Ледът се спука, господа!

velislava-dureva

от Велислава Дърева

Рано сутринта на 14 ноември. Кучешки студ. Пътувам към поредния сутрешен блок. Таксиметровият шофьор, млад мъж на не повече от 30 години, ме поглежда и казва: „За генерал Радев гласувахте, нали? И аз! И баща ми, и майка ми, и брат ми! Всички! Крайно време беше мутрата да ни се разкара от главите! Представяте ли си -15 години от моя живот гледам тая муцуна – да ми се пъчи по телевизорите, да ми вика „Аз, аз, аз!”, той давал, той пускал, той спирал, той разрешавал, той забранявал! И все другите му виновни! Все той света вода ненапита! А бе, бай Х…, България не е само магистрали, София не е само метро! Ще ме плаши той мене, че щял да си даде оставката! Ха-ха! Все едно да плашиш куче с кренвирш! Айде пътувай! Знаете ли защо гласувах за генерал Радев?! Защото си искам държавата! Искам да живея нор-мал-но! Кой живее нормално в България?! Никой! Накъдето се обърнеш – мизерия! Даже богатите – и те не живеят като хората в тая джунгла. Защото може да си облечен в кралски дрехи, ама като си в джунглата, не си никакъв крал. В джунглата си една маймуна!”.

Какво да добавя след този брилянтен анализ?

На 13 ноември приключи ледената епоха на ББ. Това беше неизбежно. Българските граждани забиха мощен шут в самодоволната, самовлюбена мутра на едно супер-свръх его. ББ си беше въобразил, че притежава цялата власт. Изживяваше се като премиер, президент, главен прокурор, вътрешен и външен министър, шеф на парламента и на Конституционния съд и всичко, каквото ви дойде на ум. Само за патриарх не можа да му се уреди работата.

На 13 ноември рухна цялата тази величествена лъжа. Загубата на ГЕРБ е личен провал на ББ, на неговото самолюбие, на неговата самозаблуда, че народонаселението го боготвори, че народът е куче на къса каишка, което моге да рита с лъскавия си трандафор за развлечение. Когато се поглеждаше в огледалото, виждаше там самия Господ Бог. Въобразяваше си, че ще бъде вечен и неговата власт няма да има край. Изживяваше се като Тодор Живков. Казваше: „Аз ще управлявам 10 мандата!”. 10 мандата са 40 години! Вярваше си, че и магаре да посочи, и магаре ще изберат „тия тъпаци”. И катър става, що не, и овца, и всякакви гъски,патки, пуйки и мисирки – също. Изобщо – всякакви домашни животни и птици. Фермата на Оруел е доста населена.

Обаче номерът с магарето не мина. ГЕРБ извади всички вехти плашила (а-ха да изтръска от забравата картата с черепите), размаха ги пред безразличния поглед на народа, а когато изгреба до дъно кладенеца с „аргументите”, премина към бездарен римейк на „Многострадална Геновева”, барем една сълза да изтръгне от разхълцавената публика. Не би! Българите, вместо да се трогнат, вместо да избухнат в ридания, вместо да въртят опашленце, се оказаха черни неблагодарници и го възнаградиха с гръмовен наказателен вот. И нищо не помогна.

ББ подмени Цачева със себе си, направи правителството на ГЕРБ заложник на своя чудовищен егоцентризъм, на своя патологичен властови нагон, унизи държавата, превърна България във васал, в изтривалка на чужди интереси. Защото в името на своята егоистична власт ББ е готов да подмени със себе си не просто България, не само планетата Земя, а цялата вселена.

Той беше наказан. Заслужено. Ако нещо е заслужил със сигурност, това е гневът на народа. Гневът, който ББ предизвика. Лично. И си го получи. За негов шок и ужас. И за ужас на неговите министри и прочее подопечни, които гледаха в камерите с влажни погледи. Защото нямат време да заметат следите на всичките свои далавери, безобразия, грабежи и главно – национални предателства. И сега ББ плаши, вещае всемирен потоп, пророкува как земята ще се разцепи и небето ще се продъни, щото, видите ли, той не е на власт. Ах! Ах! Каква Шекспирова трагедия!

И ако някой днес замисля, планира, режисира и организира криза и хаос в държавата, това е пак ББ. За да докаже своята незаменимост, за да видят тия цървули, че без него ще загинат мърцина. Сега ББ се опитва да минимизира собствения си чутовен провал с всякакви клеясали ексцентрични идеи – Кръгла маса (гаче ли не са минали 26 години), Велико народно събрание (с неизвестна цел, ама лаф да става), 120 депутати и „нула лева” субсидия за партиите (за всеобщ популистки кеф). Няма да се учудя, ако утре ББ предложи референдум със следните опияняващи въпроси: „Да има ли парламент? А президент? А правителство?”, с надеждата да получи 99, 99% подкрепа.

Този спектакъл предстои. Репетициите вървят отдавна. ББ не забелязва, че с неговата ледена епоха е свършено. Страховитият тътен в недрата на народа изригна на президентските избори.

Ледът се спука, господа!

Източник: Дума

 1. vik каза:

  Парадоксални избори бяха: възможно е от централата си правят експеримент с разделените в /ограничаващите си / политически убеждения на два лагера българи
  с така наречения ‘когнитивен дисонанс’ – кога мозъкът кипва от противоречиви оценки желания и мисли и при избор ‘дава на късо’:
  герб с ‘неизбираем кандидат’ и социалистите с натовски генерал.
  Ха да ви видим, българи. Видяха и може би написаха в характеристиките на иначе ‘мирното туземно население’ още нещо:
  „емоционални и без ракия и н е п р е д с к а з у е м и“.
  ?… освен ако и това не е било в плана им.

 2. Даринка Кирова каза:

  И аз в началото помислих така, но после се замислих, за това, че вече като законови са въведени доста беззакония и не се знае с късата памет на народонаселението и манипулациите да не използва тези месеци, за да се върне и обвини пак някого. Защото за 800 милиона Орешарски си отиде , чрез слагачите протестъри, а сега 16 ли са 22 ли са милиардите и никой не пита как и кога и от кого ще се връщат. И така – до Мемория и Велислава Дърева – ще пуснете ли в пространството едно отворено писмо от хората от Незабавната оставка на Москов, – група или който реши да подпишем, за да може, докато има НС да се отмени Решението за пръстовите отпечатъци ?

 3. Ивайло Николаев каза:

  Всичко добре, но не разбирам аналогията с Тодор Живков! Кога той (Т. Ж.) е завявал, че ще управлява 10 мандата?

 4. Лакотавакан каза:

  Искам и аз да кажа! Първо за Москов? Защо изобщо трябва да се пише отворено писмо и да се отменя „Решението за пръстовите отпечатъци“? Та нима само това е неговото прегрешение? Защо директно не се започне следствие срещу него? А бе изобщо има ли здравеопазване у нас и кой е виновен да сме на този хал?
  Второ – Изборите? Аз не разбирам… защо се смята, че победата е на БСП? Румен Радев е Президентът, но… нали е независим кандидат, издигнат от определена група? Но… НЕЗАВИСИМ, бре! Мисля, че определени хора гласуваха за индивида, Човека, Румен Радев, а не за партия? Не смятат ли, че без да го питат официално, тоест без самия Радев да съобщи на всеослушание, че е партиен БСП-избор, му правят кофти РR на зависим, още преди да е влязъл в длъжност?!
  И утре на изборите… тези, които гласуваха за Човека Румен Радев, а не за партия, ще се отвратят от поредната манипулация и няма да гласуват, а ГЕРБ ще си запази гласовете… и същия ГЕРБ за трети път ще постави ББ на руля.
  Нямам нищо против личността на ББ, но какво ще разберат за България другите държави?! И тогава Румен Радев и магьосник да стане… реномето на Р.България ще е …. някъде там…

 5. Румяна Желева каза:

  Напълно съм съгласна с Даринка Кирова за подписка за отмяна на решението на пръстови отпечатъци. След това министър Москов и неговия екип, трябва да понесат своята отговорност и наказания за въвеждането на това унизително безумие.

 6. Даринка Кирова каза:

  Мемория – помогнете сега е време при работещ парламент да се отменят пръстовите отпечатъци. Защото Шарков нарочно е публикувал 300 хил доброволно са дали отпечатък. След изборите ще е късно, точно по закон. Има петиция = Уважаема госпожо Кирова,Информираме Ви, че Вашето писмо, получено по електронна поща в Народното събрание и регистрирано с вх. № ПГ-6194-Д-111/17.11.2016 г., е предоставено на вниманието на всички парламентарни групи и Комисията по здравеопазване в 43-то Народно събрание. С най-добри пожелания! Отдел „Обща канцелария“ на Народното събрание
  From: Dariq Kirova [mailto:gb.vb1713701454a@rad1713701454awori1713701454k1713701454]
  Sent: Thursday, November 17, 2016 1:53 AM
  To: gb.tn1713701454email1713701454rap@r1713701454etnec1713701454ofni1713701454
  Subject: на основание чл 84 от Конституцията и чл 18,18а, 18б от ЗНА – отворено писмо за отмяна на пръстови отпечатъци
  Госпово Цачева, Госпожи и Господа председатели на ПГ на ГЕРБ, на ПГ на БСП, на ПГ на ДПС, на ПГ на Атака, ПГ на АБВ, ПГ на РБ , ПГ на ПФ,
  Госпожо Дариткова, Г-н Райнов.
  Предоставям на вниманието на всички народни представители Отворено писмо, а в следващите дни и Петиция, за искане за отмяна на Решение РД-НС-04-24-1 от 29.03.2016 г на МЗ, което е прието в разрез с Европейската Конвенция за защита на човека и основните свободи чл 8,13, 14, както Конституцията на РБългария , според която НС е органа ,който може да отмени Решението,, както и според ЗНА .Нарушен е и ЗЗЛД. Всички искаме да видим, депутатите реално ли желаят законост в България или само популистки, смятат да събират вот срещу празни обещания, а реално да оставите да действа геноцид ,унижение над пациентите Д Кирова – 17.11.2016 г

 7. Ivamov каза:

  „В нас социалистите са зараза, щом поискат да сеят социализъм на българската неблагоприятна почва. Ние съветваме нашата младеж да се пази от тия болни хора, за които отечество не съществува. От българската интелигенция се изисква само едно: да пази тя своята земя от всякакви чужди доброжелатели, да се стреми към запазванието свободата и независимостта на България и да поддържа и насърчава онова правителство и ония деятели, които са доказали вече своя патриотизъм.“

  Захари Стоянов

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни