Не са ви нужни свободни избори

zx620y348_2836608

„Нужни са ни свободни избори!“

Не, не са ви нужни. Не са ви нужни свободни избори. Имате нужда от стая с покрив, диван и телевизор, тостер, нещо сладко и Wi-Fi. Може би алкохол през почивните дни. Нещо подобно. Но не са ви нужни свободни избори.

Повечето от вас са прости организми, които се нуждаят от освобождаване на хормона на щастието – допамин. И не е важно как ще го получите: дали ще се съвкуплявате, друсате, преяждате, дали ще се занимавате с политика или ще свирите на китара. Ето какво ви трябва. Нужен ви е допамин в мозъка.

index5555На вас ви е втълпена илюзията, че ако на власт дойде един мъж със син флаг, а не с червен, в мозъка ви ще има повече допамин благодарение на по-голямото количество пари, секс, наркотици, спорт, храна, или каквото там искате. В действителност, вашите убеждения са сведени до формулата: „Бъдещето зависи от това, в кое квадратче ще поставя отметката“.

Сериозно? Виждали ли сте живота си отстрани? Той е подобен на резултата от необмислените постъпки на разглезено 7-годишно момче, което не може да реши какво иска: сладолед или да ходи на училище. Вашият живот – това е поредица от глупави грешки. Та повечето от вас дори не могат да се задържат на работа, да не говорим за отговорността за всеобщи проблеми.

140377769626534

Не ви ли е срам да изисквате правото си да формирате механизма за регулиране на живота на милиони? Сериозно ли мислите, че светът ще бъде по-добър, ако се позволи на вас, средностатистическия човек от улицата, да определя бъдещето, като постави отметка в квадратчето? Та аз не бих му се доверил дори при гласуване за най-добър порносайт, да не говорим за назначаването на върховен главнокомандващ и човек, който има правото да обявява амнистия.

Боже мой, та аз нямам доверие за избора на този човек дори в самия себе си. Все пак знам колко глупав съм за това. Но виждам, че тези около мен са още по-глупави. Въпреки това убеждението, че именно те трябва да изберат върховния главнокомандващ, при тях е много по-силно. Почти на 100 процента.

Замисляли ли сте се някога с какво се опитват да ви подкупят на избори? „Стабилност“, „високи пенсии“, „високи заплати“, „социални гаранции“. Мнозинството гласува за човек, който обещава да задоволи изключително битовите, примитивни животински инстинкти на отделния избирател – тъп, затлъстяващ непрофесионален пияница, любител на футбола и на „Биг Брадър“.

А кой е най-непопулярният политик? Този, който ще каже, че трябва да се работи по-усърдно и ефективно. Вие с ужас ще отхвърлите всяка реалност и ще побегнете да гласувате за алфа-самеца, който ще направи всичко, за да продължавате да дебелеете, местейки се от офисния стол на домашния диван, без от вас да има особена полза нито на едното, нито на другото място.

Не са ви нужни свободни избори. Та вие дори не знаете какво е това „избори“. Мислите си, че знаете, но дяволът е в детайлите.

Знаете ли вие какъв е обемът на пълномощията на лицата, за които гласувате? Знаете ли какви са границите на властта на главата на вашата община? Знаете ли докъде са ограничени правомощията на президента? Без значение за кой кандидат гласувате, вие все още не знаете какъв обем от пълномощия му давате. Без значение дали това ще е кандидатът с фамилия, започваща с „П“ или кандидатът с фамилия, завършваща на „-ов“,  вашата лакейска същност  така или иначе ще го превърне в суверенен господар.

plevneliev

В действителност, като гласоподавател вие не сте професионалисти. Ако имахте работно място, където трябва да избирате най-подходящите хора за постовете на областни управители, кметове, президенти и членове на парламента, то с тези показатели на ефективност шефът ви на втория ден щеше да ви каже: „Ей, ти! Сергей ли беше? Да? Вдигай си задника от стола и се махай оттук. Чудя се как изобщо си минал интервюто.“

А вие все още протестирате, когато не ви позволяват да избирате държавен глава, кметове и други. Това прилича на ситуацията, в която идиот с каска за велосипед иска да  управлява контейнер с ядрени отпадъци. Няма как да стане. Тъй като дори и най-малкият опит може да струва много скъпо.

Да, изборните измами са скандални, предизвикват гняв и раздразнение, те трябва да бъдат изкоренени. Но не и в това общество.

2016-10-03_232821Откажете се от идеята за свободни избори. Откажете се от идеята за демокрация. Започнете да възприемате управлението като технологичен процес, а не като възможност да прехвърлите отговорността за идиотския ви живот на друг човек. Спрете да мислите с примитивните категории на селянин от XV век и да смятате, че давате власт на някого. Откажете се от думата „власт“. Именно тази дума ви поставя в рамките на недемократичното мислене. Вие трябва да предоставяте на длъжностните лица не власт, а функции.

Престанете да търсите политически „полюси“. Не се опитвайте да определяте кой е „за нас“ и кой е „враг“. Майната й на политиката. Има само технология на управлението. Има такива, които я разбират и такива, които не я разбират. А политиката – това е начин да мразиш хора, които не познаваш, за неща, които не разбираш. Няма хора, които да се справят с политиката. Политикът не е човек с особен ум или статус. Политикът е разочарован пияница. Просто в един момент е успял да създаде полезни контакти, да тръгне по кривия път и да стане политик, вместо да се наспи.

Управлението е нещо съвсем различно. В системата на управление на икономиката няма „свои“ и „чужди“. Има подходящи и неподходящи. Функционални и нефункционални. Ефективни и неефективни.

Държавната власт дава изключително приятни привилегии, затова непрофесионалните лентяи-бъбривци ще ви убеждават, че има други критерии. Ще ви кажат, че е нужен „силен лидер“, „харизматичен“, „надежден“. Пълни глупости. Знаете ли кой всъщност ви вдъхва най-голямо доверие? Този, който смята да ви го начука.

И знаете ли защо? Защото, за да ви го начука, трябва да вдъхва доверие. Ако забравяте тази проста истина, тогава напълно заслужавате това – веднъж на 4 години „силният лидер“ „да ви внушава доверие“.

И така – до следващите избори.

borisov

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: discours.io

Още от автора: Владислав Крамер

Владислав Крамер

Владилав Крамер е руски публицист в онлайн изданието „Дискурс“.

  1. Анна каза:

    7 признака, че те мислят за идиот
    Автор Ева Истаткова

    Нека изясним – ти живееш в България. Около теб се случват разни неща. Странни неща. Често пъти необясними за нормалната житейска логика. Сред тях обаче, има такива, които са сигурни белези, че щом се случват, значи ТИ български човече, си мислен за идиот. Ти си дефиниран като пълен социален олигофрен, иначе, тези неща нямаше да се случват точно на ТЕБ и точно в ТВОЯТА държава за живеене. Ето първите 7 признака, по които можеш да разбереш, че ТЕ те мислят за идиот.
    Първо, назначават Слави Бинев за шеф на Комисията по култура и медии. След като вече веднъж се е случил гафът Делян Пеевски да бъде предложен за шеф на ДАНС, след като възмущението е попреминало, а властта на Пеевски пообезпечена още по-добре, ТЕ смятат, че е време за ново назначение. И слагат на поста прочутия архнонт, който заедно с партийката си през 2012-та щурмуваше обществената телевизия БНТ, понеже видиш ли, не излъчвала техните политически мероприятия по ВСИЧКИТЕ си канали. Този Слави Бинев става шеф на медийна комисия. Този Слави Бинев, който е таекуондист. Този Слави Бинев, за който ОТ ГОДИНИ се говори, че е бил в неясни връзки с охранителните фирми и „борците” на 90-те. Този Слави Бинев, чието име е нееднократно цитирано заедно с тези на Малкия Маргин, Димата Руснака, Георги Илиев на ВИС-2. Този Слави Бинев са избрали да управлява театрите, оперите, литературата ни. Точно този.
    Второ, съществува едно тефтерче, което разтриса държавата. Известно е като – тефтерчето на Златанов. Това тефтерче е веществено доказателство по дело срещу бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов за престъпление по служба. Пак това тефтерче, ВНИМАНИЕ – изчезва!!! Изчезва пак – ВНИМАНИЕ – от колата на ВЕЩО ЛИЦЕ. Няма го, бе. И да питате и да не питате КОЙ го взе, тефтерчето го няма, а после главният прокурор Цацаров казва – спокойно, то това тефтерче не е пък чак основно доказателство. Ми така де, без паника, някакво си тефтерче там, седяло в някаква си кола на някакво си вещо лице. Я по-спокойно.
    Трето, една банка фалира, докато друга е спасена. И никой политико-обществено ангажиран човек не обръща внимание на този факт. Ама защо да се говори за тия неща и без това народът от финанси не разбира. Т’ва лихви, т’ва дефицити, т’ва дългове, т’ва чудеса…Абе, да си гледат гражданите работата и да ги духа вятъра….не на промяната, обаче. Вятъра на размяната – на пари и политическа власт.
    Четвърто, Бареков потъва в тишина. Дума не обелва за таблети и то, поради нещо, което се римува с таблети и започва с мине*… Странствуващият евродепутат е преживял поредният катарзис и отново омразата му към НЕГО, Бойко, се е превърнала в ЛюбоФФФ. В крайна сметка, това са големи трансформации – любов, омраза, таблети, любов…Що ли ТЕ си мислят, че ние не сме съпричастни на тия любовни авантюри? Че то такава любоФФФ и такива таблетни обещания могат ли да бъдат забравени? (под секрет – те си мислят, че ТИ си ги забравил вече, което прави признак номер 4 напълно релевантен на опита ти да разбереш мислят ли те за идиот).
    Пето, изпращат Анита Мейзер да ни представя на световния конкурс „Мисис Свят”. После, понеже хората са в потрес от „мургаво-напомпаната поовехтяла визуално“ кралица на красотата, изведнъж българските представители в конкурса вдигат рамене и казват – ааа, ние не сме я избирали. Брей, че интересно! Значи ли това, че всеки, който поиска, съвсем сам може да отиде на конкурс и да носи лентата „Мисис България”? Значи ли, а?!!
    Шесто, протестърите, които цяла година красяха и блокираха центъра с „мафия” и „оставка” на уста се кротват неузнаваемо. Превръщат се в организация, която уж да е коректив на властта, само дето ни една корекция не са извършили още. Може да са развили късогледство, знае ли човек. Макар че – някои политико-етнически-олигархично-кой-тва-бе представители и отдалеч могат да се забележат, не мислите ли?!
    Седмо, имитират наличие на „дясно” политическо пространство. То е съставено от множество партийки, които средно по 5 часа на ден не съумяват да стигнат до някакъв консенсус, но претендират, че ще променят веднъж завинаги тая държава, ей сега като се захванат с нея, разбираш ли…А ти чакаш ли, чакаш балкански идиоте, това да стане?!…
    Е, ако сте се открили в горните 7 под-точки, това означава, че сте издържали успешно теста и – ДА, ТЕ ВИ МИСЛЯТ ЗА ИДИОТ!
    И междудругото, ако не ви пука особено от гореизброените 7 факта и нищо не ви кара да измислите спешен план за спасение на живота си и живота НИ, то вие най-вероятно наистина сте идиот.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни