„Ще се справим“ – равносметката една година по-късно

0,,18186497_303,00

„Wir schaffen das“ – ще се справим, отсече германският канцлер Ангела Меркел преди една година и на практика покани огромния поток бежанци от войната в Сирия. Известно е, че към тях се присъединиха и икономически мигранти от други арабски страни, Афганистан и Африка. Фразата, която Меркел обяви за свое лично кредо в бежанската политика, ще влезе в учебниците по най-нова история, но тя също така дълбоко раздели Германия – коментира в предаването си „Днес“ обществената телевизия ARD.

Дали Германия ще се справи, година след историческото изречение на Ангела Меркел, никак не е ясно – констатира кореспондентът на телевизията в Берлин Матиас Фелдхоф. Стотици хиляди бежанци, в това число и още толкова икономически мигранти от съвсем невоюващи страни, приеха поведението на федералния канцлер в късното лято на 2015 година като покана, а хората в Германия и службите се оказаха неподготвени.

940x528

„Ще се справим“ – обяснява Ангела Меркел на пресконференция на 31.08.2015 във връзка с потока бежанци, отправил се към Германия.

 

Най-голямата слабост на Меркел в изминалата година на бежанска криза, констатира авторът, бе това, че тя не успя да убеди хората в Германия. Въпреки речите, въпреки апелите, въпреки медийните изяви и ток-шоута – от аргументацията на Меркел остана само това едно изречени. Издевателствата в новогодишната нощ в Кьолн, нападението във Вюрцбург, атентатът в Ансбах, а също и тези в Брюксел, Париж и Ница, трансформираха бежанската криза в страх от мигрантите. Изречението на Меркел „ще се справим“, замислено като подкана, като апел към германците, не бе възприето от самите тях като такъв. Вместо това, много германци се отрекоха от своя канцлер, посочва Матиас Фелдхоф. Според него, изказвания от рода на „Меркел да си ходи“ на митинги или на масата в кварталната кръчма, са най-безобидните пароли. Меркел е загубила респекта на избирателите. И ето че за първи път от години насам само едно малцинство от германците е за това – тя да се яви на парламентарните избори през 2017 година като кандидат за канцлер от редиците на Христиандемократичния съюз (ХДС).

„Ще се справим“ раздели не само германците обаче. Разделението е факт и в самия Европейски съюз. Совалката на Меркел в края на миналата седмица, консултациите с партньорите от Италия, Франция, Естония,  Холандия, Швеция, Финландия и Дания, Хърватия, България, Словения, Австрия и Вишеградската четворка, за сетен път показаха центробежните сили вътре в самия съюз, предизвикани преди всичко и от несъгласията им с бежанската политика на стремящата се към ръководна роля в ЕС Германия.

20160827143313-5

В интервю за Süddeutsche Zeitung  Меркел най-после се показва самокритична и признава за грешки в бежанската политика. Например, посочва  тя, ние твърде дълго оставихме държавите – външни граници на ЕС, сами със своите проблеми. „Още през 2004 и 2005 в Европа навлязоха много бежанци и ние оставихме Испания и други държави по външните граници на ЕС да се оправят сами с този проблем.“ В общи линии, Ангела Меркел признава в интервюто, че Германия е подценявала прекалено дълго проблема с миграцията и по този начин не е спомогнала за намиране на общоевропейско решение. Канцлерът смята, че проблемът с бежанците не е бил обхванат по правилния начин на ниво Европейски съюз.

Петер Алтмайер – шефът на кабинета на канцлера и министър за специални поръчения, също признава, че Брюксел като цяло е закъснял с опазването на външните граници на съюза. В сутрешния блок на телевизия ZDF той каза: “Трябваше в годините 2008 – 2015 да се погрижим за по-доброто опазване на външните граници.“ 

„Ще се справим“ – каза Ангела Меркел преди една година и не се умори да повтаря изречението, превърнало се в неин лозунг, дори и след атентатите в самата Германия, дори и пред надвисналата опасност от провал на сделката с Турция относно реадмисията на нелегалните имигранти. Но днес повечето германски медии се питат – с какво ще се справим? Със задъхващата се вече социална политика, от която все повече средства отиват за изхранване на бежанци и икономически мигранти, или с интегрирането на милиони от друга религия и култура на живот?

Интегрирането в обществото и на трудовия пазар на стотици хиляди бежанци и още толкова икономически мигранти, промъкнали се заедно с тях, се оказа много по-трудна, да не кажем непосилна задача, отколкото си го представяха някои преди една година – констатира телевизия ARD. Нивото им на образование и езиковите познания са толкова далеч от изискванията на една развита индустриална държава, че за каква интеграция може да става дума?! – пита ARD.

0000312483-article2

На годишнината от отварянето на границите за бежанския поток, на 4 септември, в неделя, самата Ангела Меркел ще бъде далеч от Германия. По-точно на 8 405 км. по въздуха за участие на срещата на Г-20 в Китай. В центъра на обсъжданията ще бъдат и световните кризисни явления. Към тях, естествено, се причисляват миграционните и бежански движения, превърнали се в световна криза

На 4 септември, само че през 2015 година, тази криза заля и Германия, и до края на същата година страната се оказа с милион бежанци. Махалото се залюля от „заповядайте“ към „страхът от заплахата“ – констатира ДПА.

Но също така, на 4 септември, в неделя, са провинциалните избори в Мекленбург – Предна Померания, изборният район на самата Ангела Меркел. Християндемократите на германския канцлер може да понесат тежки загуби на предстоящите провинциални избори в неделя, а нищо чудно и в Берлин на 18 септември. Очаква се  антиимигрантската партия Алтернатива за Германия (AfD) да постигне значителни успехи и в двете провинции. Според най-новите проучвания, обществените нагласи сочат увеличение на подкрепата за Алтернатива за Германия с близо 13 процента. Според агенция ДПА, няма да е голяма изненадата, ако дясно-популстката партия оспори второто място на ХДС след традиционно първото място в провинцията на социалдемократите. Причините са съвършено ясни и неведнъж посочвани от медиите в самата Германия. Освен заплахата от терор, германците се страхуват от културни и религиозни конфликти. Примери за такива вече се трупат в страната.

meuthen-petry

Дясната антиимигрантска партия „Алтернатива за Германия” набра забележителен ръст на местните избори миналата неделя в централната германска провинция Хесен. Тя се превърна в трета политическа сила в региона на фона на продължаващата мигрантска криза.

 

Меркел би трябвало да даде повече разяснения, твърдят редица издания. Едно съвременно общество функционира като едно семейство – пише списание Spiegel и продължава: ако настъпва някаква значителна промяна, някой трябва да даде разяснение, какво точно се е случило – дори когато всички са го видели.

„Ще се справим!“ Но как?!

Обобщение от германската преса: Александър Александров / Memoria de futuro

Още от автора: Александър Александров

Александър Александров

Александър Александров е журналист, завършил НЕГ „Проф. К.Гълъбов“, София и Немска филология в СУ „Св Климент Охридски“. Работил е като отговорен редактор и зам. главен редактор в Радио България на БНР (програмите на чужди езици на националното радио). Преводач от немски език.

  1. Венко Венков каза:

    Една провалена и дълбоко погрешна политика, за дълбоко съжаление, грешките на която, ще плащаме ние и нашите деца. Европа е пред саморазпад, поставена на колене! В определени моменти ми се струва, че всичко което се върши в Европа, не е нищо друго, освен геноцид, към собствените и граждани!

  2. Петър Петров каза:

    Браво, много добър коментар и за съжаление тази Меркел разсипа Европа.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни