Трансхуманизмът – вратата вече е отворена и ние сме вътре

Transhumanism

Version 2Петър Клисаров е представител за България на канадска държавна ядрена компания AECL до 2005; генерален директор за България на АЕСОМ (най-голямата международна инженерингова консултантска компания в света) до 2011.

Автор e на книгите „Игрите на властта” (2012 ), „Пряката демокрация – ключът за Реформа”(2013), „Огледало на Протестите 2013-2014” и др.

Философските му изследвания са в областта на Философия на политиката (политически теории и практики през постиндустриалната епоха, Нов политически модел на управление, базиран на съвременните реалности и технологии) и Философия на трансхуманизма (биотехнологиите и бъдещият свят).

Идеологията, която изповядва, е свързана с политическия модел на управление „Пряка демокрация“.

Спряла  ли е човешката еволюция в сегашния етап на развитие и достигнала ли е върха си? Трансхуманистите мислят, че не. Тяхното виждане е, че посредством бързото развитие на науката и технологиите ще получим възможността за увеличаване на човешкия потенциал.

Желанието да разбираме света около нас го има от хилядолетия, какво е новото? Това, че имаме технологични възможности, които ще ни позволят истински скок в усвояването на космоса и трансформацията на човека. Ще ни позволят да заемем своето място в историческото развитието на космоса.

Има ли по висша цел, по благородна цел от личната безопасност и щастие?

Хората се отличават от животните по това, че сами изграждат средата, в която живеят. Човечеството вече има възможността много бързо да промени курса на „естествения подбор” и тази възможност е осъзнаването на по-висшата цел. Която предстои да бъде по-ясно дефинирана.

Постигането на такава цел може и се осъществява посредством генетика, роботика, нанотехнологии, информационна наука, неврология, когнитивни технологии и др. Как развитието на тези технологии ще трансформира хуманоидите и животните? Ще запази и заздрави ли то екозоологичната структура? Това са въпроси, на които философията на трансхуманизма търси отговори.

Едно е почти сигурно: ерата на хуманоидите, както ни е позната, върви към своя край. Постхуманоидната ера ще започне всеки момент и наченките вече ги виждаме.

Transhumanism-4

За яснота трябва да започнем от обяснението на някои от основните термини:

gmo_fishТРАНСГЕНЕТИЧЕН ОРГАНИЗЪМ (Тransgenic)

Това е организъм, чийто гени са променени посредством ген или гени от друг вид същества или породи. Засега това се прави само с животни и растения, но дали има и опити с хора, си остава загадка, както и между хора и други същества, наричани още извънземни. Накратко: става дума за преминаване на бариерите между различни видове. Стволовите клетки се ползват точно за това.

2016-10-14_210505ТРАНСХУМАННИ ОРГАНИЗМИ (Transhuman)

Tова са модифицирани хуманоиди посредством водещи технологии (генно инженерство, дигитални технологии, биотехнологии). За целта се ползват импланти, подобряващи функционирането на телата, продължителността на живота, възможностите на мозъка и когнитивните разпознавателни способности. Принципът е да се подобрява, а не да се запълват липси.

2016-10-14_210552ПОСТХУМАННИ ОРГАНИЗМИ (Posthuman)

Това е, когато хуманоид и интелигентна технология стават все повече вътрешно обвързани. Запазва се външният вид, но процесите на информация са различни.

2016-10-14_210658ПОСТХУМАНИЗЪМ (Posthumanism)

Епохата с масово присъствие на постхуманни (постхюман) организми. Това ще бъде епоха на смъртта на човека такъв, какъвто го познаваме днес. Тя ще бъде доминирана от привилегирован вид същество, стоящо самостоятелно като вид и притежаващо уникални характеристики, които го правят изключително във вселената и превъзхождащо предишните видове.

Да идем към нещо, което може, така да се каже, да пипнем:

Human genome project – програма за картографирането на човешките гени, стартирана през 1990 г. в САЩ като 10-годишна, но е завършена през 2003 г. Били са отделени по 300 милиона долара на година за 10 години (общо 3 милиарда), като до април 2003 г., когато проектът е завършен, той е струвал на данъкоплатците 3,8 милиарда долара. За всеки инвестиран долар са върнати 140. Друг въпрос е тези 140 пъти повече пари дали са отишли при данъкоплатците в хазната, или са печалби на частни корпорации.

tumblr_static_human_genome_project_blog_banner

Именно този аргумент използва Обама през февруари 2013 г., опирайки се на заключенията на президентската Агенция за научна и технологическа политика (Office of science and technology policy), за да стартира друга милиардна програма, наречена Тотално картографиране на мозъка (Total mapping of the human brain).

За да илюстрираме огромния интерес, е важно да кажем кой финансира тези програми. Това са Здравният департамент (институцията с най голям бюджет в Америка), Националната научна фондация DARPA(Агенция по програмите за перспективни изследвания в областта на отбраната), военните, частни капитали на фармацевтичните и други корпорации.

Въпреки многото негативни неща, свързани с управлението на Буш-младши, трябва да отбележим, че той е ограничил развитието на генетичните експериментите с хора. С идването си на власт Обама с един от първите документи, които подписва, отменя ограниченията, отваряйки по този начин пътя за сегашното състояние на нещата, за които говорим.

Това се представя на света под формата на хуманните идеи и цели за развитието на медицината, борбата с болестите и човешкото страдание. Това до известна степен е така, но какво става с останалото, за което говорим, и вече е реалност?

DARPA има програма, наречена: „extended performance warfare”, прикрито наименование на киборги и генетично модифицирани войници – било то хора, животни или нещо друго. (Пример с директор от DARPA и личната му драма, повлияна от ампутираните крайници на сина му, е наливането на милиони в проучвания и разработки и така човечеството е получило сегашния вид на протези, които освен по механичен път, вече могат да се командват и с мисъл.

maxresdefault7

Друг пример е кръстоската между паяк и коза: влакното на паяка е много здраво, но не може да се добиват количества, необходими за военната индустрия и затова ги кръстосват, за да могат да доят козата с по-големи резултати).

В бюджета на DARPA за 2011 г. се появява перо „биодизайн” – това е другата дума за безсмъртие. Вече е създаден такъв организъм, който при репликирането си се копира 100% (в досегашния си вариант човек старее, тъй като не се копира на 100% , а на 99.9%; това е нашия биочасовник, предвидената ни смърт). Възможностите за такова вмешателство позволяват да се вгради и така наречения „kill swish”, ако е необходимо да се спре или унищожи такъв организъм при нужда.

Това е само началото на Трансгенетиката. Понеже е трудно, бавно и скъпо да се тестват лекарства по установения ред, се вземат гени от човек и животно, прави се химера (организъм по примера на древното чудовище от старогръцката митология с глава на лъв, опашка на дракон и туловище на коза), върху нея тестват лекарствата и така скъсяват и спестяват време и пари. Но така започва и производството на човешки органи в животни.

Ето така чрез Трансгенетиката се създава ново културно-социално движение, наречено Трансхуманизъм.

Терминът е въведен за първи път през 1957 г. от биолога Джулиън Хъксли за идентифициране на хора, които се привързват и асоциират с технологии. През 90-те философът Макс Мор развива темата като Философия на Трансхуманизма.

Така чрез нововъзникващите полета на науката и генетичните манипулации можем да променим това, което наричаме хуманоид (човек), да пренапишем нашето ДНК, да създадем хомо сапиенс 2.0 – човек втора версия, получила вече своя акронимН+”.

Трансхуманният организъм (Трансхюмън) е човек в преход към „Н2”, а крайната цел е постхуманният (постхюман) организъм – нещо, което е толкова радикално променено, че вече не представлява човек.

transhumanism66

Когато говорим за стволови клетки, трябва да е ясно, че говорим за химери между човек и животно (сега разбирате ли скандалите от преди няколко години в България със стволови клетки и американски компании?). Има ферми с трансгенетични прасета с човешки ДНК, което позволява органите, израснали в прасето, да не се отхвърлят от човешкия организъм.

mehlman_maxwellПрез 2006 г. Здравният департамент на САЩ плаща 700 000 долара на юридическия университет Кейс в Кливланд (Охайо), за да изготви документ с насоки за създаване на политики за човешкото подобряване във връзка със следващата стъпка в човешката еволюция. През 2009 докладът не е публикуван (като се има предвид, че за нуждите на доклада е трябвало да са правят тестове с хора), но ръководителят на проекта Макс Мехълман (Max Mehlman) започва да чете лекции със следните заглавия: Directed evolution (Управлявана, насочвана еволюция) и Tranhumanism and future of democracy (Трансхуманизмът и бъдещето на демокрацията).

Не е ясно колко процента човешка същност трябва да притежава едно същество, за да се счита за човек: 90%, 70%, 50%? Какъв е процентът, при който спираме да сме хора и не попадаме под дефинициите на конституциите? Респективно на законите. В правния колеж Бъркбек в Лондон се предлага дисциплина, която преподава методи за установяване на престъпления, извършени от частично човешки същества. В конгреса на САЩ през 2010 г. е дебатирана темата за бъдещ тероризъм, извършен от трансхюман, суперхюмън, суперживотни и суперинтелект, които скоро може да се появят на бойното поле. Това е нов етап в световното въоръжаване. Един от най-престижните институти в света Брукингс има програма „За бъдещето на конституциите” с над 3000 публикации – и ако това не е показателно, че живеем в Постконституционно общество, то кое е? Обмислят се дефиниции за патенти на „biodesign”, което отваря възможност за екзотични същества за различни услуги (знаете, че секс-индустрията е една от най-големите).

Видео – военните роботи на бъдещето, разработки на DARPA

Вече е ясно, че опитите за хибриди между хора и животни са започнали в тайна, дебатът е как да се продължи това на светло. Вече има частни лаборатории, които не оперират с държавни средства и не подлежат на рестрикции и дебати. Те са много напред в опитите. Какво може да стане? Неконтролиран бум на разрушение. Важен е въпросът: имаме ли право, след като еволюцията не го прави, ние да го правим? В Америка големи институти и организации, които работят сериозно за развитието, дефинирането и популяризирането на трансхуманизма, като IEET (Институт за етика и перспективни технологии), HUMANITY+ (организацията, съставила Трансхуманистката Декларация), Extropy Institute (екстропи – развиваща се рамка на стойности и стандарти за продължаването подобряване на човешките условия), Worid Transhumanist Association (WTA) Световна Трансхуманистка Асоциация. Много европейци членуват в тях, но като цяло Америка е водеща в това отношение. В България от няколко години в Софийския УниверситетСв. Климент Охридски“ има Магистърска програма „БИОЕТИКА” (http://philosophy-bioethics.eu/), което е голям успех на фона на цялото ни образование.

Ползите са: удължаване на човешкия живот; край на човешките страдания и болести; има шанс за 50-годишните сега да доживеят до 1000 поради бързото развитие на науката днес; издръжливост на телата ни – да няма умора; когнитивно подобряване – мозъкът да разпознава в по-голям диапазон сигналите от външната среда и да функционира по-бързо, както и да се свързва с компютри, за да сваля информация, без да се чете.

2016-10-15_104610

Ако мислите, че това е невероятно, в Трансхуманистичната епоха има и други екзотични идеи като Постджендървзема се най-доброто от мъжа и жената и се прави нов организъм. Може да се вземат от такъв организъм най-добрите неща и от друг такъв – също, за да се направи още по-подобрен нов вид. Може да се комбинират 10 или 20 такива организми чрез суперинвитро оплождане, след което всичко това (генетичният материал) да се постави в биоутроба (нещо като пашкул), където да порасне (но също и да се образова, като и да слуша гласа на избран родител и пр.). Пример: в Англия вече има дете от трима родители.

15747679._SX540_

Илюстрация към романа „Прекрасният нов свят“ от Олдъс Хъксли

 

ВРАТАТА Е ОТВОРЕНА И НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ВЪТРЕ

Единственият начин това да не се допусне и да не се използва за контрол над народите, както и за военно превъзходство – от военолюбците, е новият политически модел на управление Пряка демокрация. Ясно е, че представителната демокрация е изчерпана и не притежава инструмент за контрол над избраниците си. Защото се вижда ясно, че те се възползват от предоставената им власт от суверена и срещу лични облаги се продават на този, който плаща – олигарси, корпорации. Никой не знае къде може да ни отведе използването на тези постижения за целите на могъщи групировки в сянка.

Бих попитал и къде е България в решаването на тези жизнено важни въпроси. Защо нашите политици дори не знаят думите, които дискутираме? Защо се допуска отново някой да прави световни политики, които да ни се нахлузят като хомот, който трябва да теглим в следващите хилядолетия? Докога така, скъпи сънароднико?

ТРАНСХУМАНИСТКА ДЕКЛАРАЦИЯ*

1.Човечеството очаква да бъде дълбоко повлияно в близкото бъдеще от науката и технологиите. Ние виждаме възможност за увеличаване на човешкия потенциал чрез превъзмогване на стареенето, когнитивните несъвършенства, страданията по независещи от нас причини и обвързаността ни с живота на планетата Земя.

2. Ние вярваме, че потенциалът на човечеството в по-голямата си част е все още неосъществен. Има възможни сценарии, способни да създадат прекрасни и вълнуващи условия за подобряване живота на човечеството, които ще си струват усилията за постигането им.

3. Ние осъзнаваме, че човечеството е изправено пред сериозни рискове, особено от погрешно използване на новите технологии. Съществуват реалистични сценарии, които могат да доведат до загуба на по-голямата част или дори на всичко, което смятаме за наша ценност. Някои от тези сценарии са драстични, други са изтънчени и рафинирани. Въпреки че целия прогрес е промяна, не всяка промяна е прогрес.

4. Изследователските усилия трябва да бъдат инвестирани в разбирането на тези перспективи. Трябва внимателно да преценим как в максимална степен да намалим риска и да ускорим внедряването на полезните им приложения. Трябват ни форуми, където хората да обсъждат конструктивно какво трябва да бъде направено, както и устройство на социума, позволяващо реализацията на отговорните решения.

5. Намаляването на екзистенциалните рискове и създаването на средства за запазване на живота и здравето, облекчаването на тежките страдания и усъвършенстването на човешката проницателност и мъдрост трябва да бъдат разглеждани като неотложни приоритети и да бъдат сериозно финансирани.

6. Създаването на политики трябва да бъде направлявано от отговорна и приобщаваща морална визия и да се опира върху сериозния анализ както на възможностите, така и на рисковете, върху зачитането на независимостта и индивидуалните права, върху проявяването на солидарност и загриженост за интересите и достойнството на всички хора по земното кълбо. Трябва също да държим сметка и за нашите морални отговорности спрямо бъдещите поколения.

7. Ние се застъпваме за благоденствието на всяка съзнателна и сетивна форма на живот, включително хора, животни, всякакви бъдещи изкуствени интелекти, модифицирани форми на живот, както и други форми на разум, които технологичният и научен напредък може да породи.

8. Ние сме за това индивидите да имат и ползват широк личен избор относно начините, по които да развиват и усъвършенстват своя живот. Това включва използването на бъдещи техники за подпомагане на паметта, концентрацията и менталната енергия; терапии за удължаване на живота; технологии за репродуктивен избор; криогенни процедури и много други възможни технологии за модификации и подобрения на човека.

*Трансхуманистката Декларациия в първоначалния си вид е била изработена през 1998 г. от международна група с автори: Дъг Бейли, Андерс Сандберг, Густаво Алвеш, Макс Мур, Холгер Вагнер, Наташа Вита-Мур, Юджийн Лайтъл, Бърни Старинг, Дейвид Пиърс, Бил Фантегроси, Ден Отер, Ралф Флечър, Катрин Еджис, Том Мороу, Александър Численко, Ли Дениъл Крокър, Дарън Рейнолдс, Кейт Елис, Том Куин, Михаил Свердлов, Ариен Кампхьойс, Шейн Сполдинг и Ник Бостром. Трансхуманистката Декларация е била променяна през годините от редица други автори и организации. Тя е била приета от управителния съвет на организацията HUMANITY + през март 2009.

Още от автора: Петър Клисаров

Петър Клисаров

Петър Клисаров е представител за България на канадска държавна ядрена компания AECL до 2005; генерален директор за България на АЕСОМ (най-голямата международна инженерингова консултантска компания в света с над 45 000 служители) до 2011. Автор на книгите „Игрите на властта”-(2012 ), „Пряката демокрация ключът за Реформа”(2013), „Огледало на Протестите 2013-2014” и др. Философските му занимания са в областта на философията на политиката (политически теории и практики през Постиндустриалната епоха, Нов политически модел на управление, базиран на съвременните реалности и технологии) и философия на трансхуманизма (биотехнологиите и бъдещия свят).

 1. Робинзон Крузо каза:

  В средата на Индийския океан се намира сравнително неизвестен остров с името Диего Гарсия ( Diego Garcia ) . Това е дом на една от най-важните военни бази-и Америка анамнеза за злоупотреба с правата на човека. Островът е бил конфискуван през 1966 г. от местното население.
  Диего Гарсия e мястото на таен център за задържане на обвиняемите терористи.

  http://www.takepart.com/article/2016/03/18/diego-garcia-truth-and-power

 2. Радост каза:

  Все пак господ го е измислил,Всичко създадено от него е абсолютно съвършено,относно регулация ,функция и всичко останало.Науката и въобще намесата на човека в божиите работи като тази например на лекарите е груба и благодарение на нея може да оцелеем макар и всичко да не е толкова точно.Всички промени и опити на науката нарушават съвършенството на живота,за съжаление съвършенството на природата и живота не са вечни,подлежат на регрес и смърт.Но новия индивид се явява продължение на това съвършенство и явно друг начин няма,поне що се отнася за живата материя.Олигарсите и корпорациите колкото и да са могъщи имат доста ограничени възможности що се отнася за безкраен живот.Да си спомним овцата Доли!

 3. Лакотавакан каза:

  И какво излиза… филма „Матрицата“ на Братята Уашовски не бил фантастичен филм , а документален филм от бъдещето!?! Значи ние ще си създадем „беля“, а после ще се борим срещу нея…Егати!

 4. Няма значение каза:

  Има един филм преди Матрицата, Междузвездни Войни, на Лукас. Помните ли тълпите пред кината в ранните 80-е, дори по времето на Социализма ;0-). Та в него откривателя на бъдещия главен слуга на Император Палпатин, Дарт Вейдър(Анакин Скайуокър) гоподлага на тест за наличие на едни неща в кръвта му, мидихлорините ;-).

  https://www.youtube.com/watch?v=Rf6CJoiRuzw

  Самия Вейдър е пример за транс-човек, след битката му с неговия учител, оставил го без крайници или пък Ситрипио.Защо не и Ердведедве.

  Както джедая обяснява на невръстния още бъдещ Вейдър, че неговия Фокус, гледна точка, определя реалността му :-).

  Сериала по блестящ начин показва трансформирането на Републиката в Империя, знаете опита на Рим, и други злободневни темички.

 5. Няма значение каза:

  А сега по-модерни времена ;-).

  https://www.youtube.com/watch?v=FbHDc-F0fs4

  Силата да е свас ! ;-)

 6. Светлин каза:

  Автора го бях гледал при Велизар Енчев и бях впечетлен от него даже ако се кандитараще сега на изборите мислех за него да гласувам. Ама с тоя материал нещо не ми хареса.

 7. Няма значение каза:

  Но разбира се Анакин/Вейдър е предвестника на укротителя(балансьора) на Четирите царства на Земята, това е модел ;-) – Сушата, Водата, Огъня и Въздуха – Минерално, Растително, Животинско, Човешко :-))).

  Съвременния геополитически модел, Макиндер/Хаусхофер, работи само с два от елементите, затова е непълен. Това е главния недостатък на съвременната гео-политика :-). За допълване е неоходимо разработване на модела на Небе-политиката. Лао Дзъ описва това взаимодействие на Небето и Земята. Там по средата, най-високо в земната пирамида на власта, стои човека. Земята знае това, знае го и Небето. Но за Небето той е най-ниското ниво ;0-).

  ПЕТ

  Небето и земята са безжалостни;
  За тях десетте хиляди неща са като чучела.
  Мъдрите са безжалостни;
  За тях хората са като чучела.
  Пространството между небето и земята
  е като мях.
  Изгледът се променя, но не и формата;
  Колкото повече се движи,
  толкова повече ражда.
  Многото думи важат по-малко.
  Придържай се здраво към центъра.

  https://www.youtube.com/watch?v=JUoH8CzIkDo

  В тоя смисъл филма отива далеч по напред в концепцията на „Западния/плосък“ модел. Изтока е наясно с тоя недостатък ;-).

  Христос е именно аватар !

 8. Няма значение каза:

  Снощи, какъва синхронност, слушах един професор, който вероятно е познат на автора, Вацлав Смил, гуру дори на Бил Гейтс ;-). Та спонсора му бе ТРИУМФ. В залата имаше доста ядрени физици :-).

  Лекцията му бе свързана именно с това „бясно“ развитие, което той датира от 1860 до около ПСВ. Както и „изкуствения“ интелект, оксиморон. Там бяха Максуел, Херц, Тесла, Едисон, Шокли и т.н. Та мнението му накратко бе, че сегашната мания няма да доведе до нищо добро. Той дори даде за пример един нецитиран от него град от Европа, предполагам Прага, той е чех, който го впечатлил наскоро с огромния брой хора работещи само със смартфоните си ;-). Дори даде пример с цяло семейство на улицата – пет човека тракат на смартфони и не се поглеждат дори, а са семейство :-). Смил няма смартфон, макар да има ниво много над средния „смарт фолк“ ;-), но чете по около 80 книги годишно :-))).

  Освен това, съвсем коректно според мен, сравни „европейския“ Учен със североамериканския му колега пред публика – европейския остава „научно“ сериозен, докато американския трябва да прави „фън“ на публиката. И го постигна – публика се смя на сравненията му доста пъти. А все пак, както ви казах, доста от тях изглеждаха студенти и много атомни физици. Залата, най-голямата на Шератън, бе пълна :-).
  Това което показа е, че доста от хората нямат исторически поглед по-назад от предния месец, дори и в технологиите ;-). Гор Видал е още по-„харш“ – предната седмица :-). Тактично осмя главния футуролог на Гугъл, Курцвейл, и броя хапчета които взима за да постигне „безсмъртие“ ;-). А накрая при въпросите едно момиче му обясни, като въпрос, че тя предпочита да прави повече неща с ръцете си отколкото да ги оставя на машините. Той се съгласи и допълни, че той лично предпочита да готви откокото да „чати“ в мрежата :-).

  Знаете ли кой е главния футуролог на Пентагона, а :-)))?

  Трансхуманизма е, като, евгенико-генетика. Проблема му е, че вижда само с едното си око – гена.

  Хубаво де ей ви конкретика, технологията за „копи-пейст“ на ДНК-то, да не ми се оплакват пак, че не съм по темата, цитата е от МИТ тек ревю ;-):

  „Last month in Silicon Valley, biologists Jennifer Doudna and Emmanuelle Charpentier showed up in black gowns to receive the $3 million Breakthrough Prize, a glitzy award put on by Internet billionaires including Mark Zuckerberg. They’d won for developing CRISPR-Cas9, a “powerful and general technology” for editing genomes that’s been hailed as a biotechnology breakthrough.“

  Пробвайте да напишете роман от класата на „Война и Мир“ на Толстой или „Под Игото“ на Вазов. Да не говорим за Пушкин и Ботев – толкова е концентрирано там само с копи и пейст :-). Че от къде ще „копир“-нете и къде ще „леп“-нете ???

  Дори от горния ми пост цитата, от Лао Дзъ, е само мнение на ……… преводача, имайте го в предвид ;-).

  Или друг пример – писането на оптимален драйвер за графичен процесор, да речем, без да познавате хардуера. Обектното програмиране там не помага – как бе, козата си иска пръч.

  Вероятно с ДНК копи/пейст можете само да позакърпите някой и друг бреш, едва ли нещо повече. И то при условие, че поне малко сте наясно с Мима, това не е име на мадама ;-). Изгледайте пак нобеловата лекция на проф. Ауман, която дадох наскоро. Той е много внимателен там с термина мим.

  Ей ви малко за мима от непризнат, има си хас да го признаят :-))))))))), учен:

  https://www.youtube.com/watch?v=9P31o4OQwUA

  Друг пример е Питър Тиел ;-), той има интересна история с един издател, който си позволи да разкаже за подмладяващите му практики, младежка кръв и т.н. Е накрая издателя банкрутира ;-))))))))).

  Така, че етиката на тия юнаци, включая и Мъск, Цукърбърк, Брин и т.н. малко им куца, меко казано. Но-о, те са „победители“ , за сега, до кога ли ;-)?

 9. Няма значение каза:

  Това което си мисля за тях, че тяхното е по-скоро „болестно“ състояние.

  Има една „болест“ – Отизъм. Една професионална психоложка се грижеше за едно момиче за известно време, та ми поразказа за нея разни нещица – така, че опита ми е косвен, не директен. Все пак никой няма да ми повери болен защото не съм професионалист и това е нормално ;-). Тя ми разказваше за нея, че е много добра в природо-математическите дисциплини но базови неща не може да прави.

  Ей ви подобен пример, надявам се сте чували за биткойн, това другото е зад него дори – блокчейн :-):

  „Ведущий разработчик Ethereum Виталик Бутерин — канадский программист с русскими корнями. На момент первого релиза этой амбициозной криптовалюты ему было всего 18 лет. Мы побеседовали с Виталиком во время его визита в Сколково и расспросили о том, как он придумал и развивает Ehtereum, о нем самом и о взглядах на жизнь.

  Кодить я начал в пять-шесть лет. Но серьезно, конечно, занялся этим лет в десять-двенадцать. Сначала я делал всякие игры. У меня был какой-то старинный компьютер с Windows 95 и книжка о том, как программировать на C++ с Allegro. Сперва я писал всякие Space Invaders, потом играл в них, а потом начал делать более сложные игры. Все пошло оттуда.

  От игр я перешел к олимпиадному программированию. В Торонто, в Канаде, дошел до интернациональной олимпиады по информатике. В канадской версии я, по-моему, один раз занял четвертое место. Этот опыт мне сильно помог в понимании алгоритмов. Вообще, спортивное программирование хорошо помогает в специфических видах кодинга.“

  https://xakep.ru/2016/07/19/vitalik-buterin-interview/

 10. Няма значение каза:

  Сега, защо това за което Бутерин говори е това за което говори и автора – Пряката Демокрация ;-) оставям на вас.

  Но само си представете функционирането на само“енфорсващ“ се контракт и съдбата на „държавните“ пари. Ерго съдбата на държавните служители, данъците, таксите. Просто съдбата на мидълмена в играта ;-)?

  https://www.youtube.com/watch?v=rumbsYfQojk

  п.п. Лично аз не съм фен на Демокрацията от много време, но щом хората искат да зависят от мнението на хора които не познават и никога няма да опознаят, тяхна воля.
  Вижте физическите закони не се „енфорсват“ от „физическа“ полиция, армия или юриспруденция. Вместо това и трите групи се опират на тях за да „оторизират“ власта си :-). Представете си невъоръжен полицай или войник и неговия „авторитет“ в обществото. :-)

  Ами как ли изглежда само“енфорсващ“ се контракт, кому са нужни тогава адвокатите ;-)?

 11. Антоний Стоименов каза:

  Tова да са последните избори, на които българи могат да избират каквото и да е.

  Светът е пред глобална война (тя всъщност започна отдавна) а ние сме на стъргалото, което не може да бъде нито прескочено, нито заобиколено, нито простено и пропуснато.
  Войната е абсолютно неизбежна не защото лоши хора я искат, а защото, както е в медицината, има заболявания, които се лекуват само оперативно, хирургично. Една част се изрязва, и изхвърля. И тече кръв, и пациентът страда. Може и да не оцелее.
  Наклонът, вектора и скоростта на пързалката на натрупаните неразрешими (с мирни средства) световни проблеми е такъв, че от тук нататък ще има само равноускорително движение в тази посока, до Голямата развръзка.
  Ако през това време на кормилото на разбитото корито и продънена лодка „България“ няма човек, който знае – какво прави, и който е готов да се бори за народ и държава, сме свършени.
  Виждате какви безотговорни малоумни безумци са управляваните управляващи днес: „калинки“, мутри, недоучки от рабфак, за които Брюксел е държава, Русия е столица и има наглостта да си публикува фалшивата диплома с ръкописен сериен номер. Пекин бил във Виетнам, Индира Ганди бил мъж, край нямат издънките им. Които показват очебийното: ужасяваща неграмотност, и неадекватност. Такива хора себе си, не държава, не могат да оправят и да спасят, в реалния живот.
  С такива хора не ни чака нищо по-добро, от това, което очаква животните в скотобойната.
  Живеем в рая на Земята. И такава земя, такава територия трябва да бъде защитавана иначе ще я поискат, ще я вземат и ще я населят други, за които ние сме просто вреден дивеч.
  Всичко останало е илюзии за отровени от СМРАД* мисловно бедни хора.
  Казвал съм много пъти, пак ще го повторя: незнанието и глупостта не са престъпления по закона, но са точно толкова смъртоносно опасни както за отделно взетия човек, така и за големи групи от хора, за цели народи.
  Броят на българите, отровен от зомбивизорите и от СМРАД-лъжите, които им рисуват постоянно измамна паралелна нереалност, е огромен.
  Те ще си отидат, никой не може да ги спаси. Но ще повлекат и голяма част даже от тези, които осъзнато и жертвоготовно ще се борят и за тях.
  Време разделно вече дойде.
  Обратен път няма.
  *“СМРАД = средства за масова реклама, агитация, и дезинформация. Работят за наша сметка, но за чужд, външен интерес.“

  Антоний Стоименов

 12. Александра каза:

  Определено коментарите са по – интересни, поне личи отношението на реални хора. А според мен пряката демокрация няма нищо общо с изродията „човек-машина“. За пряка демокрация може да пледира пиратската партия в Исландия. А този материал сочи само извратеноста на човешкото съсловие и доказва необходимоста от апокалипсис, от ликвидация на извратени умове.
  Човека има много по високи възможности, но не са „включени“ от Създателя, защото се чака „пресяването“ на база съзнание, справедливост, обич, човещина …
  А тук простете, ги няма тези толкова прости неща. Не само не искам да живея в такова откачено общество, но нека по скоро Създателя да разчисти тази смрад.

 13. Tsenko каза:

  Da si pripomnim Bible.Bog zapoviadva na Adam I Eva da iadat ot vsichki plodove,no ne I ot tova durvo v sredata na raiskata gradina.I te se podchiniavali na zapovedta,bez da pitat zashto.No…,kakto obiknoveno,poiaviava se Satana,kato zmia I I’m kazva,che plodut na zabranenoto durvo e nai-vkusen I ako iadat ot nego shte stanat tolkova umni,kolkoto Bog,a Bog ne iska tova,za tova go e zabranil.Tova bilo plodut na poznanieto.Umen e Bog,zashtoto nauchno-tehnicheskiat progress shte zatrie sveta.Nauchnite otkritia ne se izpolzvat samo za polezni za choveka neshta,a naprotiv,zashtoto se otkrivat ot edni hora,a izpolzvat ot drugi.Eto zashto e po-dobre da sme po-prostichki,no po-moralni,za da ne vredim nito na sebe si,nito na drugite,nito na planetata,koiato ni e dadena,kato nash vremenen dom.

 14. Юлияна каза:

  Абсолютно вярно. Извън земните ни предупредиха“ ако не спрете това което се случва- губите планетата си.“

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни