Защо абсурдната официална пропаганда все още работи

Pink Floyd – Another Brick In The Wall

 

615j0po43bl-_ux250_Си Джей Хопкинс е американски драматург, писател и политически сатирик, понастоящем живеещ в Берлин.

За тези, които изучават официалната пропаганда, манипулацията на общественото мнение, психологическата обработка и принудителното подбуждане на емоциите, днешното положение не би могло да бъде по-подходящо. Докато Тръмп и неговата армия от служители на Голдман Сакс, главни изпълнителни директори на различни корпорации и ревностни християни се отправяха към тържественото му встъпване в длъжност, върху нас се изсипваше координирана медийна манипулация, на фона на която дори Гьобелс изглежда като аматьор. Имайки предвид привидно нелепия характер на голяма част от безумията, с които биваме заливани, първоначално тази манипулация може да не е толкова очевидна; веднъж, щом разберем реалната цел на подобна официална пропаганда обаче, всичко започва да придобива повече смисъл.

Сред основните погрешни схващания относно начина, по който официалната пропаганда работи, е разбирането, че нейната цел е да убеди обществеността да повярва в неща, които не са „истината“ (като например, че Тръмп е руски агент; че Саддам има оръжия за масово поразяване; че терористите ни мразят заради свободата ни и т.н.). В действителност обаче, макар и официалните пропагандатори несъмнено да се радват, когато някой повярва на лъжите, които му пробутват, измамата не е тяхната основна цел.

Основната цел на официалната пропаганда е да създаде „официален наратив“, „разказ“, който да бъде плиткоумно повтарян от управляващите елити и техните поддръжници. Не е задължително официалният наратив да е смислен или да издържа на някаква обоснована критика. Целта е да се начертае нещо като линия „Мажино“ (система от френски укрепления, издигната по границата с Германия в годините преди Втората световна война – бел. ред. ), отбранителна идеологическа граница, между „истината“, определена от управляващите елити, и всяка друга „истина“, противоречаща на техния наратив.

Представете си тази линия „Мажино“ като една кръгла стена, обградена от негостоприемни територии. От вътрешната страна са „нормалното“ общество, доходната работа, кариерното развитие и всички други големи предимства от сътрудничеството с управляващите класи. От външната страна са бедността, безпокойството, общественото и професионално заклеймяване и всякакви други форми на страдание. От коя страна на стената бихте искали да бъдете? Всеки ден по безкрайни начини всеки един от нас трябва да си отговаря на този въпрос. Приспособи се и ще намериш място вътре. Откажи и… ами, успех отвън.

2017-01-22_143924

Pink Floyd – Another Brick In The Wall

 

В открито деспотичните общества този избор (да се приспособиш или да отстояваш) често се свежда до живот или смърт. В нашите относително либерални западни общества последствията от това да не се съгласиш с официалния наратив обикновено са по-неуловими. Въпреки това, натискът е силен. Да се приобщиш към консенсусната „действителност“, сътворена от официалните наративи, е цената, която трябва да платиш, за да получиш достъп до вътрешното светилище, където се намират добрите кариери, парите, професионалният престиж и другите награди на капитализма. Приспособяването не изисква вяра. То изисква вярност и механично подчинение. Стига някой да повтаря като папагал официалния наратив, това, в което той вярва, няма абсолютно никакво значение.

Накратко, официалната пропаганда не е създадена, за да заблуждава обществеността; или поне не повече, отколкото репликите в сценария на един филм са написани, за да заблудят актьорът, който ги произнася. Тя е създадена, за да бъде попивана и повтаряна, независимо от това колко неправдоподобна и нелепа може да бъде. Всъщност, понякога тя е най-ефективна именно когато принудените да я повтарят като роботи осъзнават, че е пълна безсмислица, тъй като унижението от повтарянето бетонира тяхната преданост към управляващите класи (явлението е стандартна характеристика на класическия модел на Стокхолмския синдром, както и на авторитарното възпитаване като цяло).

2017-01-22_145930

В репортажите на БНТ от Вашингтон преобладаваха внушенията колко лош избор е Тръмп за САЩ и за света и как едва ли не огромната част от американско общество не го одобрява и протестира срещу встъпването му в длъжност. Същата тенденциозност и манипулативност беше в основата на коментарите за клетвата и речта на Румен Радев в Народното събрание. Подобно на CNN и целия либерален мейнстрийм, БНТ сякаш пропускаше да забележи, че и двамата президенти са легитимно и убедително избрани от своите нации.

 

Настоящата истерия около „руското хакване“ е идеален пример как това работи. Никой с всичкия си не вярва откровено в тази официална версия, дори и актьорите, които ни я пробутват. Това, обаче, не е проблем, тъй като целта не е хората да вярват в наратива, а да го приемат и повтарят, донякъде като религиозна догма. (Няма значение какво в действителност се е случило, т.е. дали „хакът“ е хак или изтичане на информация, кои са хакерите или доносниците, за кого са работили или какви са били неговите мотиви. Това, което има значение, е че управляващите елити са пуснали нов официален наратив и настояват всеки „нормален“ американец да му се закълне във вярност.)

Този път управляващите не дават лесна задача на последователите си. Новият им официален наратив (нека го наречем „Путинисткият пуч за унищожаване на демокрацията“) е толкова нелеп, че е повече от неловко. Сюжетът повече или по-малко прилича на нещо, което бихте очаквали да прочетете в посредствен роман за млади хора, или пък да видите във фентъзи сериал от типа на Игра на тронове. И сякаш не беше достатъчно унизително за либералите да бъдат карани да се преструват, че вярват, ами отговорните пиари дори не си направиха труда да съберат нов екип от лъжци, за да пробутат измишльотините си. Те не просто настояват либералите да приемат версията на „разузнавателните ведомства“ и мейнстрийм медиите – които пробутаха на света и измамата за оръжията за масово поразяване на Саддам Хюсеин – а имаха наглостта да пратят Джеймс Клапър да разиграва политическия си фарс горе-долу на същото място, където преди няколко години излъга Конгреса под клетва (бел. ред. – през март 2013 г. Клапър заявява пред комисия на Конгреса, че Агенцията за национална сигурност не събира никаква информация за американските граждани. В последствие Едуард Сноудън доказва обратното и споделя, че това лъжесвидетелство е било ключов момент във взимането на решението му да изтече класифицирана информация).

Междувременно официалните вестници на управляващите класи, на които космополитните либерали разчитат за предоставянето на „сериозна журналистика“, интелектуални секции за „изкуства и култура“ и т.н., са паднали до нивото на Нешънъл Инкуайърър (бел. ред. – американски таблоид). Сред скорошните големи заглавия намери място и „Руснаци хакват електроснабдителната мрежа на щата Върмонт“ – история на Уошингтън Поуст, в която се оказа, че не участват нито руснаци, нито хакери, нито дори компютрите на електроснабдителната мрежа на Върмонт. Това общо взето бе поредната измислена история, като тази за армията от фалшиви новинарски медии на Путин. Ню Йорк Таймс, които също покорно рецитират новия официален наратив, развързаха каишката на Чарлз Блоу, който твърди, че Тръмп е назначен от Русия, а избирането му за президент е „акт на война“. А сега, докато пишех тази статия, ни удариха с нова история, според която Тръмп е платил на няколко руски проститутки да се изпикаят върху леглото, на което преди време спал Обама. Всеки момент ще ни кажат, че Елвис тайно работи с Путин за унищожаването на Америка чрез гравитационно оръжие, което ще премине Атлантическия океан с летяща чиния, пилотирана лично от Асанж и Сноудън. Това е нещо като тест за лоялност, чрез който управляващите класи се опитват да разберат колко далеч могат да стигнат с помията си преди на либералите да им втръсне.

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 12: US Republican presidential nominee Donald Trump attends Annual Charity Day hosted by Cantor Fitzgerald, BGC and GFI at BGC Partners, INC on September 12, 2016 in New York City. (Photo by Gary Gershoff/Getty Images for Cantor Fitzgerald)

Целта на цялата тази пропаганда е да се делигитимира Доналд Тръмп, както и профилактично да се затвърди монополът на неолибералните управляващи елити върху властта, „действителността“ и „истината“. В случай че все още не е станало пределно ясно, тези елити нямат никакво намерение да сдадат контрола над глобалната капиталистическа псевдо-империя, за чието налагане работят от шейсет години. Ще делигитимират и клеймят Тръмп (както и всеки друг символ на националистка съпротива срещу транснационалния капитализъм), ще чакат отново своя момент в продължение на четири години и тогава ще въведат в длъжност друг свой верен слуга… след което животът отново ще стане „нормален“, а либералите ще направят всичко по силите си да забравят този злочест период, когато са се престрували, че вярват в тези безвкусни безсмислици в стил неомаккартизъм.

Ако не бях притеснен от възможността Тръмп да обяви тотална война срещу исляма, или пък някое от „нашите момчета“ в танковете, които Обама театрално изпрати до руските граници, да изгуби разум и да направи нещо глупаво в името на Клинтън, щях да наблюдавам с нетърпение точно колко налудничаво ще бъде всичко.

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: COUNTERPUNCH

Скъпи приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако нашият проект е полезен за вас и желаете да участвате като дарители, можете да ни подкрепите чрез PayPal или по БАНКОВ ПЪТ.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Си Джей Хопкинс

Си Джей Хопкинс

Си Джей Хопкинс е американски драматург, писател и политически сатирик. Понастоящем живее в Берлин.

 1. Begemot каза:

  „THE conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society. Those who manipulate this unseen mechanism of society constitute an invisible government which is the true ruling power of our country. “
  Едуард Барнейс, „Пропаганда“, 1928 (Барнейс е племенник на Фройд и баща на ПиАр-а, америкън стайл)
  Нещата не са от вчера, нито от днес за утре. Има цел, има и план, който се изпълнява методично от десетилетия. Бавно е, но така се варят жаби.

 2. Мири Паскалев каза:

  От две хиляди години насам всичко си е същото. С тази разлика, че тогава е нямало телевизори. Ще цитирам Макиавели:
  “ Който желае да предвиди бъдещето, трябва да се вгледа в миналото, зощото човешките събития приличат на тези от предходните времена. Това произтича от факта, че те са произведени от хора, които някога са били и някого ще бъдат, анимирани от същите страсти, и по този начин те задължително имат едни и същи резултати“

  П.С
  Народа иска хляб и зрелища. Преди две хиляди години са били гладиатори, сега са футболисти.

 3. ИТанев каза:

  Дезинформацията е само част от метода за управление, заедно с корпуцията , печатането на пари, завземането на държавни активи и така нататък. Истината обаче е че система която няма конкуренция (която да служи за само-коректив) е обречена да се разпадне на съставните си части доста по-бързо от система в конкуренция. Светът не може да се управлява от глобално правителство точно заради това. Светът ще е по стабилен ако има няколко конкуриращи се блока. Някой ден планетата може и да се обедини, но това ще е само под натиск на външна конкуренция (друга планета или цивилизация която да ни служи за коректив).

 4. гг каза:

  Линията „Мажино“ в крайна сметка се оказва безполезна защото немците я заобикалят и французите търпят поражение. Та и хората така трябва просто да „заобиколят“ глупостите, които масмедиите се опитват да им набият в главата чрез папагалско повтаряне по радио, ТВ и интернет. Който и канал да си пуснете, което и радио да слушате новините имат един източник и звучат по един и същи начин. Как така? Не останаха автентични журналисти в масовите медии.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни