Бурките и двойното гражданство – в центъра на обществения дебат в Германия

urn-newsml-dpa-com-20090101-160819-99-146503-large-4-3

Мюнхен

 

След дълго умуване и спорове вътрешните министри от управляващите ХДС и ХСС в провинциалните правителства на Германия се споразумяха на своя конференция в Берлин на 19 август за по-нататъшни действия по обезпечаване на сигурността и интеграцията.

На фона на неотдавнашните терористични актове, растящите тревоги и недоволство на гражданите и най-вече заради началото на предизборната надпревара за местни парламенти, управляващият съюз ХДС/ХСС трябваше да демонстрира решимост. И да покаже на обществото кой е силният. Обществото очакваше види от силовите министри освен мерките за сигурността, също и решения във връзка с разгорелия публичен дебат за забрана на бурките и премахването на двойното гражданство. В приетата „Берлинска декларация“ от конференцията обаче няма нищо за премахването на двойните паспорти, а за забрана на бурките се взе половинчато решение.

Томас де Мезиер, федерален министър на вътрешните работи, заедно с колегите си съпартийци от местните правителства, претегляйки всички политически и правни аспекти, се решиха, както ги посъветва канцлерът Ангела Меркел, за частична забрана за бурките. Т.е. министрите се обявиха за забрана на бурката на обществени места. Това се отнася за детските градини, училищата, висшите учени заведения, съдилища, демонстрации и при всички ситуации, където хората следва да бъдат идентифицирани – например градския транспорт.

urn-newsml-dpa-com-20090101-160819-99-146387-large-4-3

Федералият министър на вътрешните работи Томас де Мезиер (вляво) и сенаторът по вътрешните работи на Берлин Франк Хенкел на конференцията в Берлин, 19 август 2016

 

Проблемът с бурките има голям обществен резонанс и германските медии го извeждат на първо място в коментарите си за конференцията в Берлин. Припомня се, че пълна забрана за носене на бурки има във Франция, в Белгия, Латвия, и дори в Турция със закон от 1997 година.

Конференцията в Берлин имаше за цел обсъждането и предлагането на решения по още три други особено важни не само за Германия проблема – отмяна на двойното гражданство, ускоряване на процедурите по екстрадирането на бежанци, засилване мерките за обезпечаване на повече сигурност. Решение има само за последното. А то е – увеличаване на полицейския щат с още 20 000 служители да 2020 г., по-голямо техническо обезпечаване, засилване на видеоконтрола, телекомуникационния контрол, повече правомощия за разузнаването – всичко това е записано в „Берлинската декларация“. В нея обаче няма нищо ново относно двойното гражданство.

Да  припомним, че до 2014 година родените в Германия деца на мигрантите ставаха германски граждани, но и запазваха гражданството на родителите си. При навършване на 18-годишна възраст те трябваше да избират един от двата паспорта. Но от декември 2014 година получиха правото да запазят двойното гражданство.  Вестник Westdeutsche Zeitung припомня, че проблемът с двойното гражданство засега касае онези  530 000 германски турци, които  притежават германски и турски паспорти. Срещу  промяна на това положение  в „Берлинската декларация“ няма и ред по въпроса.

940x528

Както отбелязват германските медии, този проблем обаче става все по-остър в Германия. Набиращата все по-голяма популярност партия Алтернатива за Германия (AfD) също както повечето партии смята, че притежаването на два паспорта пречи на интегрирането, нещо повече, AfD е категорично против двойното гражданство, защото това ще доведе до даване в бъдеще на поданство на все по-голям брой мигранти. 

Въвеждането на двойното гражданство за германските турци през 2002 година се считаше за идеалния начин за успешна интеграция – пише списания Spiegel. Правителството на Федералната република агитираше тогава с лозунга „Един живот. Два паспорта“: „Родина или произход? Решавате вие, най-добре за двете“.

Не беше ли това погрешен извод? Не се ли заблудихме – пита Spiegel.

Двойното гражданство беше замислен навремето като прогресивен проект. Той се оказа една заблуда. Действителността го опровергава. Защото действителността в този момент изисква друга политика. Коментаторът Якоб Аугщайн написа в сп. Spiegel: левите и либералите винаги са били за двойното гражданство. Сега германските турци демонстрират в Германия подкрепа за Ердоган. Нещо не се връзва, нещо не се получава. Ние се нуждаем от едно разумно право на гражданство.

Десетки хиляди от турски произход ликуваха в Кьолн за турския президент Ердоган, радваха се за провалилия се преврат и развяваха турски знамена. В множеството обаче се чуваха викове за въвеждане на смъртното наказание. Не в Германия, в Турция.

940x315

Кьолн

 

Süddeutsche Zeitung: Беше демонстрация в чест на Реджеп Тайп Ердоган. Няма значение какъв е Ердоган, но в Германия стотици хиляди го величаят. Между тях са много, които до турския си паспорт държат и германски. Германци, които дерат гърлата си за диктатура? След този ден въпросът за лоялността отново идва на дневен ред. Може ли някой, който бурно аплодира авторитарен президент на друга държава, да бъде едновременно предано свързан с германската демокрация? Да, може ли тази личност въобще да се счита за германец? – Въпросът е на Süddeutsche Zeitung.

Съществува мнението, че двойното гражданство утежнява допълнително интегрирането на доста турци. Половин милион от тях имат германски и турски паспорт. Но не става въпрос само за турците: голямата миграционна вълна е в ход. Всяка година ще прииждат по няколко стотици хиляди в Германия. Добре, но за  кои ще искат да се считат те? И за кои да бъдат считани те? – пита сп. Spiegel.  Очевидно, с оглед на бъдещата миграция е необходима реформа в правото за гражданство. Двойното гражданство трябва да важи само за граждани на държави членки на ЕС. А за в бъдеще да важи правилото: който е роден в Германия, той автоматично е само германски гражданин. И само това, пише в заключение Spiegel.

Обобщение и превод: Александър Александров / Memoria de futuro

Източници: Spiegel, Süddeutsche Zeitung

Още от автора: Александър Александров

Александър Александров

Александър Александров е журналист, завършил НЕГ „Проф. К.Гълъбов“, София и Немска филология в СУ „Св Климент Охридски“. Работил е като отговорен редактор и зам. главен редактор в Радио България на БНР (програмите на чужди езици на националното радио). Преводач от немски език.

  1. Israela каза:

    Zasto rodenite v Germany da polu4avat avtomati4no grajdanstvo?????
    Da si roden niakude ne te pravi tamoshen grajdanin,a samo potekloti,korenite na roditelite!
    Kakvo ste stane sled godini kogato vsi4ki tia migranti rodiat po 3,4 deza?????
    Te i sega ne sa nikak malko.
    NE na dvoinoto grajdanstvo v EU!!!!!

  2. Кирил Костов каза:

    „Увеличаване на полицейския щат с още 20 000 служители да 2020 г., по-голямо техническо обезпечаване, засилване на видеоконтрола, телекомуникационния контрол, повече правомощия за разузнаването – всичко това е записано в „Берлинската декларация“. В нея обаче няма нищо ново относно двойното гражданство.“ – тук е заровено кучето. Не става дума за сигурност на гражданите, а за повече полицейщина. Първо пускат тълпи тарамбуки, после вдигат щата на полицията и ограничават правата на хората с цел „повече сигурност“…
    Меркел е за затвора! Тя не просто унищожи и без това западащата идея за ЕС, но ще унищожи физически западния свят, като го напълни с хора, които не искат и няма да се интегрират доброволно.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни