо нея (да не се притеснявате да я смените), или пък да се включите в някоя уж обществена сфера от обръчите на държавната администрация. Един ден вие със сигурност ще управлявате тази държава. Най-добре е, разбира се, ако имате вуйчо, татко или дядо владика.

За новото българско правителство, оповестено в сряда и гласувано вчера, за кратко време се каза доста – постове и ресори се „разджуркаха“ с цел трудоустрояване на хора, прозира задкулисие, ГЕРБ концесионираха министерства, дадени формално на националистите и т.н. Но най-важното остана в сянка. То е, че стана норма хора без никакъв реален трудов стаж да бъдат произвеждани в държавни ръководители. Момчета и момичета, които пирон не са забили в живота си и не са познати в нито една професионална област,

се оказват „експерти“ и непрежалим „управленски потенциал“.

Никнат от студентската скамейка, растат из коридорите на властта, оформят се житейски и „професионално“ изцяло в досег с бюрокрация и партии и…в един момент поемат ръководни постове и се разпореждат с България. Някои наистина имат владика в рода си, други просперират благодарение на партиите. Заедно образуват каста от партийци и „държавници“, която без никакъв досег с професионален, съсловен, въобще реален живот (камо ли да се докажат, да са най-добрите!), определят на всички нас кое е добро, зло, правилно, неправилно, създават правилата, средата…Допирът им с живия живот е бил винаги един – от позицията на администратори и началници.

14012015-1Новият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов е вече „улегнал политик“. Кой не го знае, кой не е слушал за него – от Македония през България до Бесарабия. Депутат вече в 4 парламента, почти четвърт век лидер на ВМРО. Сеща ли се някой, въобще хрумвало ли е на гражданите на България, че този човек няма и ден реален трудов стаж? Веднага след студентската скамейка е назначен за секретар на ВМРО. Нищо не е произвел в живота си, нищо не е създал, в никаква среда не се е доказал, освен политическата. Партиец и депутат – това му е професионалната биография. Днес този човек ще отговаря и наставлява отбраната, вътрешния ред, националната сигурност. А и знаем от дългогодишното му законотворчество, че разбира от бежанци, роми, семейно планиране, образование, енергетика, стимулиране на дребен бизнес…Къде ли е придобил всички тези знания? Естествено, Каракачанов нямаше да е това, което е, без баща си (Дончо Каракачанов, комунистическа номенклатура) и кариерата си в ДС.

n-nankovНовият министър на регионалното развитие Николай Нанков е на 34 години. За краткия си живот на зрял човек е бил един път депутат, два пъти зам.-министър и един път областен управител. Ръководи Ловешка област на 26 години!? Кога този човек е работил друго, освен началник? А, да,

като юноша е специализирал „Споделяне на ценностите и идеите на ГЕРБ“.

krasimir-valchevМинистърът на образованието Красимир Вълчев (роден 1975 г.) на 27 години влиза като чиновник в Министерството на финансите и пише държавния бюджет. На 34 години е главен секретар на МОН, почти винаги е бил такъв до днес. Известен е като порядъчен човек, но нямаше да просперира без набъркване в политиката (стартът е от СДС – Варна).

Николина Ангелкова, която, знае се, много разбира от туризъм, 25-годишна е била съветник на парламентарната комисия по регионална политика и благоустройство (консултира съгражданина Ремзи Осман, ДПС). 31-годишна тя дефилира из агенции и министерства и така до днес. Първият й досег с туризма е назначаването й за министър през 2014 г.

2017-05-04_233851Министърът на икономиката Емил Караниколов на 24 години е юрисконсулт на Столична община, от тогава не излиза от ръководните постове на администрацията. Новото е, че незаменимият специалист на ГЕРБ вече е припознат и от „Атака“.

Списъкът може да бъде продължен. С Лиляна Павлова, която 20-годишна (!) става мениджър по програма „Фар“ (чиста административна длъжност). С Владислав Горанов, който на 21 години е на работа в министерството на земеделието, а на 24 е началник отдел във финансовото. Може да припомним Кристиян Вигенин, който пое външните работи на България след изцяло партийна кариера (БСП), както и съратникът му Сергей Станишев, който стигна по-далеч – премиер. За агенциите и ведомствата надолу по вертикала даже няма да споменаваме. „Българският Бил Гейтс от „Напоителни системи““ (Георги Харизанов) не е емблема, той е състояние.

Свикнахме с всички тези хора. Трябва да ги слушаме, да им се подчиняваме, те се разпореждат с нас, с децата ни. Днес те и такива като тях стават министри, приемаме го за нормално. Тази „нормалност“, това обичайно състояние е важната новина от новото българско правителство. Даже не прави впечатление, че до момента на влизането във властта всички тези хора са абсолютни анонимници не само в обществения живот въобще, а и конкретно в поверения им ресор.

Какви ли щяха да бъдат без партии и вуйчовци?

До вчера ги наричахме калинки, но предвид пораженията, не са ли пиявици?

Другото с новото правителство е проза. Имаме един сигурен министър на Делян Пеевски (герберът-атакист Караниколов), друг почти такъв (Румен Порожанов), имаме име, което е абсолютен скандал (пак Порожанов – няколко пъти шумно разследван, няколко пъти бит, със спрени пари от Брюксел за оглавявания от него фонд „Земеделие“). Налице е една трудоустроена „грешка“, на която Борисов очевидно търсеше работа (Цецка Цачева). Има го и абсурдът министърът на външните работи да е вицепремиер по съдебната реформа (Екатерина Захариева). Да не забравяме и чичковците патриоти Каракачанов и Симеонов, които следваше някак да бъдат уредени във властта, макар агентурното минало на първия да рискува проблеми с евроатлантическите съюзници. Доста неща си имаме, обаче и нещо липсва. Няма го Вежди Рашидов, който щеше да влиза в правителството, защото е етнически турчин. Отказа се, нека сега българите гадаят туй ли му беше най-голямото достойнство на Рашидов. Липсва и Лиляна Павлова там, където сме свикнали да я гледаме (регионалното развитие). Сложена бе да отговаря за подготовката на председателството в ЕС, като преди това съвсем целенасочено бе прожектиран сериала „Лили носи скъпа чанта“. Ако министри сменят постове заради чанта, то, по дяволите, в каква държава живеем наистина!?

zx860y484_2965361

Правителството „Борисов-3“ полага клетва в Народното събрание, 4 май 2017

 

Впрочем по отношение на „кариерното развитие“ на държавните мъже и жени има още един интересен момент. Безценна банка кадри на настоящата власт се оказа групичка хора, именуващи се Институт за дясна политика, които от самото създаване обикалят медиите и обясняват колко прекрасна партия е ГЕРБ. Т.нар. институт и при старото правителство вкара човек (Тома Биков – в канцеларията на Румяна Бъчварова), и сега сполучи – цял министър (Нено Димов, бивш десебар, сега номинация на ВМРО). За малко да има и втори – на културата (Петър Николов, също многопартиец, зет на Йордан Соколов). Фронтмен на въпросния институт е самият Бил Гейтс Харизанов, който очевидно

чака ред да бъде достатъчно добре препран биографично,

за да се разпорежда пак с напоителни и други системи.

neno-dimov-vleze-otnovo-v-ekoministerstvoto-445084

Нено Димов стана министър от квотата на ВМРО

 

Не си мислете, че тези хора са непременно лоши. Напротив, питайте доста медии, претендиращи да правят качествена журналистика и да проправят път на доброто. Те всекидневно им дават трибуна в качеството на „независими“ и „експертни“ наблюдатели, следователно смятат въпросния институт за позитивно явление. У нас всяка групичка от случайни граждани може да се именува я „институт“, я „академия“, я „инкубатор“ (каквото си пожелае), медиите безкритично да препредават названието и в един момент тя да произведе министри – безценен инженеринг, нали.

С една дума, младите хора в България да не мързелуват, ами да се навъртат край партии и институти – това е най-важно за карирерното им развитие. Пък тия, които имат дядовци партизани, бащите им са стара или нова агентура (или те самите са!), няма да ги мислим – България 2020, България 2030, България 2100 са техни. Някога мислехме, че няма да е така, ама се оказа точно така!

Източник: вестник „Сега“

Скъпи приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако нашият проект е полезен за вас и желаете да участвате като дарители, можете да ни подкрепите чрез PayPal или по БАНКОВ ПЪТ.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Гост-автор

 1. Tsenko каза:

  Tui vurvi sveta.Ne ot losho kum dobro,ne ot dobro kum po-dobro,a ot losho kum po-losho,protivno na logikata I na prirodnite zakoni.Zashto li taka be,hora?Ami kak inache?Loshoto durvo rajda loshi plodove,a ot loshite plodove ,izrastvat loshi durveta ,koito rajdat otnovo loshi,daje po-loshi plodove I t.n. do sega,28 godini se dokazva tova,koeto Bible kazva iasno I prosto.A naukata kazva „Ot neshto stava nishto,no ot nishto neshto ne stava.“28 godini starite -novi upravnitsi v BG dokazvat dokazanoto.Genialno ,bratia bulgarski upravnitsi,otkrihte koleloto,no zashto li ne go polzvate,a polzvate skupi koli ?Nali ste silni I vsichki vi obichat,zashto plashtate chujdi pari za ohrana ?Nali ste umni I vsichko znaete,zashto plashtate narodni pari na suvetnitsi? A Bg narod gleda s interes I nedoumenie tezi 28 godishni neshtastni projecti I se chudi kakvi GMO hora sa se proizveli na Bg ,che EU zemia.Zashto li gi ne izpratim na Lunata bez vrushtane,kakvo li tam biha natvorili?Ne,ne biva, I za tam sa opasni,zashtoto ne znaiat kakva opasna prirodna greshka sa.

 2. Без име :-) каза:

  Така работи Димокра-сито. Нъл туй сакате ;-).

  Ди-мо-кра- (д)ци ! Ди-мо-кра- (д)ци ! Ди-мо-кра- (д)ци ! :-)))

  Вижте, Изборите са като Тото. Реалния печеливш е тоя изобретил и организира системата :-).

  Но за да се поддържа интереса на тото-„играчите“ се иска все някой да удари джакпота :-). Това са днешните джакпотаджии – ГЕРБ, сие и компания.

  Да не би един тото милионер да има качества за парите които получава, в повечето случай е абсолютен „нът“ ;-)?

  Така, че залагайте, за да имате поне теоретични шансове за следващите „избори“ да ударите и вие един джакпот, може и 5-ца :-). На незалагащите, като мен, само мога да съчувствам, макар на последък да няма желание за никакво съчувствие никому, дори на себе си ;-).

  Релната игра e доста по-различна ;-).

  https://www.youtube.com/watch?v=9Arn8S76yg8.

 3. Без име :-) каза:

  Влезте един път поне в едно Казино и заложете трудно спечелени пари, колкото ви стиска. А след това ако сте способни, докато играете, се самонаблюдавайте.А ако нямате ресурс за това, наблюдавайте другите „играчи“ :-).

  https://www.youtube.com/watch?v=MN1AtzLrW4Y

 4. Лидия Делирадева каза:

  СЕДЕМТЕ СМЪРТНИ ГРЯХА НА БЪЛГАРИНА

  Обещах да ви разкажа… Това не е страшна приказка. Това е истинска история.
  Виждали ли сте как чужденец, който никога не е стъпвал в България, плаче за нея без глас, а сълзите му капят в чинийката с швейцарско сирене?
  Аз видях. Винаги съм описвала България с най-красиви думи, с много обич. Този път направих едно друго представяне – съпоставка между България, която виждаме всеки ден, и онази, другата, за която копнеем, която изгубихме, която не можахме да съградим.
  Представих България чрез седемте смъртни гряха. Чужденците, които ме слушаха, бяха от най-различни държави – Полша, Швеция, Лихтенщайн, Швейцария, Франция, Италия, Мексико.
  Първо им показах алчността.
  Снимки на красиви български плажове, със златист пясък, недокоснати дюни и стъпки на влюбени, оставили пясъчните си следи, за да ги погали и съхрани морето. Залези от земния рай, полюшващи се на вълните последни слънчеви лъчи, неизречени думи, тиха китара и миди, изпечени на ламарина.
  После снимките се смениха и хората видяха разрушените дюни, гъсто построени хотели по плажовете, дувари до небето и едно измъчено и уморено от агресията море, което се опитваше да събере лъчите на заника, но не му достигаше пространство, за да протегне вълните си…
  След това им показах гнева.
  Снимките на български села, с подредени и чисти дворове, с кипящ живот, с училища, пълни с деца, стада по тучни пасища, извори с жива вода, занаятчии и земеделци, пълни шепи с лято, плодове и мед, се смениха с картини на обезлюдени села, порутени къщи, изоставени градини, буренясали ниви, старци, останали сам-сами на прага на последната оцеляла къща, цигански гета, цели улици, превърнати в сметища, детски площадки, обрасли с тръни, затлачени от боклуци речни корита, изсечени гори, пребити на улицата, пред очите на деца, животни…
  Разказах им, че гневът срещу разрухата и беззаконието е прогонил хората от България. Гневът е грях. Простено ли е да избягаш.., не съм съдник, а само свидетел.
  След това им показах леността, чревоугодието и надменността.
  Не ми беше трудно.
  Първо им показах дядо Добри и им разказах за това какво прави всеки ден, въпреки многото си лета. После достатъчно бе да покажа парламента и лицата на депутатите, дремещи по време на заседание. Много лица – подпухнали, бездуховни, оядени, гримирани, за да не си личи отегчението, лапащи на депутатски трапези и банкети, къщи като дворци на кметове и управници.
  После им разказах за Ботев, Левски, Раковски, за хъшовете, за Паисий. Показах портретите им, закачени в кабинети, зад лицата на онези, подпухналите. Гротеска.
  След това им показах завистта. Разказах им вица за казана с българи в ада, който, единствен по рода си казан, няма нужда да бъде охраняван, защото, ако някой се опита да изпълзи, другите го дърпат обратно надолу.
  Накрая им показах похотта. Проститутки по магистралите, трафика на млади българки за бели робини, майки, търгуващи с децата си, докато те са още в утробата им, циганки, които раждат на 11 и 12 години, а след това разчитат на държавата да ги издържа, но продължават да се плодят.
  Когато екранът изгасна, никой не проговори. В стаята беше се настанила мъртва тишина. Тогава видях, че жената от Лихтенщайн плаче, а сълзите й капят в чинийката.
  Единствено италианецът, с пресипнал от покруса глас, попита: „Но защо, защо направихте това..?”.
  Нямах отговор. Не, имах. Но нямаше да повярват… Успях да кажа само няколко думи на Екзюпери: „Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За други са само малки светлинки”.

 5. Без име :-) каза:

  Проблема с греховете е, че констатирането им е само началото. Макар и добро то не дава работна „технология“ за лекуване от тез грехове.
  Освен това горепосочените „чужденци“ не са се отървали от тез грехове. Те просто са прикрити с кредити, т.е. отложени за разбулване в бъдеще време :-).

  Погледнете дълговете на Полша, Швеция, Франция, Италия, Мексико и Швейцария. Лихтенщайн са малко по-различна тема но като цяло е редно да ги сложим до Швейцария :-).

  Българския дълг към БНП е 27%. по-нисък в Европа е дълга само на Естония, Русия, Люксембург, Косово го изключвам поради „бело-златни“ причини :-). Това не означава на Борисов 3 да му се даде празен подписан чек ;-) а друго, за него по-надолу. Сега фактите взети от ню-йоркски сайт, подобен на детклок.ию, малки разлики в процентите но има данни и за неевропейските държави.

  По ред на имената отгоре числата са Полша – 54%, Швеция – 41%, Франция – 96%, Италия – 133%, Мексико – 43% , Швейцария – 34.4%, Евросъюза средно 90 %.
  За справка Русия – 17.7%, Китай – 42%, САЩ – 105%, Япония – 250%.
  За да не си мислите, че Русия е само заради нефта, ще ви дам две други „нефтени“ държави, в смисъл главния им износ, над 40% идва от енергия. Саудитска Арабия – 6%, Канада – 91%, канадския и австралийския долари не случайно се наричат комодити долари :-). Австралия – 36%.

  При такъв Ас в ръката политическия „елит“ на България поставя населението в позиция на губещ :-(.

  Нека видим какво казва теорията по въпроса за кадърноста на играчите на планетарната маса за Покер на държавите ;-).

  https://www.youtube.com/watch?v=iw2PcomuYGU

  П.П. Сърдете се на тия, които избирате, некадърни не само да блъфират, но и да смятат!

 6. Без име :-) каза:

  Нека да видим как Лив отиграва дилемата на затворника, когато още е в прощъпулния си период на играч.

  https://www.youtube.com/watch?v=y6GhbT-zEfc

  П.П. Помислете си за съдбата на тоз млад наивник срещу Лив :-(.

 7. Без име :-) каза:

  Хайде сега обяснението на играта от самата нея :-))).

  https://www.youtube.com/watch?v=prwSrgbxvMk

  Да си етичен и морален не означава да си наивен :-(.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни