МВР търси сътрудници за лов на бежанци

2111002807

Динко

 

от Панайот Ангарев

МВР явно се връща към практиката от близкото минало, когато ползваше услугите на жителите от граничните села, за да хваща нелегални нарушители на границата. Днес главният секретар на МВР Георги Костов и новото ръководство на „Гранична полиция“ се срещат с населението на Малко Търново, за да искат от тях помощ при залавянето на влезлите незаконно през границата.

Някога жителите по границата бяха задължени да докладват за непознати. Така с тяхна помощ всеки проникнал в граничната зона беше задържан. Достатъчно беше едно телефонно обаждане от местен жител. Дали и в бъдеще хората от пограничните селища ще помагат срещу заплащане или от патриотични мотиви – ще стане ясно днес.

Малко Търново е районът, където нашумяха т.нар. доброволчески отряди за залавяне на чужденци. През април имаше подобна среща в града на главния секретар на МВР с представители на различни организации, с които се договориха за съвместни действия. По-късно се появиха и снимки на задържани групи бежанци, които са били предадени на полицията. Стигна се обаче и до скандалните кадри с ареста на тримата афганистанци, вързани със свински опашки. От МВР побързаха да се разграничат с аргумента, че гражданските арести са незаконни.

photo_orig_1589791

Срещата с местните жители на Малко Търново идва на фона на прогнозите за очаквана голяма бежанска вълна. МВР отчита двойно по-голям брой нарушители – по над 200 души дневно. Според Държавната агенция за бежанците (ДАБ) от началото на годината до края на юли са били подадени 9388 искания за закрила от чужди граждани. Средно всеки месец около 1100-1200 души подават такива молби. Само за миналия месец те са били 1543. Ако напливът продължи, 2016 г. се очертава да бъде рекордна по ръст на нелегални мигранти. Най-много те са били през 2015 г. – 20 391 души. Притеснителните прогнози за предстояща бежанска вълна е вероятната причина и европейската служба за гранична сигурност „Фронтекс“ да изпрати 100 служители, които да подпомогнат охраната на българо-турската и българо-сръбската граница. Очаква се да пристигнат допълнително сили и техническо въоръжение.

„Бежанската вълна в този свят, който се тресе от конфликти и природни бедствия, е като бавно движещо се цунами. Ако не предприемем мерки, това цунами неизбежно ще ни удари и нас в Европа“, каза еврокомисарят Кристалина Георгиева пред БНТ вчера. Според нея интеграцията на мигрантите е сбъркана и трябва да се промени. От преосмисляне се нуждае и цялата система за социална защита в ЕС.

„Проявяваме прекомерна толерантност, която води до отрицателни резултати и за нас, и за хората, които са дошли. Мъжът е навън и се интегрира, а жената си е вкъщи, не знае езика и не се интегрира. Така следващото поколение е загубено за интеграцията“, каза Георгиева. „Проблемът с бежанците може да бъде решен най-вече на мястото, където е възникнал, и затова са отпуснати повече средства. За нас като европейци е много по-лесно да им помогнем там, отколкото да им помагаме тук. Тук е по-скъпо в пъти.“

ИНЦИДЕНТ

Афганистанец е бил наръган при бой в Харманли, съобщиха от ДАБ. Инцидентът е станал в 22 ч. в сряда на автобусната спирка срещу входа на бежанския център в града. Там скандал между чужди граждани прераснал в сбиване и един от чужденците е прободен в областта на гърдите. Става дума за афганистанци, които са подали молба за закрила, регистрирани са и са настанени в лагера в Харманли.

Източник: вестник „Сега“

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни